Odvolání z rodičovské. Mohou mě odvolat nebo mi to i přikázat?

sim244
12. bře 2020

Ahoj.
Jsem na rodičovské s ročním chlapečkem. Pracovala jsem jako sestra v nemocnici, zatím jen se střední školou, teď dodělávám poslední ročník vyšší. To jen na úvod.

Můj dotaz je prostý - mohou mě odvolat z mateřské? Před hodinou mi volala staniční, jestli bych mohla přijít kdyby byl stav nouze. Řekl jsem, že teoreticky, když budu mít hlídání.
Mě se ale nechce, nechci to chytnout (vím že můžu všude, ale v nemocnici přímo u nich to snad není ani možné nechytit), mám malého syna, rodiče, sourozence. Nechci nikoho z nich ohrozit.

Mužou mi to přikázat? Je dost možné že hlídání ani neseženu, ale i tak...

Děkuju za odpovědi. A neberte to jako sobectví, mám jen strach.

magda001
12. bře 2020

@sim244 Já vás úplně chápu, není to sobectví ale strach byla bych na tom stejně a myslím, že prikazat vám to nemohou. Tak to bych raději řekla, že prostě nemám nesehnala jsem hlídání a nemohu nechat syna doma samotného že jo když mu je jen jeden rok a basta.

sim244
autor
12. bře 2020

@magda001 děkuju za pochopení. Přiznávám že mám strach o celou rodinu, i o sebe. Nejsou ochranné prostředky, nemám se jak chránit při práci a nechci domu nic zavléci.

gruyerre
12. bře 2020

@sim244 já chápu, že nechceš, jen mi nejde do hlavy, proč jsi to tedy slíbila, nebo minimálně jim dala naději, když v tom máš jasno.
Z rodičovské dovolené tě povinně odvolat nemůžou.

monaaaaaa
12. bře 2020

@sim244 ráno jsem si s mužem dělala trochu legraci, aby nás sestry nezacali odvolávat z rodičovské 🙈. Člověk neví jak se dál bude situace vyvíjet, doufejme že nenastane krize🙏🙏🙏 na druhou stranu pokud nastane situace že muž díky krizi přijde o práci, tak nejspíš bude muset nastat výměna.🤦

handulkak
12. bře 2020

Taky už mě to napadlo. Ale snad ta situace nenastane. Já jsem tedy doma s první, čekám druhou, tak mě by se to snad netýkalo.

amazonkajanik
12. bře 2020

Je to na prd,ale holt riziko povolání /poslání
Stejně jsou na tom ti,kteří mají děti už odrostle a taktéž mají rodiny ...

marketa11112
12. bře 2020

jsou situace, kdy stat muze , zadat,, o pomoc vsechny, kteri budou moci. at na rodicovske, v duchodu ci treba mediky z vyssich rocniku a pod. ale myslim si, ze jde spise o zadost o pomoc, nez prikaz.

sim244
autor
12. bře 2020

@gruyerre naděje jsem nedala, napsala jsem to ve zkratce, mluvily jsme dlouho, rekla jsem ze bych tepreticky mohla, ale nechci, nepujdu dobrovolne. Rekla, ze s tim pocita, rekly ji to vsechny.

sim244
autor
12. bře 2020

Ja bych pomoct sla, ale za tech podminek ktere jsou? Holky maji rukavice na kusy na den, desinfekce na ruce uz neni takze si maji vice myt ruce a nejake ustenky? Vubec nic neni. Do toho se mi tedy nechce jit.

dandaa
12. bře 2020

Jsou povolání ke kterým tohle prostě patří. Každopádně je to jen na tobě. Moji kamarádku už také povolali, je na RD a jde vypomoc.

sim244
autor
12. bře 2020

@dandaa a naridili ji to?

dandaa
12. bře 2020

@sim244 netuším, ale ani ji nenapadlo nejít. Ona je teda extrémně lidská, dělala u umírajících.

areh
12. bře 2020

@sim244 před chvilkou mluvili, že by mohli vyhlásit stav nouze a to by pak bylo něco jiného. Zároveň říkali, že se jim hlásí dost mediků, které budou moci využít, když bude nedostatek personálu (i sester). Taky záleží na regionu...

