Neprodloužení smlouvy. Poradíte, prosím?

dedex
16. únor 2021

Ahoj 😊
Snad se najde nějaká hodná duše, co bude vědět co a jak. Prohledali jsme s přítelem celý internet kvůli nalezení nových informací a abychom se trochu dovzdělali, výsledkem ale je, že jsme ještě hloupější. Aktuálně jsem na samotném počátku těhotenství a možná není třeba to řešit, ale já jsem hold taková, že vždy dělám vše s předstihem. Jsem studentem posledního ročníku VŠ a během studia mám úvazek 0,4 což dělá zhruba 6 500 tis. měsíčně, což je dost málo, ale při prezenčním studiu je to lepší než nic. Podle všeho splňuji podmínky pro získání mateřské dovolené, ale jak asi uznáte, percentuální výměra z toho, co dostávám je velmi malá. Naštěstí přítel má peníze dobré, což je i důvod proč jsme do toho už chtěli jít 😊. No a teď tedy to důležité. Mám smlouvu jen na rok, vlastně už je to moje čtvrtá smlouva a vždy byla jen na rok. Pokud vše půjde dobře, měla bych mít termín někdy v září. Jsem ale na výsost přesvědčena, že jakmile odbyde prosinec novou smlouvu od zaměstnavatele již nedostanu, nebyla bych první. Domnívám se, že v tomto případě se jakoby zaměstnavatel nedopouští ničeho, čeho by neměl, jelikož nedává výpověď, jen neprodlouží – nevystaví novou smlouvu. A jelikož tedy mateřská je vyplácena 28 týdnů, tak by to reálně znamenalo, že „něco“ dostanu jen zhruba nějakých 15 týdnů a zbytek nedostanu nic? Neexistuje nějaká možnost podpory? Nějaký jiný způsob, jak dostávat alespoň nějaké peníze? Dá se třeba v těhotenství žádat o podporu v nezaměstnanosti? Moc se v tom nevyznám :/. Možná se někomu může zdát, že je zbytečné to řešit, ale myslím že každá koruna se nám bude hodit. Nebo kdyby někdo věděl, na koho se mám obrátit kdo by mi poradil?
Díky všem 😉

meronym
16. únor 2021

@dedex To, ze pracovni smlouva zanikne behem pobirani podpory v materstvi, nema na pobirani zadny vliv. Tedy normalne vam bude vyplacena materska po celou dobu 28 tydnu a pak rodicovska.

dedex
autor
16. únor 2021

Děkuju moc 🙂 já se v tom opravdu nevyznám a jde mi z toho hlava kolem :/

lucy0807
16. únor 2021

@dedex materská bude aj tak vyplácaná, ale bude dosť nízka, je možnosť poberať PPM aj cez muža (otca dieťaťa)...v tomto prípade by som volila túto možnosť

meronym
16. únor 2021

@dedex Je zjevne, ze v tom mas uplny hokej. Pokud mas dite do 4 let veku, tak nemusis na urad prace, ani nic podobneho, pobiras PPM (penezitou pomoc v materstvi) a pak rodicovsky prispevek. Pokud neni narok na PPM, tak rovnou rodicak. Rodičovsky prispevek je celkem 300tis. Kc a lze rozlozit na ruznou dobu vyplaceni. I pri planovani RP jsou nejake podminky, nejlepsi by bylo poradit se se sikovnou urednici na uradu prace.

meronym
16. únor 2021

A jak jsem uz psala - podminky pro priznani PPM musis splnovat ke dni nastupu na materskou, pozdejsi zanik pracovniho pomeru je nepodstatny.

malenka3
16. únor 2021

Pokud splňuješ podmínku mateřské (alespoň 270 dnů účast na nemocenském pojištění - což předpokládám máš, když máš 0,4 úvazek) a aktivní pracovní poměr v době nástupu na mateřskou dovolenou (nebo ochranná lhůta po konci PP, ale ty budeš mít aktivní pracovní poměr), nárok na mateřskou máš

