Neschopenka a odchod ze zaměstnání

malafazole
20. zář 2016

Dobrý den,

čekám s přítelem miminko a v tuto chvíli jsem v 9 týdnu. Těhotenství nebylo plánované, tak jsem na to přišla cca až v 5 týdnu. Ze začátku jsem dost krvácela, ale to mi doktorka řekla, že to je normální a chtěla mi dát na 14 dní neschopenku. Měla jsem ještě loňskou dovolenou, tak jsem si vybrala raději dovolenou - nechtěla jsem, aby někdo něco v práci věděl, když není ještě nic na 100% jisté. Během té dovolené bylo vše v pořádku. Doma jsem odpočívala a hodně spala.
Samozřejmě se mě doktorka ptala, co dělám za zaměstnání - jsem vedená jako administrativní pracovník, ale mám na starosti i sklad - což znamená tahat krabice se zbožím, vyrovnávat, vydávat zboží atd. A to jsem ji i uvedla. Moje pracovní doba je cca min. 10 hod./denně, kdy jsem stále na telefonu a u pc a mám na starosti cca 15 techniků a musím koordinovat jejich práci, do toho připravovat papíry pro účetního a ostatní papírování spojené s moji prací. Takže od rána do večera jeden velký stres.
V tuto chvíli jsem v 9 týdnu a párkrát do týdne se krvácení opakuje. Každý den mě bolí hrozně břicho a v podbřišku a záda. Většinu dne sedím, ale i tak večer když odcházím, tak mám nohy nateklé a bolí mě tak, že jsem ráda, že dojdu do auta a odjedu domů. Dvakrát v týdnu musím jezdit pracovně na celý den pryč cca 150-200 km (porady, školení, atd.) a kolikrát se mi stalo, že jsem po celém dnu nemohla ani dojet domů, jak jsem byla unavená.
Jedná se mi o to, jestli nemá někdo zkušenosti, s podobnou situací. Na kontrolu jdu až 12.10. a chci toto všechno doktorce říct. Opravdu to dlouho nezvládnu. Příští týden si beru dovolenou, abych se dala zase trochu dokupy. Bohužel mi nikdo nemůže pomoc, protože jsem v kanceláři na všechno sama a technici jsou 99% dne v terénu. Nechtěla bych si vzít neschopenku hned. Mám ještě 20 dnů dovolené z tohoto roku, tak bych si prvně vybrala to a potom až nastoupila na neschenku....kdyby to tak bylo možné.
Pokud bych se s doktorkou domluvila, tak musím počkat až si za mě najde zaměstnavatel náhradu nebo někoho zaškolovat? Nebo mohu bez vysvětlování odevzdat zaměstnavateli neschopenku a jít marodit? Vedení o těhotenství zatím neví, protože ještě nemám ani těhotenskou knížku a ve čtvrtek jdu teprve na první odběry krve.
Od začátku ruku jsem se snažila, aby mi do kanceláře někoho dali alespoň na poloviční úvazek, ale marně ... pro ně by to byly zbytečné náklady navíc. Zkoušela, aby sklad přehodili na nějakého chlapa a argumentovala jsem tím, že mám problémy se zády a klidně jim donesu zprávu od lékaře...ale vše marně.
S přítelem jsme už i přemýšleli, že bych dala výpověď, ale mám 3 měsíční výpovědní lhůtu, tak bych si moc nepomohla :-/ Raději budu zavřená v bytě, než takové nervy.

Děkuji za Vaše rady drahé ženy.

lv
20. zář 2016

šla bych na neschopenku hned, pokud krvácíš..práce se nepos.. neposesouvá.

malafazole
autor
20. zář 2016

a nemůže mě nějak zaměstnavatel napadnout, že jsem nepočkala, až si najde náhradu?

nikinnna
20. zář 2016

@malafazole na neschopenku můžeš jít ze dne na den a zaměstnavatel ti může být jedno. Je jen jeho problém, jak si to udělá. Oni taky většinou na nikoho neberou ohledy. Já jsem doma od 9tt a jsem ráda, že mám klid. Pokud tě netíží peníze, zůstaň doma klidně hned. Dovolenou si můžeš vybrat před mateřskou nebo nechat proplatit.

