Nemocné dítě. Jak s paragrafem pro zaměstnavatele?

sarinka47
21. led 2011

Ahojky holky,potřebuji poradit, nebo´t jsem v tomhle úplně "nová". Syn je nemocen a já nastoupila do práce, dnes mi dr.předepsala lístek na paragraf, jak mohu tento nejvíce čerpat, tedy kolik dní mohu být na paragraf doma a jak je to s placení, kolik případně dostane, z čeho se tato částka odvíjí, díky za odpověďi. ☹

j.a.n.i
21. led 2011

@sarinka47 Z paragrafu je placených max. 9 kalendářních dní (osamělá matka 16), s tím, že výpočet je stejný jako pro neschopenku vyplácenou ČSSZ, tj. cca 50% tvého hrubého příjmu, u vyšších příjmů méně. Jinak pokud bys v průběhu paragrafu měla hlídání, tak můžeš jít do práce, za tenhle den dostaneš normálně plat a "prodloužíš" o něj placené dny paragrafu.
Třeba: dnes, sobota, neděle paragfraf = 3 dny, pak máš třeba pondělí, úterý hlídání, tj. 2 dny platí práce (vzadu na paragraf se to vyznačí), středa, čtvrtek, pátek, sobota, neděle paragraf = 5 dní, pondělí, úterý práce, středa paragraf = poslední placený den, dál můžeš být na paragrafu, tj. doma, ale už zadarmo.
Jinak po ukončení paragrafu se tam dopíšou všechny dny cos pracovala, dáš to zaměstnavateli a ten to posílá na ČSSZ, která to platí.

vojtisek2007
21. led 2011

@sarinka47 paragraf na dítě je na max.9 dnů (včetně soboty a neděle...jestli jsi osamocený rodič tak na 16dnů max) )a placené je to 60% denního vyměřovacího základu

martasek741
25. říj 2012

ahoj,,prosim nevite nikdo do kdy je vyplacenej paragraf na dite???

j.a.n.i
25. říj 2012

@martasek741 Jak do kdy? Nechápu dotaz.

myska1979
22. zář 2013

😉 Ahoj jsem tu nová.Chtěla bych se zeptat když mám rodičák a nasla jsem si prividelek a mam paragraf proplati mi ho zamestnavatel? Predem dekuji

j.a.n.i
22. zář 2013

@myska1979 Pokud pracuješ na klasický pracovní poměr, tak ano. A neplatí ho zaměstnavatel ale OSSZ.

myska1979
23. zář 2013

Ahojky ano mam to na hl pracovni pomer jsem na materske dovolene a na socialce mi pani rekla ze si muzu privydelat kolik chci mam rodicak tri osm tak prej je to jedno pri mateske nad pet tisic bych to musela prej hlasit takze to znamena az pristi rok budu muset na socialku prinest ten paragraf a prej papir kolik si privydelam ze?

j.a.n.i
23. zář 2013

@myska1979 Teď jsem nějak mimo, co si chtěla napsat... jinak na mateřské dovolené nejsi, pouze pobíráš rodičák a při jeho pobírání si můžeš vydělat bez omezení bez ohledu na jeho výši.

florentina
30. zář 2013

pěkný den @j.a.n.i pokud víš, můžu se prosím zeptat?
1) jak často je nárok na ten paragraf-ošetřování dítěte. Chápu, že se tedy proplácí maximálně 9kalendářních dní a když je dítě dále nemocné, byla bych doma zadarmo. Ale když pak bude čtrnáct dní zdravé a zase onemocní, mám na něj nárok znovu? Nebo je nárok na pragraf třeba jendou za xx dní? Jak to prosím funguje?
2) na jednu nemoc dítěte je jen jeden paragraf? Tedy pokud bych se doma střídala s manželem, má nárok na 9 dní on i já, nebo máme nárok jen na 9dní dohromady?
3) nastupuji teď do práce na HPP, ale do ledna 2014 ještě budu pobírat rodičovský příspěvek. Četla jsem, že v tom případě nemám nárok na paragraf /teda být s dítětem asi ano, ale od prvního dne zadarmo/, je to tak?
4) poslední dotaz nesouvisí s ošetřováním dítěte, ale když už se ptám...kdybych byla nemocná já sama a šla na nemocenskou, mám na ni nárok, i když zatím pobírám rodičovský příspěvek?
Pokud si najdeš čas na odpověď, budeš moc hodná a předem ti moc a moc děkuji.

j.a.n.i
30. zář 2013

@florentina
1) Ano máš na něj nárok znovu, není dané žádné omezení, takže teoreticky i po jednom dnu v práci
2) Ano, při střídání je stále jen těch 9 dní, ale občas se to řeší tak, že se na 1 den sežene hlídání a pak nový paragraf, sice to není úplně OK, ale OSSZ to neřeší
3) Máš nárok na paragraf, ale nemá na něj nárok nikdo jiný, tj. do ledna s dítkem nemůže být na pragrafu manžel
4) Ano, máš normálně nárok na nemocenskou, rodičák s tím nijak nesouvisí

florentina
30. zář 2013

@j.a.n.i děkuji ti ještě jednou za vyčerpávající a rychlou odpověď, jsi moc hodná, že jsi si na mě našla čas. 😉

dafenka
21. led 2014

@j.a.n.i nebo kdokoli jiný 😅 8.11. účetní podávala paragraf na ČSSZ a ještě mi nedošly peníze 😒 a to jsem byla s malou na paragrafu ještě v prosinci 😒 vím, že na vyplácení mají 30 dní od podání žádosti. tak kde ty peníze jsou? 🙄 nevíte někdo kam si mám zavolat, abych neprovolala majlant, nebo ještě lépe kam napsat mejla? http://www.cssz.cz/cz/kontakty/krajska-a-okresn... děkuji 🙂