alcar
12. bře 2020

@sim244 to je fakt pravda, ze nemaji ustenky a chodi k pacientum nechraneni?! Tvl, jako ale polozit svuj zivot nebo mit vazne zdravotni problemy kvuli tomu, ze mi zamastnavatel nezajisti ustenky...to fakt nemuzou myslet vazne!

zuzita15
12. bře 2020

@sim244 nemuzou ti prikazat vubec nic, zdravotni sestra neni sluzebni pomer s pohotovosti v zaloze. Prednost ma pece o dite.

sim244
autor
12. bře 2020

@alcar ano je to tak. Nebudu přesně jmenovat nemocnice, ale v několika není dezinfekce, rukavice ani ústenky. To, že ohrožuju svůj život je jedna věc, ale to že jedněma rukavicema sahám na jednoho pacienta a pak jdu rovnou k dalšímu... to já nehodlám dělat, tady nejde o lidskost, nechci se podílet na takovém přístupu, vždyť je to hnus. Ale hlavně, že nemocnice i stát křičí jak jsou perfektně připraveni. 🙃

jako_mala_holka
12. bře 2020

Vubec nejsi sobecka, ja tedy nejsem ve tve situaci, pracuju "jen" v lekarne, ale momentalne jsem tehotna na PN, a zrovna vcera jsem rikala manzelovi, ze co kdybych musela do prace v nejake nouzi (at uz ted nebo pak na MD, RD)... jako pokud bych to nedostala oficialne narizeno, tak bych nesla ani za nic.... jasne, muze nekdo rict, ze riziko povolani ve zdravotnictvi, ale to neznamena, ze zdravotnik se musi obetovat, nebo svou rodinu... nejak nemam rada ty reci o poslani, a ze jsem to slysela mockrat (puvodne jsem studovala na SS zdravotni sestru).. sestricky a zdravotniky obecne v tehle chvili fakt lituju, hlavne pokud nejsou zajistene ochranne pomucky, to je teda sila... jsem hodne empaticky clovek a rada pomaham lidem, ale porad mam sebe a svoji rodinu na prvnim miste

zuzkasim
12. bře 2020

Asi mám hodně velké sociální cítění, ale já bych zase byla připravená v případě nouze opravdu nějak pomoct. Nejsem zdravotník, dělám jinou pomáhající profesi a dělám ji s tím, že jsem chtěla a dělám pro práci maximum, přiznávám, že občas i na úkor rodiny (snad ne moc, rodina si nestěžuje). Ochranné pomůcky jsou samozřejmě základ a tak nějak věřím, že jich dost bude (četla jsem prohlášení vlády, že do pátku zajistí).

tynka9
12. bře 2020

@jako_mala_holka taky jsem z lékárny a taky jsem momentálně ráda, že jsem doma... na lékárníky se myslí až v poslední řadě, takže tam jsou nějaké ochranné pomůcky jedno velké scifi. Je mi teď kolegů dost líto... už kvůli panice a i kvůli té nemožnosti se jakkoliv chránit...

jako_mala_holka
12. bře 2020

@tynka9 mas pravdu, taky na ne myslim.. snad bude brzo vse v poradku

alcar
12. bře 2020

Nejake socialni citeni ma asi kazdy z nas. Pomoct je jedna vec, ale nemit pri tom radnou ochranu je vec druha. Taky jsem jenom clovek a ja neminim ohrozit sebe, ani sve deti, manzela a ostatni cleny rodiny. O ostatnich lidech ani nemluve. Nechranena sestra, ktera pracuje s koronavirem infikovanymi pacienty a pak jede domu MHD, to je proste nepripustne. A strasne me mrzi, ze uz nekde sestricky nemaji ani tu blbou desinfekci a zamestnavatel jim dava rukavice na pridel. To je otresne!

petulejan
12. bře 2020

Odvolat tě nemůžou a zdraví dítěte je na prvním místě. Když nejsou schopní pořádně takovou sestru zaplatit,tak ať se pak nedivi,že je postav.