lv
20. zář 2016

@malafazole ne, nemůže ti nic.

sarikslezak
20. zář 2016

@malafazole to určitě nemůže, kdyby si měla napr. nedejboze autonehodu a skoncila v nemocnici, taky te nemuze napadnout... Jde o tve miminko a ja uz bych pri prvnim krvaceni sla hned na neschopenku.

malafazole
autor
20. zář 2016

Tak neříkám, že mi jsou peníze jedno...ale zdraví mé "fazolky" mi je opravdu přednější!!! Zdraví potom za peníze nekoupím :-/

Právě když jsem o víkendu doma nebo když mám tu dovolenou, tak toho moc nepodělám a opravdu se šetřím a je vše OK. Dopoledne uvařím - což není namáhavé. Po obědě ležím. A odpoledne třeba utřu prach ...a vše je OK.
Jen přijdu v pondělí do práce, tak se všechno na mě hrne a už kolem odpoledne je mi zle a cca ve středu do dopo se objeví krvácení.

Doufám, že doktorka to pochopí a bude s ní řeč.

malafazole
autor
20. zář 2016

@sarikslezak když byla minulý týden na kontrole, tak jsem to doktorce o tom krvácení říkala ...a ona - to je normální!

sarikslezak
20. zář 2016

Pokud si krvácela jako červenou krví, tak to mi normální nepříjde. Napsala ti aspon utrogestan? @malafazole

vannilla
20. zář 2016

@malafazole Já bych šla hned marodit. Náhrada ti může být jedno, max. po dohodě se zaměstnavatelem můžeš na pár hodin denně chodit zaučovat když ti bude dobře. Ale na nemocenskou nárok máš.

malafazole
autor
20. zář 2016

@sarikslezak když to začne, tak když jdu na záchod, tak jako krvácím ne jako úplně moc...a potom to přejde do špinění a trvá třeba cca 2 dny.
nn, to mi nepředepsala

sarikslezak
20. zář 2016

Ja jsem krvacela jen jednou, bylo to jen trocha krve 2x po utreni a zbytek spineni a pak uz nic, ale hned jsem letela na pohotovost a jeste ze jsem tak udelala. Mela jsem hematom nad placentou, dostala jsem utrogestan a ascorutin. Určitě zajdi za lékařkou, at ti to napíše. Poprvé sem špinila po sexu a doktroka mi to nepredepsala, treba kdyby mi to napsala uz hned tak sem ani krvacet nemusela... @malafazole

malafazole
autor
20. zář 2016

@sarikslezak mě právě sex zakázala hned při první návštěvě a ještě nepovolila.

Měla jsem nějakou "modřinu", která po těch 14 dnech, co jsem byla doma téměř zmizela.

vannilla
20. zář 2016

@malafazole Já jsem ani nekrvácela, ale protože mám vysoké riziko krvácení tak jsem automaticky dostala aspoň ascorutin. Něco by ti dát měla.

blauen
20. zář 2016

@malafazole Já to mela v práci podobne,krom toho tahání tech krabic. Snažili jsme se o miminko cca něco přes tři roky a neuspesne, hned jak jsem zjistila, ze jsem tehu šla jsem na neschopenku. I když se to šefům absolutne nelíbilo, dali me to i najevo, ale bohužel nic nenadelali, zdraví miminka bylo přednější než šéfové a plat. Taky jsem rozhodnuta stejne hned jak mi skonci řidičák už se tam nevrátím a dam výpověď.

marcela2222
20. zář 2016

Být tebou, tak si vyberu tu dovču, pokud ti jí dají, a pak neschopenka a nebo hned neschopenka a pak nechat dovču proplatit. Zdraví tvoje i miminka jsou na prvním místě..! to krvácení podle mě teda rozhodně normální není. Je to jasné znamení, že něco není ok, když ti přichází po stresu, tak bych byla doma a odpočívala a pokud je tvoje gyn. normální, tak ti neschopenku dá a pokud ne, tak bych přemýšlela o změně gyn.

