Neschopenka v těhotenství

kvang1
17. zář 2016

Přeji hezký den, přítelkyně prvního září nastoupila do práce, cca druhého září jsme zjistili že je twhotna, dělá ve firmě na tři smeny, myslím že to nezvládne už moc dlouho, je v cca 7tt je to na ní trochu vidět, takže do konce zkusebky to neututla a teď otázka co nemůžu nikde dohledat, je jasné že když půjde na neschopenku, tak ji vyhodí po 14 dnech, pritula bohužel 2roky nedělala a byla jen na pracaku, takže co nás čeká? Bude mít nárok na nějaké peníze či se neschopnost zruší? Dále jestli nebude problém s mateřskou a nebo rodicakem?.. přítelkyně má z bývalého vztahu 2kluky 9 a 11let, ale to asi žádnou roli nehraje... Prosím o vysvetleni🙂 děkuji a přeji příjemný den

lv
17. zář 2016

pokud dělá noční, může si požádat o přeřazení na denní, také pokud dělá práci nevhodnou pro těhotné (nosit nad 5kg, shýbání k zemi, nemožnost střídání stoje, sedu třeba u pásu, výpady chemikálií apod) a zaměstnavatel jí musí vyhovět. Pokud má potíže a nastoupí na neschopenku, může tuším zaměstnavatel ukončit prac.poměr s koncem zkušební doby. Peníze z neschopenky chodí dál, i když práci mít nebude (jen je potřeba to nahlásit na svou zdrav.pojišťovnu a dát kopii neschopenky a potvrzení sociálky, že dál pobírá peníze). má pak nárok na rodičák na 4 roky, nebo pokud pracuje partner volit délku přes něj.

j.a.n.i
17. zář 2016

@lv No, požádat může, nicméně je celkem pravděpodobné, že místo přeřazení ji zaměstnavatel vyhoví skončením pracovního poměru ve zkušební době.

nutricnihodnota
17. zář 2016

@kvang1 Jestli dělá ve fabrice, tak se s ní nikdo mazat nebude a letí jakmile se to v práci dozví. Sice to není správný postup, ale pro ni bude nejlepší jít na neschopenku a zůstat marodit do porodu. Peníze z neschopenky bude mít i po propuštění stejné a po porodu nastoupí na rodičák. Buď ten nejdelší, nebo pokud Vy splňujete podmínky pro volbu délky rodičáku, tak to půjde upravit.

xpila
17. zář 2016

@nutricnihodnota Neni to pravda. Kdyby šla na neschopenku, tak na ni bude az do konce sestinedeli a RP si pak muze vybrat do výše 7600 Kc.

nutricnihodnota
17. zář 2016

Tak to se omlouvám, za nepravdivou informaci. Takhle mi to bylo sděleno na ČSSZ.
@xpila To je nějaká novinka, nebo jsem zas hrozně otravovala nějakou úřednici, který je to šumák?

xpila
17. zář 2016

@nutricnihodnota Novinka to neni, tohle platí dlouho.

j.a.n.i
17. zář 2016

@nutricnihodnota No, spíš si se ptala na blbém úřadě... ptát se na podmínky rodičáku na ČSSZ má podobnou vypovídající hodnotu jako ptát se na to finančáku.

nutricnihodnota
18. zář 2016

@j.a.n.i Ano, máš pravdu, přepsala jsem se. Děkuji za informaci, která je mi teď úplně k prdu 😉

j.a.n.i
18. zář 2016

@nutricnihodnota Někomu dalšímu to třeba pomůže v tom, aby se nechodil ptát na blbý úřad a pak se nedivil, jaké dostal informace.

monib66
18. zář 2016

Ahoj,vidím že se v tomhle tématu dost vyznáte. Zvhledem ke svému zaměstnání,které je dost fyzicky náročné a vzhledem k prostředí,kde je vysoký infekční tlak,nevhodné pro těhotné,nastoupila jsem ihned po zjišťení těhu na neschopenku. V zákonníku práce jsem četla,že pokud není dosavadní práce vhodná pro těhotné má zaměstnavatel povinnost přeřadit těhu pracovnici na pozici,která neohrozí její stav. Pokud tuto pozici nemá měl by být povinnem i při nemocenské vyplácet průměrnou mzdu,kterou by si pracovnice běžne vydělala. Má s tím někdo zkušenost,jal to funguje/nefunguje v praxi? Děkuji 🙂

j.a.n.i
20. zář 2016

@monib66 Ne, pri nemocenske tuto povinnost nema, pokud ti nic neni, tak nemas byt na neschopence a pak by te zamestnavatel musel nechat doma za plny plat. Takto si prace neschopna ty a on to tim padem nemusi nijak resit.