Organizace na pomoc ženám při hledání práce po RD

darwinka
10. lis 2016

Milé maminky,
uvažujeme o vytvoření nové neziskové společnosti, která by se zaměřila na pomoc s hledáním práce ženám po rodičovské dovolené a ženám s malými dětmi. Moc rádi bychom Vás požádali o odpovědi na pár otázek, abychom si mohli udělat představu o tom, co by jste potřebovaly a co by Vám nejvíce pomohlo.
Předem Vám moc děkujeme za Vaše odpovědi.

Odkaz na dotazník zde:
http://www.survio.com/survey/d/H0L1U0L4J0C7I7I6K

darwinka
autor
10. lis 2016

Uvítám i jakékoli další nápady a myšlenky, klidně pište i sem.

vendulka
10. lis 2016

vyplněno 🙂

japona
10. lis 2016

@darwinka V čem by nova neziskova společnost byla lepší než úřad práce?

littleluu9
10. lis 2016

@darwinka Vyplněno 🙂 Tenhle nápad se mi moc líbí! Ještě jsem tam doplnila, že by se mi líbilo mít možnost udělat si nějaký rekvalifikační kurz (klidně i za poplatek). Pro případ, že bych si třeba po RD chtěla hledat zaměstnání v jiném oboru než doposud. Snad se bude vašemu projektu dařit, držím tomuhle nápadu pěsti! 🙂

darwinka
autor
10. lis 2016

@littleluu9 Děkuji. S těmi rekvalifikačními kurzy to zatím vypadá tak, že bychom nejspíš nedostali povolení je sami organizovat, ale byli bychom je schopni aktivně vyhledávat a pomoci maminkám je domluvit s pořadateli za nějakou rozumnou částku nebo pomoct na Úřadu práce s papírováním, vyřizováním, hlídáním dětí v době kurzů a podobně.

littleluu9
10. lis 2016

@japona Z dotazníku jsem pochopila, že by ti např. pohlídali dítka kdybys šla na pohovor, nebo by ti sehnali chůvu pokud by ti děti onemocněly a ty bys zrovna byla ve zkušební době a nemohla si hned brát volno například 🙂 Tohle ti úřad práce nenabídne. Manžel byl půl roku bez práce, sám hledal opravdu intenzivně - ale na úřadu práce mu nenabídli ani jedno místo za tu dobu. Vždycky jen přišel, novýho nic, nashle za měsíc. Navíc maminky s malými dětmi mají hledání práce těžší - mě nechtěli vzít do práce už jen proto, že jsem mladá holka a hrozilo, že budu brzy těhotná. Já bych takovou pomoc uvítala 🙂

japona
10. lis 2016

@littleluu9 Rekvalifikacnich kurzu jsou i dnes opravdu spousty.. namátkou: https://vzdelavanivsem.cz/databaze-kurzu nejedna se o reklamu, ale o náhodný výběr, staci do googlu zadat "rekvalifikacni kurz" ..

olga_
10. lis 2016

Vyplněno. Fajn by byla i nabídka dlouhodobé spolupráce s ženami, které mají pocit už během RD, že je to táhne jinam a ocení rady, vedení, směrování, aby mohla po RD práci lépe najít. Obecně a osobně bych poselství takové organizace viděla i ve spolupráci s firmami v jednotlivých regionech, v osvětě v tom ohledu, že žena s malými dětmi je často a nutně velmi dobrá manažerka času a organizátorka, že i home office nemusí být na škodu atd. A směrem k ženám třeba forma workshopů a přednášek, které by jim mohly v tomto ohledu zvyšovat sebevědomí.
Moc se mi nápad na takovou organizaci líbí a držím pěsti. Máte/budete mít web?

olga_
10. lis 2016

@japona Lepší by byla rozhodně - baby friendly, jasně vymezená cílovka a podle toho i šíře nabízených služeb šitých na míru. Ty bys třeba nevyužila, ale rozhodně se nejedná o zdvojování funkcí. Ten potenciál je tam obrovský.

darwinka
autor
10. lis 2016

@japona Ve spoustě věcí by to bylo samozřejmě podobné, ale myšlenka je taková, že by maminky přišly někam, kde by se jim aktivně snažili pomoci (což netvrdím, že na ÚP nedělají), kde by měli čas jen pro ně, kde by jim případně pohlídali děti, poradili s čímkoli dalším. Možná je to překvapující, ale jsou lidé, kteří nezvládají úplně počítač, připravit si životopis, napsat motivační dopis nebo si to nemají třeba ani kde vytisknout. Pravděpodobně by šla zařadit i možnost schůzek přímo doma.
Proto jsem to hodila tady, abych slyšela i další nápady nebo myšlenky, co se Vám na tom líbí nebo nelíbí.

terry1512
10. lis 2016

A mě se to líbí. @japona na pracaku nikoho nezajímáš, tam si jen necháš dat razítko a papa a šáteček. Hlavně od nich nic nechtít. Nedej bože snad nabídku práce.

