Odstupné, platí kolektivní smlouva nebo nové změny?

lucianas
28. črc 2012

Potřebovala bych poradit:
V současné době jsem na rodičovské dovolené (do konce září 2012).
Před nástupem na MD a následnou RD jsem pracovala v organizaci, kde jsem byla na pozici za mateřskou, a to na dobu určitou - do září 2011. kolegyně ale navázala na další mateřskou - do dubna 2014. Když jsem se ptala, bylo mi řečeno, že poměr se automaticky prodlužuje do konce té druhé mateřské.
Teď, když jsem si volala skrz návrat, bylo mi řečeno, že místo bylo zrušené, a že další volné tam není. Tím pádem dostanu výpověď.
A teď ale nevím, mám si stát za dvou- nebo tříměsíčním odstupným? Mám podepsanou kolektivní smlouvu z roku tuším 2005, kde jsou uvedeny 2 měsíce. Ale co vím, tak od nového roku byly změny v odstupném dle délky pracovního poměru. Mě by to vycházelo na tři měsíce dle této podmínky. Co je upřednostňující, kolektivní smlouva, nebo teď nové změny?
díky za rady

jajina.c
28. črc 2012

@lucianas Ahoj, já myslím, že se upředňostňuje kolektivní smlouva. Já se vracím po 3 létech, bylo mi řečeno, že dostanu výpověď pro nadbytečnost a odstupné 3 měsíce. V pondělí nastupuji na dvou měsíční výpovědní lhůtu. Hlavně nepřistupuj na dohodu, to by bylo po odstupném, a nebo přistoupit na dohodu, ale ve výpovědi musí být naspáno, kolik bude odstupné. Je to holt známý trik, jak se zbavit již nepotřebných ☹ . Hodně štěstí při hledání nového zaměstnání.

j.a.n.i
28. črc 2012

@lucianas V tomhle případě má přednost zákoník práce, protože kolektivní smlouva nikdy nesmí zhoršovat podmínky zaměstnance... takže máš nárok na 3 měsíční odstupné. Naopak pokud by třeba v kolektivní smlouvě byly uvedeny 4 platy, tak máš nárok na ty 4 🙂

lucianas
autor
2. srp 2012

@jajina.c díky moc za tvůj názor. je mi ale líto, že tě čeká taky výpověď. ☹ je to vážně hrozný, když už nás "maminy od dětí" nepotřebují. .. i tobě přeji rychlé najití nového místa, hodně štěstí.

@j.a.n.i aha, tak to jsem netušila. a nevíš, je to v nějakém paragrafu, že je zákoník víc, než kolektivní smlouva? mám obavy, že se budou cukat, a nutit mi max. ty dva měsíce.

j.a.n.i
2. srp 2012

@lucianas To nevím, to vychází z nějakého obecného předpisu, prostě nikdy žádnou smlouvu (tj. ani kolektivní) nesmíš dělat v rozporu s platným zákonem.
Takže nutit mohou, ale ty na nic nemusíš přistoupit... a pokud budou chtít dohodu, tak chtěj minimálně 4 platy, spíš těch 5, pokud by dohoda byla k datu konce RD, protože díky tomu budeš mít malou podporu.

lucianas
autor
6. srp 2012

@j.a.n.i dobře. takže když výpověď z jejich strany, tak tři platy, když dohodou tak klidně i pět platů. super. díky za info. ... a mohu se ještě zeptat, nevíš, jak je to s tím, když bych malýho dávala v září na čtyři hodiny denně do školky, jestli bych přišla/nepřišla o rodičák? tři mu budou 26.9. nebo bude lepší ho dát až bude mít ty tři. přijatí jsme tedy už od prvního .

j.a.n.i
6. srp 2012

@lucianas Ne, v září ho ještě nemůžeš dávat na 4 hodiny denně, protože do 3 let smí maximálně na 5 dní v měsíci.

lucianas
autor
8. srp 2012

@j.a.n.i já myslela, že je to jedno, jestli na pět dní v měsíci nebo čtyři hodiny denně. ale je pravda, že jsem se dnes dočetla, že max na 46hodin za ten měsíc. a to se asi počítá včetně toho, až mu ty tři budou, že? takže ho dát třeba ten poslední týden v září a den před tím. chápu to dobře? omlouvám se, ptám se jak blb. ale nemám s tímto zkušenosti.

j.a.n.i
8. srp 2012

@lucianas Těch 46 hodin denně platí pro nové rodičáky a platí to do 2 let, pak je to bez omezení.
Pro staré rodičáky platí, že do 3 let max. 5 dní za měsíc, ty 4 hodiny denně jsou od 3 do 4 let, pokud má někdo 4 letý rodičák.
A jestli to může být za celé září 5 dní nebo 5 dní do toho 26.9. a od 27.9. neomezeně ti nepovím, protože vím, že jsou možné oba výklady a jednotlivé UP v tomhle nebyly jednotné.

lucianas
autor
9. srp 2012

@j.a.n.i moc děkuji za upřesnění. takže se domluvím s ředitelkou školky na pět dní v měsíci září, a bude to. díky moc, jsi hodná. 🙂