Nemocenská po rodičáku. Kolik by dělala?

vokurcicka13
18. čer 2011

1.cervence bych se mela vratit do zamestnani,zamestnavatel mi vsak do 14.cervence dal dovolenou,na kterou mam narok jeste.kdyz pujdu behem dovolene marodit(chtela bych dlouhodobe se zadama),co to pro me znamena?myslim tim,kolik by mi nemocenska mesicne delala?to by mi platil zamestnavatel?nejspis jo.a jeste bych chtela vedet,jestli nahodou po navratu z rodicaku nebudu mit novou zkusebni dobu...?aby me zamestnavatel kvuli neschopence nechtel vyhodit nebo tak neco.poradite nekdo prosim?

jessika
18. čer 2011

Máš tam několik otázek, takže postupně 😉 :
1. Rozhodně nebudeš mít znova zkušebku - vždyť nedostaneš novou smlouvu, zaměstnání jsi nepřerušila.
2. Můžeš nastoupit na nemocnskou, ideálně dnem, který bude následovat po dnu, kdy skončíš dovolenou. Pak první tři dny nic nedostaneš, první tři týdny (teď si nejsem jistá, jestli jsou to stále tři týdny, chtěli to měnit, ale myslím, že to neudělali) ti bude platit zaměstnavatel a pak ti to dál bude platit stát. Jen si nejsem jistá, z čeho přesně se ti bude počítat nemocenská.
3. Zaměstnavatel tě v nemoci nemůže vyhodit, takže bych si být tebou dala pozor, aby se během těch dvou týdnů dovolené nedozvěděl, že půjdeš na namocenskou. Samozřejmě se může stát, že už teď uvažuje, že ti dá výpověď (v této situci má dvě možnosti, buď se s tebou dohodnout a nebo ti dát výpověď pro nadbytečnost - že ti zrušili místo, pak bys měla nárok na dva platy výpovědní lhůty + tři platy odstupného). To samozřejmě může. Pokud by zvolil druhou variantu, tak ani nemusíš do práce - výpověď ti může být doručena poštou..
Doufám, že jsem aspoň trošku pomohla 😉