Ochranná lhůta těhotné. Jak to vůbec je?

pajatehule
29. lis 2011

Ahojky, tohle jsem našla na netu. Pro zaměstnankyně, kterým skončil pracovní poměr v době těhotenství (nezáleží na tom, zda byl na dobu určitou, neurčitou nebo skončil ve zkušební době), platí šestiměsíční ochranná lhůta - mají nárok na nemocenské i PPM
Já jsem otěhotněla a nastoupila na rizikové těhu ke konci dubna a pracovní poměr jsem měla na dobu určitou tedy do září a ten mně byl ukončen, takže k mateřské dovolené bych měla dostávat ještě nějaký peníze navíc? Nebo jak to vůbec je? Vůbec se v tom už nevyznám ☹

jasminy
30. lis 2011

Ochranná lhůta je 3 měsíce. Já to prošvihla o 12 dní....Takže jsem o mateřskou přišla, měla jsem až rodičovskou a povinně 4 letou.

dreana
30. lis 2011

Ochranná lhůta je 6 měsícu od skončení prac. poměru, do těch 6 měsícu musíš nastoupit na mateřskou. Přesně je to 180 dní. takže když jsi skončila k 31.9.2011 tak aby ti byl povinnen zaměstnavatel zaplatit mateřskou, musíš na ní nastoupit do 180 dnů od 31/9/2011. 🙂

berinka1
30. lis 2011

Tech 180 dni to neni vzdycky- pokud byl prac.pomer kratsi, je pak i tahle ochranna lhuta kratsi (stejny pocet dni co trval PP). Ale kazdopadne narok na materskou mas, uz bys na ni byt mela,ne? Nejsou to penize navic k MD, prave ze diky tomu mas narok na tu materskou, takze od dubna jsi na neschopence a pak 6-8 tydnu pred TP nastupujes na materskou (PPM), papir ti da tvuj gynekolog a posila se na mzdovku zamestnavateli, ktery to pak preda na socku. Materska je 70% vymer.zakladu, takze vychazi lepe nez nemocenska..

lidi
1. pro 2011

@pajatehule: pracuji jako mzdová účetní již 6 let a obě děvčata dreana i berinka1 mají pravdu. Ta ochranná lhůta je k tomu, aby jsi nepřišla o nárok na mateřskou která začíná 6-8 týden před datem porodu a trvá 28 týdnů. 😉

baruuuuu
21. dub 2016

Ahoj holky, koukam ze tato konverzace je stara, ale treba si to prectete a poradite mi 😊 Byla nych moc rada, uz jsem z toho jelen 😜 Takže: 31.3.2016 jsem ukončila pracovní poměr ( před tím mám odpracováno 270 dnů ) teď jsem přes duben na úřadu práce a od 1.5.2016 nastupuji do nové práce. Jenomže mezitím jsem zjistila že jsem těhule 💜 .. Když nastoupím do nové práce a zaměstnavali např po měsíci oznámím že jsem těhotná.. a on mě třeba vyhodí, což ve zkušebce může, budu mít nárok na podporu? Nejsem si jistá jestli pro mě bude platit ochraná lhůta 180 dní a nebo se počítá jen ta z nového zaměstnání (stejně dlouhá jako trval PP) Moc vám děkuju za rady 😊

j.a.n.i
21. dub 2016

@baruuuuu No, píšeš to do otázky, takže každý může reagovat pouze jednou, je lepší psát dotazy do diskuze... Jinak to, jak budeš mít dlouhou ochrannou dobu závisí na tom, kdy přesně si otěhotněla, zda ještě v tom minulém zaměstnání nebo až na UP.

