Neplacené volno po ukončení rodičovské dovolené

pospes
10. čer 2015

Bude někdo vědět??
Když zaměstnavatel poskytne neplacené volno, může dítě navštěvovat MŠ?
Co když si během neplaceného volna najdu novou práci, je potom nějaký problém neplacené volno kdykoli ukončit a pokračovat v nové práci?
Jak je to se zdravotním a sociálním?
Započítává se neplacené volno do důchodu a musí se hlásit na sociálce?
Že mi zaměstnavatel nebude držet místo po ukončení neplaceného volna vím...

zmaldik
10. čer 2015

zkus se zeptat ve skupince Vše o mateřské, rodičovské a porodném, tam určitě budou vědět 🙂

kepis
10. čer 2015

Já byla na neplaceném volnu před dvěma roky - tenkrát syn školku navštěvoval, to nevadilo. Zdrav. a soc. mi platil zaměstnavatel.

pospes
autor
11. čer 2015

Jen ještě upřesním... Přemýšlím, že bych ještě aspoň první rok, co začne mladší syn chodit do školky zůstala doma, tak koumu, co v tom případě bude pro mě nejvýhodnější.
Jestli neplacené volno, zažádat si o osobu pečující o dítě, nebo ÚP...
@j.a.n.i Poradíte prosím? Díky moc 🙂

zuzajda20
11. čer 2015

@pospes pokud je naplacene volno do 4-let ditete,tak se to pocita na duchod,potom uz ne,zdravotni plat stat a dite muze chodit do skolky jenom na dopoledne a podle me zalezi na dohode v praci,ale myslim,ze to jde kdykoliv prerusit a nastoupit do prace

panda_brnenska
11. čer 2015

@pospes Při neplaceném volnu může dítě navštěvovat školku jak jen chce. Pokud si najdeš jinou práci, pak podáš výpověď a pokud zaměstnavatel přistoupí na dohodu o ukončení PP, tak můžeš jít i hned ten den. Do důchodu se to do čtyř let počítá ale pojištění si za sebe platíš sama, protože v tu chvíli ho neplatí ani zaměstnavatel ani stát. Neplacené volno můžeš kdykoli po dohodě se zaměstnavatelem ukončit i prodloužit, je to pouze na vás dvou. Pozor na to, že ti nedrží tvoje pracovní místo, ale jakékoli místo, které odpovídá tvé kvalifikaci nebo o řád nižší, už jsi totiž vyčerpala ochrannou lhůtu, která je do 3 let věku dítěte.

jancip
11. čer 2015

@pospes Na neplacené volno nemáš od zaměstnavatele nárok automaticky, takže záleží na něm, zda Ti to umožní, kdyby mělo dítě navštěvovat školku. Já třeba podepisovala prohlášení, že se budu o syna starat doma (do školky by mohl jen na nějaký omezený počet hodin).

zuzajda20
11. čer 2015

@panda_brnenska do skolky muze dite jenom na 4 hod,je to jakoby zadost o neplacene volno z duvodu pece o dite a to nesmi byt ve skolce cely den,zdravotni do 7 let ditete plati stat,pokud je jedno dite,kdyz jsou dve,tak je to do 15 let,ale nesmi ve skole navstevovat druzinu.socialni neplati nikdo a nepocita se to na duchod,jenom ten jeden rok do tech 4let a musi to dovolit zamestnavatel

panda_brnenska
11. čer 2015

@zuzajda20 Však to píšu, jen do těch 4 let. Ale nevidím nejmenší důvod, proč by nemohlo chodit dítě do školky, když důvod proč máš neplacené volno je jen mezi tebou a zaměstnavatelem, tohle podle mě není pravda co píšeš.

mammut
11. čer 2015

@pospes Já řešila loni podobnou situaci. Nevím, jak jsi na tom s rodičovským příspěvkem. Já se domluvila se zaměstnavatelem na neplaceném volnu, to nebyl problém a příspěvek jsem si ještě zavčas stihla rozvolnit. Malý chodil normálně do školky na celý den a zdravotní pojištění platil stát (po dobu výplaty RD). Docela se mi to vyplatilo, protože byl stejně pořád nemocný. Nevím, jak bychom to řešili, kdybych měla být normálně v práci.

