Návštěva lékaře s dítětem, jak se to bere v zaměstnání?

dzejnany
23. zář 2017

Jak se bere v zaměstnání návštěva lékaře s tři letym dítětem? Dětského lékaře máme v jiném městě než mam zaměstnání, mám nárok mít celý den v práci proplaceny? Nebo si mám vzít radši dovolenou?

mikiva
23. zář 2017

Viz Narizeni vlady 590/2006. Zalezi, jak dlouhi navsteva realne teva, jake je spojeni..., jestli si obhajis, ze to bylo na cely den. Taky jak mas benevolentniho zamestnavatele.

"8. Doprovod
a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu
1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,"

dzejnany
autor
23. zář 2017

Tak asi na domluvě, protoze do práce to mam 25 min, spoje každé dve hodiny. Doktorka je tam 7-12 a objednává dle akutnosti ajde mi spise pak o to, ze s tim ditetem pak musi nekdo byt. Takze to spíše, vypada na dovolenou. Dekuji

j.a.n.i
24. zář 2017

@dzejnany Na návštěvu ano, to, že pak s dítětem musí někdo být už nikoho nezajímá, protože jindy to taky máš nějak vyřešené, takže i po návštěvě lékaře to můžeš vyřešit stejně, pokud jsem tedy pochopila správně, že je to návštěva se zdravým dítětem.
Takže jako ideální řešení bych viděla vzít si půlden dovolené a druhý půlden by oni měli proplatit jako návštěvu lékaře.

baris
24. zář 2017

@dzejnany záleží na domluvě se zaměstnavatelem - respektive se zeptej mzdové účetní. Každá firma to má nastavené jinak. U nás je pevná pracovní doba od 8 do 13hod, takže mám umluveno těch 5 hodin. 🙂

mikiva
24. zář 2017

@dzejnany V tom pripade navstevu doktora jako volno s nahradou mzdy a zbytek dne dovolenou.

dzejnany
autor
24. zář 2017

Děkuji aspoň vím, jak na zamestnavatele vyrukovat. Ja dělám 4x v tydnu devet hodin, tak pul dny dovci uz vypadaji lip.