markulinkarohata
24. črc 2017

Dobrý den.Jsem tu nova.Vsechny zdravim😀Já to mam jeste vice zamotane.Poradite prosim😃 😘Podepsala jsem pod nátlakem dohodu o ukonceni v praci.A hned po ukončení dohodou se zaregistrovala na UP,protože jsem odjížděla na dovolenou a chtěla jsem ,aby mi podpora došla včas.Po dovolené jsem si udělala test a zjistila že jsem těhotná.(vůbec mě to nenapadlo,,klasika,,)Ted jdu na gynekologii,abych zjistila v kterém týdnů jsem.Doufam,že se vejdu do té ochranné lhůty.,ale počítám,že ano.Zajimalo by mě jak moc přesně je schopna doktorka určit v kterém jsem tydnu.A potom jakým způsobem postupovat abych dostala peníze z práce.Jakym se vyplácí neschopenka (pokud půjdu na rizikovou)pokud na ni půjdu,když už v práci nepracuji.😘

j.a.n.i
25. črc 2017

@markulinkarohata No, nepíšeš to nejpodstatnější a to k jakému datu si skončila v práci.

terkaul
26. črc 2017

Dobry den,

chtela jsem se zeptat ohledne ochr.lhuty. nyni jsem v ni a vychazi mi to o 2 dny (k dobru). Ale pri posledni navsteve lekare jsem byla upozornena, ze nejspis mi bude posunut termin o tyden (takze jiz by mi to nevyslo o 5 dni). Co s tim? Mam nechat nahlaseny puvodni termin? Nebo da se zazadat o md driv?

Dekuji

ladyhacek
26. črc 2017

@markulinkarohata záleží ke kterému datu si dostala výpověď,
http://finance.idnes.cz/hodit-se-marod-az-po-uk...
(je to už starší článke, ale snad stále platný)
Nemoc po registraci na úřadu práce
Varianta 4: Člověk se ihned po ukončení pracovního poměru zaregistruje na úřadu práce. Pobírá podporu v nezaměstnanosti. Po několika dnech onemocní.
V případě, že člověk onemocní ještě v ochranné lhůtě, má nárok na nemocenskou. Po dobu pobírání nemocenské se přeruší poskytování podpory v nezaměstnanosti. V jejím čerpání může nezaměstnaný pokračovat ihned poté, co mu přestane být vyplácena nemocenská.
Pokud však člověk onemocní po ochranné lhůtě, bude zajištěn jen podporou v nezaměstnanosti i po dobu pracovní neschopnosti, přičemž neschopenka mu slouží jako omluvenka před úřadem práce. Po dobu nemoci nemusí člověk chodit na úřad práce a aktivně hledat zaměstnání.
Vzhledem k tomu, že se nezaměstnaný řádně zaregistroval do evidence uchazečů o zaměstnání, nebude mít problémy se zdravotním pojištěním – hradit ho za něj bude stát.
Zdroj: http://finance.idnes.cz/hodit-se-marod-az-po-uk...

j.a.n.i
26. črc 2017

@terkaul Neuděláš s tím nic (krom ukecání doktora, aby termín neposouval) protože do žádosti o mateřskou ten termín píše on a nikoliv ty.

honzik291
26. črc 2017

Dobrý den, prosím o radu. Dcera končí v práci 31.7 od 19.7 šla na mateřskou. Bude jí zaměstnanec platit PPM nebo musí po 31.7 na pracovní uřad se zaregistrovat a bude dostávat jen PPM od sociálky. Vůbec tomu nerozumím, Děkuji za info.

j.a.n.i
26. črc 2017

@honzik291 PPM vždy platí OSSZ... a jinak nepředpokládám, že by hledala práci a tedy není důvod, aby se registrovala na UP. Akorát je potřeba na zdravotní pojišťovně nahlásit, že bere PPM.

honzik291
26. črc 2017

Aha tak děkuji . 🙂

markulinkarohata
26. črc 2017

@j.a.n.i k 8.7 jsme podepsali ukončení dohodou.

j.a.n.i
26. črc 2017

@markulinkarohata Pak není co řešit, na nemocenskou nemáš nárok, maximálně ti papír od doktora bude k tomu, abys nemusela chodit na pravidelné schůzky na UP.