Pokud bys už měla RP komplet vyplacený, pak připadá do úvahy péče o dítě, abys nemusela platit ZP, ale tam je školka omezená.

zuzajda20
11. čer 2015

@panda_brnenska mi to tak rekli na pojistovne,ze mala nesmi na crly den do skolky,ale to je asi v tom pripade ze jakoby zadas o to neplacene volno z duvodu pece o dite a pak podle me je ta skolka omezena a zdravotni plati stat,ale myslim,ze si muzes domluvit v praci neplacene volno i z jineho duvodu,kdyz to potrebujes,ale to podle me uz zdravotni neplati stat,ja se o to dost zajimala,mela jsem na to volno nastoupit

pospes
autor
11. čer 2015

@mammut Právě kvůli té nemocnosti první rok školky toto řeším. Starší byl ten první rok doma dost, takže pokud bych byla v práci, bylo by to dost komplikované (manžel má náročnou práci, kde se moc uvolnovat nemůže a babičky bohužel hlídací nemáme).
Mladší je do školky přijat, tak chci aby nastoupil.
Zaměstnavatel mi neplacené volno do 4 let dítěte sám nabídl s tím, že mi ale držet místo po skončení nebude - což nevadí, stejně na 12h směny co jsem dělala jít nemůžu a zkrácený úvazek je obsazen.
Prostě koumu, co bude nejvýhodnější...

Díky všem 🙂

zuzajda20
11. čer 2015

@pospes napiste na www.aperio.cz ja se tam kvuli tomu i radila a poradili mi

lenka5731
11. čer 2015

@pospes myslím, že nejvýhodnější je prodloužit si čerpání RP do 4 let, byť by to mělo být 50 kč měsíčně. Po tu dobu za tebe stát platí pojištění a děti mohou být ve školce a v družině bez omezení.

j.a.n.i
11. čer 2015

@panda_brnenska No, jde o to, že pokud chceš, aby ti při neplaceném volnu (bez pobírání rodičáku) platil stát zdravotní pojištění, tak dítko smí do školky chodit maximálně na 4 hodiny, pokud si těch 1200,- zdravotního budeš platit sama, tak samozřejmě může chodit jak chce, ale to zrovna není řešení, které by tu tazatelky preferovaly.

j.a.n.i
11. čer 2015

@panda_brnenska Jo a jen tak mimochodem, to co píšeš s tím místem je blbost... pravidla jsou úplně stejná jak po těch 3 letech, tak po neplaceném volnu - zaměstnavatel tě musí zaměstnat v souladu s pracovní smlouvou, tedy vždy záleží, jak přesně je dané místo specifikované v pracovní smlouvě, na jiné přeřadit nesmí.

zuzajda20
11. čer 2015

@j.a.n.i tak to si myslím, že není pravda, zaměstnavatel musí místo držet 3 roky a ten 4 už je nadstandard a už se nevztahuje žádná ochrana lhůta a klidně tě může i během neplaceného volna vyhodit. Ze zákona jsou možné pouze 3 roky

panda_brnenska
11. čer 2015

@j.a.n.i Přečti si zákoník než tu budeš po někom hulákat. @zulajda20 přesně tak

blondynka400
11. čer 2015

@zuzajda20
@panda_brnenska vyhodit jen tak tě určitě nemůže. Jedině tedy pro nadbytečnost, tedy s odstupným. Já souhlasím s @j.a.n.i. Není tam v podstatě rozdíl. Stejně tak může dotyčnou zaměstnavatel vyhodit po ukončení RD 😉

editah222
11. čer 2015

@panda_brnenska
@zuzajda20 ale @j.a.n.i nepsala, že s ní zaměstnavatel nemůže rozvázat v době NV pracovní poměr, to může, ale musí dát odstupné (nebo dohodou), ale po návratu z NV ji musí dást pracovní místo podle pracovní smlouvy, po nikom nehuláká :D