amazonkajanik
12. bře 2020

@sim244 pokud je to takhle,tak bez ohledu na momentální pandemii,je v dané nemocnici riziko infekčních přenosů z pacienta na pacienta,z pacienta na ošetřující personál a to není přípustné v jakékoliv době! To se potom dané nemocniční zařízení vrací do dob,kdy byla moderní medicína ještě v plenkách

baraskaska
12. bře 2020

Myslim ze nemuzou. Asi bych jim rekla ze nemam hlidani je to jednodussi. A sobec rozhodne nejsi. Clovek se stara o svou rodinu a nemuze se jen obetovavat pro druhe. Mas male dite a moznost kvalitniho chraneni se, je mala jak to tu ctu. Sama mam male deti a jenom predstava ze bych delala v tak rizikovem prostredi me desi.

pampeklec
12. bře 2020

Nijak nesoudím tvoje rozhodnutí, strach je samozřejmě zcela legitimní, zvlášť při současném nedostatku ochranných pomůcek atp. Nemyslím, že existuje správné řešení tvojí situace. Nicméně sobecké rozhodnutí je to, kdy upřednostňuješ sebe (potažmo svoje děti) před ostatními, čili přesně to, co ti tu spousta lidí doporučuje. Nedalo mi to, když čtu tady komentáře, promiň. Znovu ale opakuju, že si nemyslím, že sobecký znamená vždycky špatný, (ale ani vždycky dobrý). Jen mi přijde důležité si to přiznat 😉

martt
12. bře 2020

Chápu že máš strach a sobecké to není. Ale jelikož dnes vláda vyhlásila stav nouze, tak ze zákona tě mohou povolat zpět do práce. Ale jestli jsem poslouchala dobře, tak se ted snaží zapojit mediky z vyšších ročníků na pomoc do nemocnic

alcar
12. bře 2020

@martt to nekde psali, ze to s tim zakonem vis tak jiste? Ted nerejpu...zajima me to. 😉

alcar
12. bře 2020

@pampeklec to je prirozene jednani. Kdyz jde do tuheho, kazdy clovek zachranuje nejprve sebe (a sve deti). Ostatne je to treba i v ramci prvni pomoci. Vzdycky musi zachrance chranit nejprve zdravi svoje a pak se starat o ostatni. Tzn., ze treba nemusi (a profi zachranari ani nesmi) vbehnout nechraneni do horici budovy apod. Ano, zamestnavatel ti mozna muze dat prikaz, ze musis jit do prace, ale nemuze te nutit pracovat bez ochrannych pomucek. Ne v tomto stoleti.

ufonaut
12. bře 2020

Taky jsem nad tím přemýšlela. Já mám holčičku malinkou, tak doufám, že k tomu nedojde, ale stav nouze státu umožňuje povolat, ukolovat lidi. Na jednu stranu, kdybych měla děti větší a nekojila jsem, tak do toho jdu. Ale pak mi švagrová řekne, že svatbu rušit nebude, že místo v hospodě to udělají u nich doma., Prej zbytečná hysterie... no mám chuť se na to vysrat, zvysoka.

pampeklec
12. bře 2020

@alcar jasně, často je sobecké jednání přirozené, aspoň pro někoho, pro některé situace... Jsou lidi, co první myslí na to, aby pomohli ostatním, byť mají strach nebo je to i třeba stojí život nebo zdraví. Opravdu ale neznám nikoho, kdo by se občas nechoval sobecky. Základní pravidla první pomoci znám, dávají smysl pro první pomoc, ale jsou situace, kdy je pro společnost výhodnější, když se někdo obětuje (a naštěstí to lidi dělají). Každopádně slovo sobecký má prostě význam upřednostnit sebe (což je totéž jako upřednostnit svoje děti) před ostatními.

baraskaska
12. bře 2020

@alcar
Ja to taky cetla ted, ze diky vyhlasnemu stavu nouze ma vlada pomerne velkou moc. Mohou i omezovat lidskou svobodu a tedy i povolat potrebny personal.