Mateřskou platí sociálka, ne zaměstnavatel, budeš ji mít normálně 28 týdnů, to se neboj.
Pokud bys chtěla mateřskou vyšší, musel by na ni nastoupit partner. Ale... Tam je podmínka, že na jeho smlouvu by nemohl vykonávat v době čerpání mateřské tu práci, to by musel mít případně, pokud by nezůstal doma, jinou práci.
A po skončení mateřské pak normálně zažádáš o rodičovský příspěvek.

levandule_k
16. únor 2021

@meronym Jenom jsem se chtěla zeptat, pokud má @dedex čtvrtou smlouvu po sobě, která je jenom na rok, není to proti zákonné? To přece nejde dávat do nekonečna smlouvy na dobu určitou ne? Teda pokud to není dohoda o provedení práce...

meronym
16. únor 2021

@levandule_k Pokud mame vsechny informace, tak to opravdu je v rozporu se zakonem. Pracovni pomer na dobu urcitou lze prodlouzit jenom 2x, tj. maximalne 3 smlouvy.

majtinka4ever
16. únor 2021

@dedex Řešila jsem to samé, naštěstí mi smlouvu prodloužili na neurčito, ale pokud počítáš s neprodloužením, tak zaměstnavateli nic nesdělovat a cca dva týdny před koncem si nech napsat od lékařky neschopenku tzv. rizikové těhotenství. Dva týdny platí zaměstnavatel, pak to přechází na socku. Pokud smlouva již zanikla, tak do týdne jsi v tzv. ochranné lhůtě a opět nahlásit neschopenku s rizikovým. Dostaneš víc a úřad práce tě nebude tahat po všech čertech. Jednak jsi nezaměstnatelná a jednat by ses s podporou od ÚP připravila o peníze, což je zase škoda. Držím palečky 🙂

majtinka4ever
16. únor 2021

@levandule_k Záleží na jak dlouho. Pokud je to na rok, tak maximálně dvakrát lze prodloužit smlouvu dle ZP. Jinak v průběhu dvou let lze jinak prodlužovat nesčetněkrát, někteří zaměstnavatelé dávají smlouvy třeba na šest i méně měsíců. Takže teoreticky zaměstnavatel nic neporušuje.

majtinka4ever
16. únor 2021

@levandule_k Jinak teď čtu 0,4 úvazek, takže to je částečný a tam může dělat prodlužování kolikrát chce.

levandule_k
16. únor 2021

@dedex Nevím, jestli to dobře chápu, ale ty řešíš, jestli budeš mít nárok na mateřskou, když ti smlouva skončí v prosinci a ty na mateřskou nastupuješ v září? Roky odpracované máš. Teda pokud se bavíme o typu úvazku, ze kterého se odvádí sociální pojištění.

Já bych ani neřešila, že ti pracovní poměr neprodlouží. Jako přivýdělek během studia je to dobré, ale zase do budoucna to není tak lukrativní a máš dost času si najít novou práci. I kdybys měla práci na dobu neurčitou, tak to není zárukou, že se do té práce vrátíš.

@majtinka4ever To jsem nikdy neslyšela, že částečný úvazek (bavíme se o hlavním pracovním poměru, nikoliv dohodě) lze prodlužovat opakovaně bez omezení....

meronym
16. únor 2021

@majtinka4ever Oboje vaše tvrzení jsou zcela špatně. Pracovní poměr je možné uzavřít na dobu určitou max. 3x vždy maximálně na 3 roky. Pokud pracovní poměr dvakrát prodloužíte (a je jedno na jakou dobu, klidně o 1 měsíc), tak další prodloužení není možné. Zda je úvazek celý nebo částečný na to nemá žádný vliv. Není dobré šířit nepodložené informace, uvádíte tím lidi v omyl.

malenka3
16. únor 2021

@meronym můžeš prosím upřesnit? Týká se toto prodloužování stejné pozice? Pokud by tedy každá smlouva byla na něco jiného, prodlužovat mohou u jednoho zaměstnavatele dále? Je to tak?

