Odcházím na mateřskou, kolik můžu čerpat řádné dovolené?

huskyayla
27. led 2016

Dobrý den,

22.6 odcházím z práce na mateřskou dovolenou, chtěla jsem se zeptat kolik u zaměstnavatele můžu čerpat dovolené? Někdo mi říká , že můžu celých 20 dní.V práci jsem přes dva roky. Vím, že zaměstnavatel má nárok na to,aby mi určil půlku dovolené jak sám chce, ale má nárok mi říct ne nevyberete si ji ale proplatím Vám ji? jelikož vím že to neproplatila bývalé zaměstnankyni tak tuto variantu moc nechci. Ptám se raději tady, jí se ptát vážně nemá cenu. Bývalé kolegyni řekla, že ji 20 dnu dovolene program Pohoda nechce napsat,takže ji to musí proplatit. Děkuji za odpovědi

luciesofi
27. led 2016

Mrkni sem:http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=z262_2006_9 - výpočti si podle.toho nárok, už si to přesne nepamatuju
Jinak dovolenou je nejlepší čerpat po skončení mateřského dovolene (můžeš byt zároveň na rodicovske dovolene a pobírat rodičovský příspěvek). Před koncem mateřské je potřeba písmene požádat zaměstnavatele o ČERPANI radne dovolene po skončení mateřského dovolene.

andrejka3741
27. led 2016

U nás v práci je to tak, že holky, co nastupují na mateřskou, si vyberou bud všechnu dovolenou která jim zbývá, nebo jim jí zaměstnavatel celou proplatí.
Ale ne všude je to takhle.

jitavrtule
27. led 2016

Abys měla nárok na celoroční dovolenou, musíš mít odpracováno minimálně 60 dní v daném kalendářním roce a pracovní smlouvu platnou na celý rok (nebo na neurčito). Mateřská se bere jako "výkon práce" a vzniká ti z ní nárok na dovolenou, zato rodičovská dovolená už ne, ta je braná jako překážka na straně zaměstnance a pokud by trvala v daném kalendářním roce déle než 100 dní, nárok na dovolenou by se ti krátil.
( @andrejka3741 ) Dovolenou ti zaměstnavatel každopádně neproplatí, to je častý mylný dojem.
Ty ji musíš vyčerpat a musíš si o to sama písemně zažádat (před skončením mateřské dovolené). Pokud nezažádáš, nebudeš automaticky čerpat mezi MD a RD, ale až po návratu z rodičáku a ještě se ti potenciálně pokrátí o dobu na rodičáku. ( @luciesofi ) Zároveň samozřejmě nelze být najednou na rodičovské dovolené a čerpat přitom řádnou dovolenou, to je nesmysl. Můžeš při dovolené čerpat rodičovský příspěvek, to ano, ale reálně pokud čerpáš řádnou dovolenou mezi MD a RD, v té době tě např. zaměstnavatel může vyhodit - poměrně zásadní rozdíl oproti tomu, když jsi na RD.
Nejvýhodnější (finančně) je každopádně pracovat až do nástupu na mateřskou dovolenou, pak čerpat PPM, pak mezi mateřskou a rodičovskou vyčerpat zbývající řádnou dovolenou (a dostat za ni zaplaceno) a pak nastoupit na rodičovskou dovolenou.
Zaměstnavatel ti může nařídit si dovolenou vybrat ještě před nástupem na MD, ale pokud to neudělá, pak stačí, když mu ty písemně oznámíš před ukončením MD, že si vybereš dovolenou mezi MD a RD a on ti to musí umožnit. Na to máš nárok ze zákona a je to jediná situace, kdy zaměstnavatel nemůže určovat pravidla.

nupta
5. únor 2016

Vzhledem k tomu, že jsem si o tom zrovna včera vygooglila spoustu paragrafů, tak souhlasím s vyčerpávajícími informacemi od jitavrtule až na tu část s neproplácením dovolené. Dovolenou lze buď vyčerpat nebo si ji nechat proplatit - jde oboje a záleží na domluvě s šéfem; každý zaměstnavatel preferuje něco jiného a možná ti nedá ani na vybranou... Ale já, resp. kamarádka (jsem) se setkala s proplacením...

j.a.n.i
6. únor 2016

@nupta Rozhodně nejde oboje, dovolenou lze proplatit pouze v jednom jediném případě a to při ukončení pracovního poměru, jindy ne. Je to zcela jasně uvedeno v zákoníku práce

§ 222
(2) Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.

A to co máš pocit, že bylo proplacení, tak bylo čerpání, akorát pokud je to po MD, tak má spousta lidí pocit, že ji dostali proplacenou, i když ji ve skutečnosti čerpají.

kasyma
3. lis 2016

j.a.n.i Dobrý den, vidím z víc diskuzí,že se v tomto tématu velmi dobře orientujete proto bych Vás chtěla požádat o radu. Zajímalo by mne na kolik dní čerpání řádné dovolené mám nárok. Od 7.3. 16 do 27.6. 16 jsem byla na nemocenské poté od 28.6. 16 do 9.1.17 čerpám mateřskou dovolenou. Jinak roční nárok u nás v práci je 25 dní.Moc děkuji předem za info.

j.a.n.i
3. lis 2016

@kasyma Na celych 25 dni a mozna par dni za pristi rok, podle toho, koli te letosni budes cerpat.

kasyma
3. lis 2016

@j.a.n.i no tak to jsem ani necekala ja myslela ze se mi bude neco kratit. Mam smlouvu na dobu urcitou do konce ledna 2017 takze po rodicovske uz s vetsi pravdepodobnosti nenastoupim. Jak bych to tedy mela udelat za ten leden tam bych mela narok jeste na kolik dni 2?

j.a.n.i
4. lis 2016

Jojo, na 2. No, pozadej o ceroani v navaznosti na ppm, budes ji cerpat do konce ledna a ten zbytek zi pri ukonveni pracovniho pomeru proplati.

montyska
29. lis 2016

@j.a.n.i Dobrý den,vidim,ze se v této oblasti velmi dobře orientujete,mohla bych Vas tedy i já pozadat o radu? Hned od 5.1.2016 jsem zůstala na neschopence z důvodu rizikového těhotenství,poté jsem od 12.7.2016 nastoupila na mateřskou dovolenou,která mi trvá az do 23.1.2017. Mám vůbec nějaký nárok na řádnou dovolenou u svého zaměstnavatele? Máme nárok na 25 dní za rok... Moc děkuji za odpověď.

j.a.n.i
30. lis 2016

@montyska Narok na dovolenou mas, ale bude se trochu kratit, vychazi mi ze dostanes cca 21 dni.