nutricnihodnota
20. zář 2016

@malafazole Šmarjá děvče, neriskuj! Já už jsem jednou potratila a věř mi, to fakt nechceš zažít. Buď si hned zítra ráno nech napsat neschopenku, nebo jim v práci řekni o těhotenství a požádej o úpravu prac. povinností. Hlavně už NIC netahej a vyser se na školení v tramtárii.

kacasv
20. zář 2016

Já bych šla hned na neschopenku! K čemu vám pak budou ty peníze navíc,když by jste chodila do práce,když by jste nedej bože potratila? Miminko by Vám ty peníze nevrátily. Tak jsem si to řekla já a šla jsem hned na neschopenku,když jsem zjistila,že jsem těhotná. Peníze budou,my nebudem. Nejsou vše a v práci se bez Vás obejdou. Co jim také jiného zbyde. Když jsou bezohlední k Vám a nechcou tam vzít někoho dalšího na pomoc tak bych se na ně taky pěkně vyprdla.

malafazole
autor
21. zář 2016

od pondělí až do 12.10. budu mít nakonec dovolenou ...kašlu tady na to .. 12.10. jdu na kontrolu k doktorce a pokusím se ji nastínit, jak to tady chodí a doufám, že s ní bude řeč a tu neschopenku mi napíše. Jinak zkusím teda jinou doktorku.

kacasv
21. zář 2016

U mě se na to doktor moc netvářil,že ji chci,ale pořád jsem mu říkala ty důvody,přesvědčovala ho a dal mi ji. Takže by ji měl dat i vám 🙂 Ze začátku těhotenství jsem chodila k jiné gynekoložce a ta se mě na to ptala hned sama od sebe,jestli ji budu chtít. Takže každý doktor k tomu má jiný přístup. Ale měl by ji dát každé ženské která o to požádá skrz práci. Je to naše právo. V tom je dnešní doba dobrá,že to jde tak lehce. Dřív prý mám mamka i babička prostě museli pracovat v těhotenství bez debat.

la_amanita
21. zář 2016

Tak zaměstanavatel musí ze zákona těhotné přidělit takovou práci, která ji na zdraví neohrožuje. Tj. u tebe by to znamenalo min. konec skladu, čili úlevu od toho, co ti na práci nejvíc vadí. Pak bys klidně mohla pracovat dál. Pokud ti zaměstnavatel není schopen vhodnou práci zajistit, zůstala bys doma a pobírala nějakou finanční náhradu, ne přímo nemocenskou, ale zrovan si nemůžu vzpomenout na detaily. Už se to tu diskutovalo několikrát, pohledej v diskuzích.

Doktor ti neschopenku vystavit nemusí, jen protože máš těžkou práci, ale zdravotně jsi v pořádku. To je skutečně věcí zaměstnavatele tyhle věci řešit. Ovšem krvácení a bolesti naznačují spíše zdravotní komplikace. Rozhodně si ale promysli, zda chceš na dost omezující nemocenské strávit celé těhotenství, nebo zda pro tebe nebude lepší ta úprava pracovních povinností.

simkrk
21. zář 2016

Jak pisou pokud budes mit potize sla bych na neschopenku nebo pokud to neni zas tak hrozne a chces treba jeste chvili pracovat tk se zkusit s nima domluvit na nakou zkracenou pr. dobu s tim by o tebe neprisli uplne,protoze me prijde ze s tim co delas te budou hodne postradat..a pokud i tato moznost bude marna sla bych na neschopenku a neohlizela se na to jestli nekoho za tebe najdou nebo ne 🙂 kdyz oni nechtej vyjit vstrit tak proc bys delala neco navic.. =)

malafazole
autor
29. zář 2016

Dnes mi volala gynekoložka, že ji volali výsledky krve z Českých Budějovic a že se musím objednat na genetický test, protože tam vyšlo něco špatně. Na test jedu 7.10. a pro těhotenskou průkazku jdu 12.10.
Máte někdo zkušenost? Docela jsem to obulela, když mi to volala :-/