meronym
16. únor 2021
malenka3
16. únor 2021

@meronym díky moc 😉

dedex
autor
16. únor 2021

@levandule_k nad tím jsem ani nepřemýšlela :/ ale tak pokud jsem stále student tak si myslím že to ani není špatně. Tohle jsem ale zrovna nechtěla řešit...nicméně děkuji všem co se k tomu i dále vyjádřili za dodatečné informace 🙂
@majtinka4ever taky děkuju ;)

meronym
16. únor 2021

@malenka3 Jeej, to se mi odeslalo driv, nez jsem chtela. Mam podezreni, ze to tak neni, musim se podivat do komentare a jeste napisu.

hezz17
16. únor 2021

@meronym můžu jeste mimo zakladatelky tema...? Meli jsme debatu s muzem, u nich v praci je spousta lidi jako agenturni zamestnaci- pod agenturou prace. A maji treba 10x prodlouzenou smlouvu po pul roce. Zase na pul roku, na rok... ja rikam, ze je to protiprávní a nemeli by si to nechat, on tvrdi, ze agentury prace maji jine podminky.

meronym
16. únor 2021

@hezz17 Agenturni zamestnanci maji skutecne v zakone vyjimku.

hezz17
16. únor 2021

@meronym ty blaho, fakt? Tak to je sila. Ja znam jen z vypraveni, manzel je "kmenovy" zamestnanec, ale kdyz rika, jak s agenturními jednaji... zamestnanci druhe kategorie.

meronym
16. únor 2021

@hezz17 Je to bohuzel tak. Agenturni zamestnanci jsou v mnoha ohledech mene chraneni. Chudaci.

meronym
16. únor 2021

@malenka3 Váš dotaz vyvolal u nás doma vášnivou diskusi (manžel je taky právník). Na základě znění zákona a komentáře jsme se shodli na tom, že zákon mluví pouze o pracovním poměru mezi týmiž smluvními stranami. Není to podmíněno stejnou pozicí, tj. omezení platí i v případě zaměstnání na jiné pracovní pozici u téhož zaměstnavatele.

malenka3
16. únor 2021

@meronym děkuji, našla jsem tu definici pro stejné smluvní strany, takže bych to chápala stejně. Děkuju za dvojí právní verifikaci 😄

priefi
16. únor 2021

@dedex píšeš, že to je Tvoje 4.smlouva s jaký typ? Je to dohoda, anebo přímo pracovní smlouva? Protože pokud to je pracovní smlouva, tak ta 4.by už měla být na dobu neurčitou (za předpokladu, že všechny 4 byly pracovní smlouvy) 😉

priefi
16. únor 2021

@malenka3 ne, od pozice to nezáleží, prostě v rámci firmy jen 3x a dost, pak buď neurčito, anebo konec. Je jedno, zda se v mezičase se měnila pozice (např. Účetní, pak sekretářka atd.).

priefi
16. únor 2021

@malenka3 btw.jsem personalista 😉

priefi
16. únor 2021

@priefi jen pro jistotu 3x a dost znamená základní smlouva + 2 prodloužení. 3.prodlozeni má už být na neurčito. Navíc pokud pracovní poměr skončí a pak se znovu začne, platí to stále, pokud neuplynuly alespoň 3 roky od ukončeného pracovního poměru. Takže příklad: dostanu smlouvu, 2x mi ji prodlouží, pak mě pustí k vodě a za 2 roky si mě vezmou zpět, automaticky musím dostat neurčito

priefi
16. únor 2021

Každopádně ještě je v zákoně jedna malá výjimka a to je řetězení. Řetězení pozice je předem dané a musí splňovat určité podmínky. Tam pak může být smluv do aleluja bez ohledu na počet prodloužení ani počet odpracovaných let ve firmě. Lze uplatnit minimálně.

blondynka400
16. únor 2021

@hezz17 ještě dodatek k těm agenturním zaměstnancům, většina agentur jim nedává ani HPP, ale pouze DPČ a dost často peníze i bokem. Jinak jak bylo napsáno, u nich platí maličko jiné pravidla. Já bych je nenazvala chudáky, je to každého volba. Většino to jsou cizinci a nebo lidi s exekucemi, lidé, co si chtějí pracovat víc hodin, než umožňuje ZP, mají potřebu ubytovny. Těmto lidem obvykle tento způsob vyhovuje. A když si většinou vyřeší své problémy, přechází pak do kmene.