@pospes u nás to jedna maminka dělala následovně: do práce nastoupila po 3leté RD a na každou delší nemoc dítěte čerpala NV (zdravotní za ni stále platil stát, jen jsem to vždy oznámila ZP, protože se jednalo o péči o dítě). Bylo to tak pro ni přijatelné a nám to taky moc nevadilo.
Co se důchodového týče, tak podle mého se doba NV nepočítá jako vyloučená doba, je to prostě neodpracováno, pokud si nebudeš sama platit dobrovolně sociální poj.

editah222
11. čer 2015

Tak koukám, že než se vypsala tak @blondynka400 napsala to samé 😀

zuzajda20
11. čer 2015

@blondynka400 @editah222 to souhlasí, když ti dá výpověď, tak jedině s odstupným a to spíš pro nadbytečnost a nebo dohodou, to platí stejná pravidla jako když se člověk vrací po 3 letech do práce a za ty 3 roky tě nikdo propustit nemůže, ale když chceš být doma 4 roky a pak se vrátit do práce, tak pro tebe platí to stejné, buď nadbytečnost a nebo dohoda, ale zaměstnavatel nemá povinnost držet ti místo ty 4 roky, ze zákona u nás platí pouze 3 roky

pospes
autor
11. čer 2015

@zuzajda20 Když je výpověď dohodou, tak je to bez odstupného, že?

xpila
11. čer 2015

@zuzajda20 Zaměstnavatel musí i po 4 letech přidělovat práci dle pracovní smlouvy, tzn. platí stejné podmínky jako při návratu z RD po 3 letech. Žádný rozdíl v tom není.

@panda_brnenska V čem @j.a.n.i neměla pravdu? To by mě fakt zajímalo! Na nikoho nehuláká a ZP má velmi dobře načtený, to bys mohla vědět.

@pospes Výpověď dohodou neexistuje, je buďto výpověď, nebo dohoda. A dohoda může být i s odstupným.

zuzajda20
11. čer 2015

@pospes jj a kdyz pujdes na pracak s dohou tak ti nalezi jenom minimalni podpora,to je pres 3-tis,da se to najit na nete,lepsi je si trvat na nadbytecnosti a tam je podpora v plbne vysi a je tam dvoumesicni vypovedni lhuta,kterou bud musis odpracovat a nebo pokud te nemaji kam dat,tak ti musi dat plat a jsi doma

xpila
11. čer 2015

@zuzajda20 Nezlob se, ale píšeš naprosté blbosti.

zuzajda20
11. čer 2015

@xpila tak asi mam spatne info,ale ja si o to pred dvema mesici zadala a takhle mi to bylo receno

somalicats
11. čer 2015

@zuzajda20 Ale Ty mluvíš o vlastní rodičovské dovolené. Neplacené volno s ní nesouvisí. @xpila a @j.a.n.i píšou správně.

zuzajda20
11. čer 2015

@somalicats asi to chapu blbe,ja to myslim tak,ze kdyz si doma 4 rok,,tak ti nemusi nalezet stejna prace,ty podminky plati jenom pro 3 letou variantu a holky pisou,ze ti nalezi stejne misto a to si nemyslim

blondynka400
11. čer 2015

@zuzajda20 úplně totožné místo ti musí zaměstnavatel držet pouze po dobu MD. Poté máš nárok na místo dle pracovní smlouvy. A je úplně jedno, jestli je to po skončení RD nebo neplaceného volna kvůli péči o dítě do 4 let věku. Přesně tak jak psaly holky výše.