japona
10. lis 2016

@littleluu9 To, že vás jako mladou nechteli vzít do prace za vás ale nějaká neziskovka nevyresi..
Nevyresi ani to, že na up manželovi nic nenabídli. Jak by se asi tak stalo, že by neziskovka mela vic nabídek než UP, kam musí zaměstnavatele posílat volna mista?
Hlídání dětí během pohovoru je pekna věc, ale měl by si ji zajistit každý sám. Ono to ve výsledku bude i levnější: aby mohla někomu byt chůva zdarma nabídnuta, musí ji někdo zaplatit. Ale misto třeba stovku na hodinu, co by vás chůva stála napřímo, ta "chůva zdarma" bude díky celému aparátu okolo stát mnohonásobne vic. Protoze kromě platby chuve budete muset zivit někoho, kdo je najímá, kancelář organizace, účetní, auta, atd. atd.
Neziskovky jsou financovany statem. A kde si ti stát vezme? Na daních..

darwinka
autor
10. lis 2016

Holky, moc Vám děkuji. Teď musím běžet, sama mám dvě děti 😀, ale později odpoledne se sem vrátím a pokusím se odpovědět na všechny Vaše otázky. Můžete rozeslat dotazník i kamarádkám a známým, čím více odpovědí a nápadů, tím to bude lepší a budeme se mít od čeho odrazit.

hojda
10. lis 2016

Tak u nás do firmy se teď hledají do administrativy 2 lidé na zkrácený úvazek ( Praha - výpomoc do HR a asistentka). Ideální pro maminky po mateřské. Pokud by měl někdo zájem o info, tak napište do IP.

japona
10. lis 2016

@darwinka Myšlenka, že maminka někam přijde a "oni" ji pohlidaji dítě, napíšou životopis, vytisknou a najdou práci snů, je nerealna a nebude to nikdy fungovat. Jsem v tomto pesimista.

japona
10. lis 2016

@terry1512 Takže proto, že up nefunguje, budeme vsichni financovat ještě jednu soukromou organizaci, ktera plánuje dělat to samé, co up, a doufat, že bude lepší?🙂
Nemám absolutne nic proti tomu, ať si někdo zřídí personální agenturu zaměřenou na maminky. Jen se mi nelíbí, kdyby to melo byt ziveno z eraru..

terry1512
10. lis 2016

@japona No když si vezmu co všechno nebo spíš KDO všechno je uivem z toho eraru tak tohle mě přijde jako to nejmenší zlo. A pokud by to fungovalo tak proč ne. AD Úřad práce je taky živen z toho eraru, a nefunguje.

blahova_andrea
10. lis 2016

vyplněno

olga_
10. lis 2016

Má to potenciál i jako dobrá platforma pro společenskou diskuzi o zaměstnávání žen během/mezi/po RD... To ÚP nikdy dělat nebude. Za mě se možnosti a potenciál neziskovky diametrální liší od možností ÚP a zájmů personální agentury.
Citlivost na tzv. "erár" mně tu přijde směšná. Společenská prospěšnost je tu v potenciálu mnohem vyšší. Trochu toho optimismu do života by to chtělo, myšlenku bych hned v zárodku nezabíjela...

japona
10. lis 2016

@terry1512 A nebylo by tedy spravne osekat podobne dotovane organizace, a snizit dane, ať si každý rozhodne sám, zda peníze použije za chůvu či rekvalifikaci?

Čim jsou maminky víc, že potřebují organizaci, ktera jim (ze statniho zaplati chůvy a tisky), než třeba někdo kdo pečuje o nemocného příbuzného? Nezasloužil by si i on, aby vznikla podobna organizace, ktera zajisti pecovatelku, protože ty od úřadu jsou nic moc? Založíme (a budeme financovat) organizace pro všechny skupiny obyvatelstva? A není to diskriminační, že nějaká skupina organizaci mit nebude?🙂 A to nemluvím o tom, kde se na podobné nápady vezme..

blahova_andrea
10. lis 2016

mě se ten nápad líbí, přítel chtěl zkusit rekvalifikaci a prokousat se těmi nabídkami a podmínkami...no žádní einsteinové nejsme a takových je asi dost, tak proč nemít možnost pomoci a rady? na úp se jí člověk opravdu většinou nedočká

blahova_andrea
10. lis 2016

já budu po RD rozhodně shánět zkrácený úvazek a už teď mi jasné, že to nebude nic snadného 😔

terry1512
10. lis 2016

@japona ja mám sipis na mysli různé organizace na integraci Romů,uprchliku a jim podobných. O nemocných příbuzných by to bylo asi na jinou debatu. Tam je to bezesporu všechno špatně nastavené.

japona
10. lis 2016

@olga_ Ale to nebude dělat ani ta nova neziskovka🙂 Btw. po zadání do googlu klíčových slov "neziskovka, maminky po rd, rekvalifikace apod." jich na vás vyskočí hned několik. A ze by díky nim vznikla platforma pro společenskou diskuzi o ženách po rd, jsem si nevšimla🙂
Doporučuji si najít výroční zprávy některé z neziskovek, a udělat si obrázek o tom, co ta ktera neziskovka dělá..