j.a.n.i
21. led 2014

@dafenka 840 406 040

dafenka
21. led 2014

@j.a.n.i děkuji 🙂

bdsaf
19. zář 2014

dobry den. chci poradit. Moje pritelkyne ma dve deti,takze jsou moje nevlastni a jedno si zlomilo obe ruce,takze musí někdo s nim na paragraf byt doma. Pritelkyne nemůže,protoze ma novou praci takze nemůže,ja bych mohl ale v praci mi rekli ze mi to neuznavaji,protoze to nejsou moje deti,tak nemuzu na paragraf ikdyz ho od doktora mam. Tak co mame delat? Poradi nam někdo? DEKUJI

j.a.n.i
19. zář 2014

@bdsaf Pokud s nimi žiješ ve společné domácnosti, tak nárok na paragraf máš a v práci nemají co rozhodovat o uznání či neuznání. Podstatná je doložitelná ta společná domácnost.

j.a.n.i
19. zář 2014

@bdsaf Jo a tady máš ještě přímo citaci ze zákona o nemocenském pojištění.

§ 39
(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
a) ošetřování
1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo
2. jiného člena domácnosti29), jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo

(2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem. Pro účely tohoto zákona se v případě rozvodu manželství a svěření dítěte soudem do společné nebo do střídavé výchovy30) obou rodičů za domácnost považuje domácnost každého z těchto rodičů.

adel31
8. čer 2015

ahoj prosim mam dotas ,kdyz sem na paragrafu musim donest do prace ukonceni neschopenky .Dekuju

veruska007
8. čer 2015

@j.a.n.i Ahoj, prosím o radu. Mám doma tři děti, nejstaršího (6) jsem teď měla tři týdny doma (viróza, neštovice). Jenže mi neštovice chytly další dvě děti (3, 1). Dr. odmítla manželovi vypsat očr, protože jsem s nejmladší na RD. Problém je: 1. pracuju na ŽL, už jsem byla 3t doma a déle fakt nemůžu), 2. mám pravou ruku v ortéze, nemůžu si ani zapnout podprsenku nebo se učesat, natož prostě nakrmit dcerku, přebalit ji... kór když jak je nemocná, tak se brání... domluvili jsme se s manžele, že si teda vezme očr a pomůže mi doma... ale jak to řešit, když dr. očr manželovi nevystaví? Na nejmladší (v létě má 2) to chápu, ale předpokládala jsem, že na prostředního očr v pohodě dostane. Navíc teda manžel neštovice nikdy neměl a jeho kolega je po transplantaci ledvin a i v práci manžela tlačí, aby si očr vzal. Díky za odpověď.

klaarka
8. čer 2015

@veruska007 ahoj Verco,co kdyby sel muz k praktickemu dr a ten mu vystavil neschopenku,nekam vzadu se pak pise,ze se stara o tebe.. ja to ted resim,jak jsem byla v breznu se starsi v nemocnici,dr vystavila muzovi ocr,ze se stara o maleho a socialka nam to odmitla vyplatit,protoze mam na maleho rodicak. Tohle reseni mi na socialce rekli,jen netusim,jestli v nasem pripade jde vypsat meschopenka zpetne. Ona detska dr nebere nestovice jako nemoc,pro kterou musi byt rodic doma,kdyz je druhy rodic na rodicovske.

merilinka
8. čer 2015

Prosím taky o radu....v červenci budu rodit,máme dvě děti,tou dobou nebude škola ani družina,malému je 9 ,ale rozhodně nemůže být doma celé dny sám.Přítel by si chtěl vzít na něj ošetřovačku,ale pokud nebude nemocný,tak to nejde. Může mi můj dr obvoďák napsat ošetřovačku co budu v porodnici? Na těch 9 dní ? děkuji

veruska007
8. čer 2015

@klaarka U Eli to chápu.Ale na Vojtika rd nemám ☹

klaarka
8. čer 2015

@veruska007 Jasne,tomu rozumim. A prave si myslim,ze nestovice jsou nemoc,pro kterou detska dr nechce vypsat ocr. Neprijde ji to asi tak dulezite.

veruska007
8. čer 2015

@klaarka hm... chjo. i kdybych nemela tu ruku, tak doma 2 deti se 40 horeckama a treti zdrave, vodim do ms, z ms... prece marody nenecham doma samotne, abych mohla letet do skolky

j.a.n.i
8. čer 2015

@veruska007 Doktorka nemá co rozhodovat, zda ty jsi nebo nejsi na RD, dítě je nemocné, je mu méně než 10 let a tedy má rodič nárok na vypsání OČR, tečka 🙂

j.a.n.i
8. čer 2015

@klaarka Pokud by se staral o @veruska007 tak nejde ke svému lékaři, ale v jejímu a ten nevypisuje neschopenku, ale vypisuje OČR.

klaarka
8. čer 2015

@j.a.n.i Ja to beru tak, ze mam s muzem stejneho praktickeho dr.
Mne rekli na Ossz, ze mi da prakticky dr neschopenku. A jak moc zpetne to jde?

j.a.n.i
8. čer 2015

@klaarka Ne, nedá ti neschopenku, vystaví ti OČR... a jak zpětně nevím, ale myslím, že víc jak 3 dny ne.

j.a.n.i
8. čer 2015

@merilinka Tvůj obvoďák ne, protože on tě tou dobou nemá v péči, ale neměl by být problém v tom, aby to napsala porodnice, tedy nikoliv na 9 dní, ale na dobu, kdy skutečně v porodnici budeš.

merilinka
9. čer 2015

@j.a.n.i Super,děkuju moc !!!