Oblečení pro učitelku. Co byste poradily?

anakolut
18. dub 2021

Co byste mi poradily jako "pracovní" oblečení do školy? Od září začnu učit na střední škole, vracím se do práce po velmi dlouhé době. Moje velikost je mezi 44 - 46. Do září snad dokážu zhubnout na velikost 42 - 44. Bude mi 40. Maminky učitelky, v čem chodíte do práce? Moje představa jsou šaty a svetřík, nebo kalhoty a halenka. Nechci vypadat usedle, ale chodit v džínách a tričku mi přijde divné. Tak nevím. Uvítám i tipy s fotkami. Jsem bezradná. Chci vypadat hezky a cítit se dobře. Nechci vypadat staře, ale ani jako přestárlá studentka.

anakolut
autor
18. dub 2021

@anakolut A ještě přemýšlím, co na přezutí?

plksv
18. dub 2021

Chodím celoročně v šatech, s krátkým rukávem (nebo bez rukávů - pod ně tričko), k tomu svetřík, sako, bolerko, svetr. Ve třídě se totiž člověk opravdu zahřeje 🙂. V zimě teplejší punčochy, vysoké kozačky (ty samozřejmě do třídy nenosím 🙂). Moje droga jsou šaty značky Orsay. Přezouvám se do pohodlných balerín, ty mám Tamaris, a pokukuji po nějakých barefoot.

zuzkasim
18. dub 2021

Chodím trochu víc "na slušno", podobně, jako většina mých kolegyň a pár kolegů též. Šaty, sukně, ke kalhotům svetřík, košili, halenku. Rifle taky, ale ne s obyčejným vytahaným sepraným trikem. Krom toho, že musím být kdykoliv připravená na jednání s rodiči, si taky myslím, že učitel v dětech buduje jakési estetické cítění. Na přezutí mám klasické pantofle a barefootové baleríny, střídám dle nálady a jak se mi to barevně hodí. Důležitým doplňkem je úsměv, mám dojem, že ten je ve škole strašně důležitý.

anakolut
autor
18. dub 2021

@plksv
@zuzkasim
Díky. Mám asi tak nějak podobné představy. Nosí třeba někdo z kolegyň i vyloženě byznys styl? Co podpatky. Myslím mírné. Přemýšlela jsem taky nad balerínami, ale budou mě z nich po celém dni bolet nohy. Tak jsem si říkala, že bych mohla mít středně vysoké lodičky na podpatku nebo klínku. Nejpohodlnější by byly zdravotní pantofle, ale ty mi přijdou esteticky nevhodné.

zuzkasim
18. dub 2021

@anakolut Tak v podpadkách u nás asi nikdo nechodí🙂 Většina má pantofle, někdo ty baleríny. Proč by tě z nich měly bolet nohy? Naopak, je to lepší jak podpatky, pata by neměla být výš jak zbytek nohy. Dají se do nich dát změkčovací vložky, jestli máš strach z rovné tvrdé podlahy. Na druhou stranu nehnala bych to s estetikou do takových podrobností, nevím, kde budeš učit, ale tak čtvrtina žáků ZŠ chodí do školy v teplákách a pochybuju, že někteří svůj styl změní při přechodu na SŠ.

anakolut
autor
18. dub 2021

@zuzkasim Mám ploché nohy a když mám baleríny dlouho, tak mě nohy bolí. Ortopedická vložka to výrazně nezlepší. Mírný široký podpatek nebo klínek je pro mě lepší. Jehly bych určitě nenosila. Určitě to s estetikou přehánět nechci, ale myslím si, že učitelka by o sebe měla dbát.

cilkat
18. dub 2021

Když si vzpomenu, jakej u nás na gymplu byl tlak na to, abychom (jako žáci) nosili bačkory, co vypadají jako bačkory, tak by mi přišlo docela sympatické, kdyby učitel byl v ortopedických pantoflích, protože tím je vlastně vidět, že nutnost přezouvání platí i pro něj...

oli_k
18. dub 2021

Souhlasím se vším již uvedeným. 🙂 Já preferuji džíny a halenku nebo košili, na nohy baleríny, případně zdravotní/ortopedické pantofle (ten název "zdravotní" je matoucí, spoustu z nich vypadá moc pěkně a moderně). Když pominu nepraktičnost podpatků, myslím, že by Vám neprošly ani z hlediska BOZP.

lenerka1
18. dub 2021

Muž učí v obleku, já, když jsem učila, tak kostýmky, sukně, šaty, svetříky, halenky a lodičky na nízkém podpatku...ale to už je let 🙂

anakolut
autor
19. dub 2021

@cilkat Já bych se přeci přezouvala. Ty boty na klínku by byly moje bačkory.

cilkat
19. dub 2021

@anakolut jistě že byste se prezouvala. My se do těch sandálů taky prezouvali, přesto v létě vznikaly spory, jestli přezutí jsme nebo ne, protože "to, co máš na noze, jsou přece boty na ven." "Ale já je nosím jen vevnitř" "dokaz to, ukaž mi, v čem jsi přišel"...

herminka
19. dub 2021

@cilkat Přesně 😀 😀

klea81
19. dub 2021

Trošku mě děsí představa, že moje dítě učí 40leta paní, co neví co si ráno obléct 😁

oli_k
19. dub 2021

@klea81 😁