Nové zaměstnání na RD, kdy to oznámit nynějšímu zaměstnavateli?

mallorka
26. črc 2017

Holky,potrebovala bych poradít:
Rodičovskou dovolenou mám na 4 roky.Dcerka 3.10.2017 bude mit 3 roky,a chtěla bych nastoupit do nováho zaměstnání 1.10.2017.Kdy mám oznámit nynějšímu zaměstnavatelí,že se do prace nevratím,aby mí neukončil prac.poměr,dřiv než nastoupim do nového zaměstnání?Děkuji

j.a.n.i
26. črc 2017

@mallorka No, rodičovskou dovolenou určitě na 4 roky nemáš, ta je maximálně na 3 roky a tedy bys měla 4.10.2017 nastoupit zpět do svého původního zaměstnání, pokud tam nastupovat nechceš, tak je potřeba se s ním buď domluvit na ukončení dohodou nebo dát teď do konce měsíce výpověď, aby ti do konce září skončila ta původní smlouva a nemusela si nastupovat.

barchen
26. črc 2017

@mallorka
Dobré ráno, rodičovskou určitě nemáte na 4 roky, to není dle zákona možné, maximálně 3 roky (ten 4 rok bývá obvykle pouze dohoda o neplaceným volně se zaměstnavatelem a žena už není v ochranní lhůtě) a tím pádem Vy se dne 4.10.2017 musíte vrátit do původního zaměstnání, jelikož zaměstnavatel Vám drží místo. Nebo dát výpověď, nebo se domluvit na ukončení prac. poměru v původním zaměstnání. Pokud chcete k 1.10. nastoupit do nového zaměstnání, musíte písemně ukončit původní prac. poměr (pozor i na 2 měsíce výpovědné lhůty), takže na Vašem místě bych to začala řešit okamžitě, ještě teď v červenci aby začala běžet výpověď, jak píše i uživatelka nahoře.

j.a.n.i
26. črc 2017

@barchen Tak pro nástup do nové práce ukončovat pracovní poměr nutně nemusí, pokud by to zvládala, tak klidně může chodit do obou nebo v tom prvním domluvit neplacené volno a nechat ho běžet a ukončit třeba až po zkušebce ve druhém.

barchen
26. črc 2017

@j.a.n.i Dobře, já to brala tak, že se tam vracet asi nechce dle příspěvku a s dětma nebude asi pracovat na full time pro dva zaměstnavatele. Ano, může si domluvit neplacené volno. Ale v dnešní době nízké nezaměstnanosti, kdy zaměstnavatelé čekají na každého zaměstnance jako na modlu, je to dost nereálné - být na neplaceném a pracovat jinde, na to zaměstnavatel těžko přistoupí, pomineme-li, že často mají zaměstnavatelé ve směrnicích klauzule, že v průběhu neplaceného nesmí zaměstnanec pracovat v oboru, nesmí se shodovat předmět činnosti podnikání zaměstnavatele atd...Na to lidi často nemyslí a pak jsou překvapeni, že porušili smlouvu, dostali výpověď a ještě museli řešit závazky vůči zaměstnavateli. Je to na uživatelce aby si zjistila u zaměstnavatele, co může a co ne.

mallorka
autor
26. črc 2017

Děkuji holky.Měla jsem to na 3 roky,a prodloužila do 4 let věku ditěte.Do prace nakonec chci jit ted,akorat do druheho zaměstnani.

barchen
26. črc 2017

@mallorka
Takže teď jste na neplaceném volnu. V tom případě pro Vás platí stejné podmínky jako na RD, musíte nastoupit, nebo rozvázat pracovní poměr a myslet na výpovědní lhůtu, nebo se nějako se zaměstnavatelem domluvit na ukončení.