japona
10. lis 2016

@terry1512 A myslíte si, že jsou vámi jmenovane neziskovky ve své činnosti uspesne? Protože uplne stejne, jako neziskovka (ne) integruje romy či uprchliky, bude zajišťovat zaměstnávani maminek..

olga_
10. lis 2016

@japona To už se blíží studiu, které předpokládám provede nebo ideálně provedla @darwinka a její tým. Často (skoro snad zpravidla) vznikly dobré, zajímavé, užitečné a prospěšné věci navzdory všeobecné skepsi a pesimismu. Já jsem v tomto spíše optimista ve smyslu nezabíjet myšlenku už u jejího zrodu, ač bych patrně služby této neziskovky např. sama nevyužila (třeba hlídat bych syna nedala nikomu, koho dobře neznám, natož v nemoci apod.). Kdyby měla taková neziskovka fakt hustou (v obou smyslech 😀) síť po republice a byla schopná udělat, vše, co mě v mojí hlavě napadá, byl by to kus užitečné práce. Jestli se to jeví jako sci-fi, nebo to je sci-fi, prostě ukáže čas a nasazení těch, co jsou aktivní...

terry1512
10. lis 2016

@japona právě že nejsou. Jsou to jen černé díry.
A taky neříkám že tohle bude kdo ví jak úspěšné,ale je to něco co by určitě bylo potřeba.

japona
10. lis 2016

@terry1512 Co konkretne by bylo potřeba a dnes není?
Pracovní mista - bud v regionu jsou a nebo ne, neziskovka nova nevytvoří (teda ano - pro své zamenatnance🙂), zajišťuje up nebo personální agentury,
rekvalifikace - jsou jich spousty, staci si vybrat,
hlídání deti - hlídaček jsou také spousty,
jak psát motivační dopis - internet má dnes každý, na to není potřeba organizace, ..co dál?
Všechno vyse zminovane lze vyresit najmutim jedné studentky na up prace, ktera bude hlídat dítě maminkam na pohovoru a není třeba zadna nova neziskovka🙂

mulgrew
10. lis 2016

nápad dobrý,ale ne jako neziskovka,protoze tam jen mizí prachy z dani nas vsech a žádna pořádne nefunguje.a je uplne jedno,zda se jedna o cikany, migranty,deti v čr nebo africe nebo tady o matky na rd.zrusila bych vsechny do jedny.nicmene jsem ti to vyplnila

darwinka
autor
10. lis 2016

@japona
Vidím, že jste opravu pesimista 🙂 Nechci Vás nijak přesvědčovat, ani si nemyslím, že by to bylo možné, ale ráda bych se k tomu trochu vyjádřila.
Ano, neziskovek je spousta, jsou živeny státem nebo z peněz EU a spousta z nich není naprosto k ničemu, jde jen o vyčerpání peněz platy, vybavení a podobně. Podporují integraci, vzdělávání, zaměstnanost migrantů, Romů a dalších, kteří se integrovat ani vzdělávat nechtějí. Ale je jich i spousta takových, které dělají velmi záslužnou práci s postiženými lidmi, s dětmi, se zvířaty, s bezdomovci, drogově závislými a podobně. Ne všechny jsou díry na peníze a spoustu z nich vedou a pracují v nich lidé, kteří věří tomu, co dělají. Já sama jsem se (ve své původní práci), setkala s oběma skupinami a je mezi nimi opravdu velký rozdíl, většinou patrný během prvních 5 minut.
Vzhledem k tomu, že jsem maminka dvou kluků, kteří jsou od sebe jen necelý rok, vím, co to je shánět práci se řvoucím dítětem na krku, hledat něco na webech, psát maily, vysvětlovat, že opravdu nemůžu přijít na pohovor v pondělí, protože babička má čas až ve čtvrtek (což nikoho samozřejmě nezajímá) a tak dále. Ve svém okolí vidím i další maminky, některým jsem pomáhala napsat životopis, protože to úplně nezvládaly, některým jsem zakládala mail a spoustu dalších drobností, které mě do té doby přišly naprosto automatické a normální.
Chtěla bych proto založit organizaci, která maminkám pomůže s hledáním práce a maximálně jim to usnadní, nikde jsem nenapsala, že udělám čárymáryfuk a najdu někomu okamžitě práci snů. To bych se styděla tady tvrdit, protože to tak prostě není. Ale představuji si prostě maximální podporu a pomoc, kterou lze v takové situaci nabídnout a kterou ÚP nenabízí, ať si každý tvrdí, co chce. A že si některé maminky můžou najmout třeba chůvu, když půjdou na pohovor, tak to je tak z říše snů 😀

@olga_ Web samozřejmě bude, momentálně je ve výstavbě. Co se týče hlídaní dětí v době nemoci, taky bych je nikomu cizímu nenechala, ale to neznamená, že to tak máme všichni. Znám holky, které strkají nemocné děti do školky, jen aby nenaštvaly šéfa a nevyhodil je z práce a ty by za to byly šťastné. O tom to je, nedívat se na všechno jen ze svého pohledu, ale i z pohledu ostatních lidí.