Odvolání z rodičovské. Mohou mě odvolat nebo mi to i přikázat?
Ahoj.
Jsem na rodičovské s ročním chlapečkem. Pracovala jsem jako sestra v nemocnici, zatím jen se střední školou, teď dodělávám poslední ročník vyšší. To jen na úvod.
Můj dotaz je prostý - mohou mě odvolat z mateřské? Před hodinou mi volala staniční, jestli bych mohla přijít kdyby byl stav nouze. Řekl jsem, že teoreticky, když budu mít hlídání.
Mě se ale nechce, nechci to chytnout (vím že můžu všude, ale v nemocnici přímo u nich to snad není ani možné nechytit), mám malého syna, rodiče, sourozence. Nechci nikoho z nich ohrozit.
Mužou mi to přikázat? Je dost možné že hlídání ani neseženu, ale i tak...
Děkuju za odpovědi. A neberte to jako sobectví, mám jen strach.
@pampeklec ano, jsou lidi, kteri polozi zivot za jine...fajn. Ale to, ze nekdo tohle udelat nechce, protoze ma zodpovednost jako rodic vuci svym malym detem (nebo z jakehokoli osobniho duvodu) je proste pochopitelne a vubec bych za to nikoho nesoudila a neodsoudila a nenazyvala tohle jednani jako sobecke. Kazdy ma pravo volby v tomto pripade.
Ale ja nemluvim o pomoci jako takove. Pokud budu mit moznost se chranit a bude opravdu nouze (opravdova a ne jen vyhlasena), tak pomoci pujdu. Ale ne za cenu primeho ohrozeni zivota (tzn. bez ochrannych pomucek).
@baraskaska
@makovice88 ok, diky za info. Ja myslela, ze musi byt jeste neco “horsiho” nez stav nouze, aby mi mohli prerusit rodicovskou, ktera je take ze zakona. Nekdo uz tady zminil “sluzebni pomer”, tak jsem myslela, ze na “obycejne” sestry se to nevztahuje.
@alcar ) pracovní povinností povinnost fyzické osoby vykonávat po nezbytně nutnou dobu určenou práci, která je nutná pro řešení krizové situace a kterou je tato osoba povinna konat v místě určeném orgánem krizového řízení,
e) pracovní výpomocí povinnost fyzických osob vykonávat jednorázové a mimořádné úkoly nezbytné pro řešení krizové situace, které jsou povinny konat v místě určeném orgánem krizového řízení,
Tady je výjmutý ten zákon. Je toho tam poměrně hodně. Bohužel pokud je vyhlášeny vládou stav nouze mají víc pravomocí.
Přesně to samé mě dneska taky napadlo. Já mám teda měsíční, kojene dítě, takže.... tam snad ne. Ale jak by to bylo v reálu nevím.
Každopádně od kolegy mám o ochranných pomuckach stejně informace. Rozkradene dezinfekce, minimum rukavic, rousky žádné....

@alcar Ano, dnes to rikali, ze ve stavu nouze mohou povolat. Mohou i vstupovat do obydli nebo vyuzivat tvuj majetek. Proste omezeni svobod danych ustavou.