OSVČ - pozastavení živnosti a nástup na ÚP v těhotenství

nevesta2009
1. čer 2016

Milé děvčata chci se zeptat, jsem OSVČ, mimi čekám za 5 měsíců ,nechci pak platit zálohy na SP a ZP jelikož už 2 měsíce před porodem nebudu pracovat a pak dále asi půl roku.Jestliže tedy pozastavím živnost co z toho plyne? Budu platit jen SP? Co kdybych se nahlásila na úřad páce? Pak bych nemusela platit ani jedno předpokládám.Dostala bych z ÚP nějaký příspěvek řekněme ty dva měsíce před porodem, tušíte někdo? 🙂))Díky moc.

hhranolka
1. čer 2016

na nemocenskou ti to neda?

j.a.n.i
1. čer 2016

@nevesta2009 No, to záleží, jak dlouho jsi OSVČ, pokud déle jak rok, tak bys měla na podporu nárok.

bajana
1. čer 2016

@nevesta2009 ked pozastavis zivnost, tak mozes ist na UP a podporu by si dostavat mala tych 5m...ale samozrejme ako pise jani vyssie, zalezi od toho, kolko si bola OSVC...ked si na UP, neplatis ziadne odvody

hhranolka
1. čer 2016

@j.a.n.i
@bajana holky, ale těhotnou na up nevezmou...nebo se pletu? Na up berou _idi prace schopné a 7 měsíc těhotenství neutaji

lv
1. čer 2016

@hhranolka já myslím, že ano..aktivně ji nebudou nutit hledat si práci, ale v evidenci ji mít budou a odvody za ni platí.

bajana
1. čer 2016

@hhranolka určite ju vezmú, UP je pre nezamestnaných, čo ona bude

nevesta2009
autor
1. čer 2016

OSVČ jsem asi 4 roky to je v poho......Diky jeste se poradím s účetní 🙂)

j.a.n.i
1. čer 2016

@hhranolka Proč by těhotnou nevzali? Těhotenství není překážkou v práci, i když spousta těhotných má tento pocit...

hhranolka
2. čer 2016

@j.a.n.i 7 měsíc tehu je překážkou v práci 🙂

@nevesta2009 ale zpět k tobě...neplatis si nemocenské? To je dle mého mnohem lepší řešení...nastoupit na nemocenskou...to pak také neplatis žádné zalohy

j.a.n.i
2. čer 2016

@hhranolka To je otázkou, zda si platí nemocenské... pokud ne, tak to řešením není, když na ni nemá nárok. A jelikož není zakázané pracovat až do porodu, tak to není ani překážkou v práci.

hhranolka
2. čer 2016

@j.a.n.i ale dotyčná ma ještě čas..kdyby platit začala, tak může nastoupit na nemocenskou a z nemocenské na rodicak

j.a.n.i
2. čer 2016

@hhranolka Jo, to máš pravdu, to by ještě šlo stihnout, ale je otázkou, zda by to bylo výhodnější, protože aby neplatila zálohy, tak musí být na nemocenské celý měsíc a jelikož je dnes 2., tak vlastně celý měsíc bude moct být na neschopence až za 4 měsíce.

nevesta2009
autor
2. čer 2016

Holky nemocenskou si neplatím....účetní mi řekla že už bych to stejně nestihla aby se to vyplatilo tak tomu nějak nerozumím.Nicméně ani nehodlám trčet doma kvůli kontrolám....vozím syna do školy a na kroužky a táááák 🙂)