wendelina9
15. srp 2017

Ahoj holky, jak je to s tou ochrannou lhůtou, když jsem zaměstnaná necelý měsíc a zjistila jsem že jsem těhu. Můžou mě vyhodit? A kdy je nejlepší to říct, až po zkušebce? Předem díky 😉

sdu
15. srp 2017

@wendelina9 No vůbec nic neříkej, modli se, ať je Ti dobře, k doktorovi se snaž chodit mimo pracovní dobu, a nahlas to až po zkušebce, nebo klidně ještě déle, jak to na Tobě začne být vidět. Zbytečně by ses nechala vyhodit, to bys na tom byla škodná jen Ty a to je zbytečné.... Nahlásit dřív to musíš jedině v případě, že bys práci jako těhotná nemohla dělat (tahání těžkých věcí, práce s chemikáliemi)....

wendelina9
15. srp 2017

Těžké věci bohužel tahám a mám strach, aby bylo vše v pořádku. Navíc jsem zaměstnaná po dobu nemoci kolegyně, prý to ale bude na dlouho, jen aby mi pak neřekli nashledanou.

nikousm
17. srp 2017

Ahoj, mám takový problém. V červnu jsem podala výpověď a nyní mi běží výpovědní lhůta do konce srpna. Na začátku srpna jsem zjistila že jsem tehotna. Výpověď stáhnout nelze. Zjišťovala jsem si že mám 2 možnosti, bud se zaregistrovat na UP a najít si brigadu. Nebo jít na neschopenku ale bojim se ze budu mit minimální příjem. .dělam v gastronomii a byl mi přiznávany menší plat než byl doopravdy. Co mám ted dělat? Setkala jste se s tim nektera?

sdu
18. srp 2017

@nikousm Najít si rychle nejakou práci.... rekla bych jakoukoli a prezit zkusebku... pak jit treba na nemocenskou, kdybys nemohla pracovat....

jarkakos
2. zář 2017

Dobry den chtela bych se zeptat jsem tehotna a 5.9 ted mi konci zkusebni doba a planuji to oznamit v praci ale nevim jestli existuje neco jako ochranna lhuta aby me treba den po zkusebni dobe nemohli uz vyhodit. Dekuji 🙂

markulinkarohata
5. zář 2017

@jarkakos ochrana lhůta je 7 dni pokud te vyhodí.,proste jakkoli se ukonci prac.pomer.Pokud možno pak běž za doktorkou a běž hned na neschopenku.

mifisa
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
30. lis 2017

@mifisa Pokud bude ke konci roku těhotná, tak i pro tebe běží ta 180 denní ochranná lhůta.

mifisa
Autor odpověď smazal
Zobraz
evicttas
13. pro 2017

@j.a.n.i
@mifisa @j.a.n.i a nevíte prosím, jak je to v případě, že mám smlouvu na neurčito? v prosinci mi končí rodičovská a kdybych byla těhotná a šla na rizikové, měla bych nárok na ppm?

mifisa
Autor odpověď smazal
Zobraz
baleada
Autor odpověď smazal
Zobraz
baleada
15. bře 2018

Zdravím,
mám dotaz ohledně mateřské, pokud budete někdo vědět, budu Vám moc vděčná 🙂
Jsem studentka VŠ, minulý rok v květnu jsem úspěšně zakončila bakalářské studium a teď pokračuji na magisterském. Čekáme miminko, termín porodu je začátkem června.
Vím, že pokud bych se nechala zaměstnat a potom v ochranné lhůtě nastoupila na mateřskou, měla bych nárok na příspěvky v mateřství vzhledem k započítané době studia a ochranná lhůta by pak byla stejně dlouhá jako doba zaměstnání.
Zajímalo by mě, jestli je nějak dána minimální délka takového pracovního úvazku - třeba týden, nebo měsíc?
Nikde jsem tuto informaci nenašla.
Děkuji předem moc za odpověď 🙂