Nemocenská ve zkušební době, můžou mě propustit?

anitramand
29. říj 2015

Ahoj, 9.9.2015 jsem nastoupila do zaměstnání, nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Zkušební dobu mám 3 měsíční takže do 9. 12. Před tím jsem byla 3 roky na ÚP. Chtěla bych se zeptat, jak to chodí kdybych šla na nemocenskou, protože je to fyzicky náročná práce. Ve zkušební době mě prý můžou propustit, když půjdu na nemocenskou, ale když to nějak přežiju ještě ten měsíc do konce ZD, tak pak už nemůžou. Je to tak??
A ještě mám jeden dotaz, smlouvu mám na dobu určitou do konce února. Jak to bude pak. Když mi skončí smlouva a já budu stále na nemocenské, musím se hlásit na ÚP nebo u koho? Bude ta nemocenská dále pokračovat? Nebo skončí spolu se smlouvou u zaměstnavatele. Děkuji za rady a odpovědi.

monini28
29. říj 2015

Ahoj, bohužel tě moc nepotěším, ale ano, ve zkušební době tě mohou vyhodit z jakéhokoli důvodu bez ohledu na těhotenství. Bohužel ani smlouva do konce února tě nezachrání, protože (předpokládám) do té doby už to na tobě bude vidět, takže zatloukat asi nebude možné. S dobou určitou je to podobné, ta prostě končí těhotenství netěhotenství (opět - nesměli by to poznat a prodloužit ti smlouvu, ale to je asi nereálné).
No, řekněme, že bys to ututlala po konci ZD... Budeš dál marodit do konce doby určité, pak to bohužel prostě končí. Půjdeš na pracák, kde se nahlásíš, a - teď si nejsem jistá, ale přijde mi to logické - skončí ti neschopenka (protože ta se platí pro účely zaměstnanecké, což ty už bohužel nebudeš), ale podle tebou zadaných parametrů (předtím dlouho na ÚP) se obávám, že ti nedají ani podporu (tuším, že někde musíš být zaměstnaná asi 12 měsíců, ale to si fakt nejsem jistá, jen sem to četla na jiných diskuzích). Pokud je to pravda, tak budeš bohužel od března do června/července (kdy máš termín) bez peněz ☹ Rodičák ti začne platit dnem porodu, tzn. že pokud bys porodila např. 2.července, první peníze dostaneš stejně až třeba nějakýho 15. srpna... (nestihneš totiž asi ani ochrannou lhůtu, pokud správně počítám, tudíž ti nevznikne nárok na mateřskou, ale rovnou jen na rodičák - nějakých 7.600).

No, věř mi, že se mi to nepíše lehce, taky sem před lety otěhotněla v tu nejblbější dobu (taky nezaměstnaná, ale aspoň v ochranné lhůtě), půjčila sem si kde mohla, peníze od rodičů na moji svatbu v trapu, ale byla sem rozhodnutá bojovat, a dnes nelituju ničeho, přestože dluhy splácím doteď.
Přeju hodně štěstí, snad se v něčem mýlím, jinak zkus požádat o pomoc rodinu, přátelé (a tatínka samozřejmě). 🙂

nov.tere
29. říj 2015

@monini28 Nemáš pravdu, na nemocenské zůstane až do konce šestinedělí s koncem pracovní smlouvy končit neschopenku nemusí byla by sama proti sobě.

monini28
29. říj 2015

@nov.tere Aha, no vidíš, tak to se omlouvám, to sem ani nevěděla, já myslela, že na pracáku už jí nikdo neschopenku platit nebude, protože zaměstnavatel už to neplatí.

nov.tere
29. říj 2015

@monini28 Ona na pracáku nebude. Ona dál poběží neschopenka, jen prostě lístky na peníze si bude nosit na ČSSZ sama. protože zaměstnavatel ju platí jen prvních 14 dní. Další týdny ji pak vyplácí ČSSZ do konce smlouvy bude odevzdávat vše v práci pak už se ji to vyplatí samotný posílat. 🙂

monini28
29. říj 2015

@nov.tere no nekecej, že by nám ten stát taky něco dal 😀
Tak to sem ráda za zakladatelku, bude to mít aspoň jednodušší. Hele a když už sme u toho, jen tak ze zvědavosti, z čeho se jí počítá vyměřovací základ pro výši nemocenské pak mimo zaměstnání? U práce je to jasný, a to se jí stejný informace pak přesouvají i na sociálku (myslím stejnou částku)?

nov.tere
29. říj 2015

@monini28 myslím že ano že dostanou na sociálce podklady a z nich jim vyjde nějaký Denní vyměřovací základ a ještě jedna hodnota a dle toho ona si spočítá kolik každý měsíc dostane nemocenskou většinou to bude plus mínus stejné protože měsíce mají buď 30 nebo 31 dní krom unora tam bude mít méně. 🙂