OSVČ vedlejší a dobrovolné nemocenské

bassetlady
15. zář 2017

Holky, poradíte prosím některà? Bohužel na ČSSZ paní nebyla moc sdílná.
Jde mi o to, že jsem se rozhodla změnit pracovní život a po mnoha letech utekla z korporace a rozhodla se věnovat více sobě ( a zvýšit úspěšnost IVF pokusů) a pracovat jen na zkrácený úvazek. Jenže drtivá většina těchto úvazků je DPP nebo DPČ, což není problém dokud nepůjdu na mateřskou. Tak mě napadlo využít toho, že mám ŽL na vedlejší činnost. Ale lze si jako OSVČ připlácet to dobrovolné nemocenské a tím si " nastřádat" na vyšší PMM?
Děkuji

j.a.n.i
15. zář 2017

@bassetlady No, já bych spíše řekla, že odchodem ze zaměstnání přestáváš být OSVČ vedlejší a stává se to hlevní činností... ale jinak ano, i u vedlejší činnosti jde nemocenské platit, ale na vyšší PPM si tím fakt nenašetříš, ty odvody jsou malé a nejdou uměle navyšovat, odvíjí se od odvodu sociálního dle posledního přehledu.

bassetlady
autor
15. zář 2017

@j.a.n.i díky za odpověď, no teď mám přerušeno ( jsem úp). Předtím jsem to měla hodně doplňkově, takže zálohy jsem ani neplatila. Takže tam asi nic moc vykoumat nepůjde. Přemýšlím co se sebou, abych případnou mateřskou trochu zvedla. Protože když se teď IVF podaří, tak mi vic jak pul uvazek v kanclu doktor nedovoli. A jit se nechat zamestnat na plný úvazek za lepsi plat, neco odchodit a pak jit marodit mi prijde sprosty. Ale zase zustat bez koruny taky nechci 😖

bassetlady
autor
15. zář 2017

@j.a.n.i je mi jasný, že to nenahoním o 5- 10 tisíc, ale třeba o 2 tis bych mohla, ne?

aakkkaaa
15. zář 2017

@bassetlady určitě ti mateřskou dají, když budeš platit aspoň něco (ve stovkách Kč měsíčně). Oni ti to na mateřské mnohonásobně vrátí🙂 Já jsem právě udělala to, co se chystát udělat ty. Odešla jsem po mnoha letech z práce a z mojí vedlejší činnosti na ŽL se stala hlavní činnost. No ale půl roku mezi odchodem z práce a otěhotněním jsem si nezaplatila právě těch pár stovek a přišla jsem o mateřskou totálně. Takže radím určitě platit nemocenské pojištění (aspon plácnu 300 Kč měsíčně) a bokem si dávat ještě další peníze.

bassetlady
autor
15. zář 2017

@aakkkaaa no jábych k tomu ještě chtěla to dpč, přece ten výdělek na ŽL nebude takový šlágr.
Jak to? Vždyť na PPM máš nárok, když si dobrovolné připlácíš aspon 180 dní v kuse před nástupem, takže i kdyby sis to začala platit po otěhotnění ( dejme tomu v 5tt) tak to pořád stíháš. Nebo jsem to blbě pochopila?

j.a.n.i
16. zář 2017

@bassetlady Tak jako určitě se vyplatí platit si to co můžeš, o tom žádná, ale reálně bych to viděla fakt na ty cca 2000,- než víc. Akorát tedy bacha na to, že když budeš čerpat PPM i z titulu ŽL, tak nesmíš toho půl roku, co ji budeš brát vykonávat činnost. Nevím tedy co na ten ŽL děláš, ale jestli by nebylo zajímavější ji třeba přes ŽL nečerpat a přivydělávat si hned od porodu, u některých činností je to plně reálné (dělala jsem to takhle u obou dětí).

@aakkkaaa POkud to měla jako vedlejšák s tak malým příjmem, že neplatila sociální, tak 300,- nebude moct platit, je to omezené podle posledního přehledu.

dominikaromanova
16. zář 2017

@bassetlady,

PPM - jedná se o dávku vyplacenou na základě nemocenského pojištění. Pokud si OSVČ platí dostatečně dlouhou dobu nemocenské pojištění, které není ze zákona povinné, pak má nárok i na tuto dávku stejně, jako zaměstnanci (za které platí nemocenské pojištění zaměstnavatel v rámci běžných odvodů), ale pouze tehdy, pokud v době jejího čerpání (PPM) osobně nevykonává činnost.

Nemocenské pojištění si pak OSVČ musí platit nejméně po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech a současně nejméně po dobu 180 dní v posledním roce (v roce před zahájení PPM). Minimální výše nemocenského pojištění je v roce 2017 ve výši 115 Kč měsíčně.

strakicz
9. dub 2018

Ahoj chci se zeptat, nemám moc zkušeností tak chci poprosit o radu. Jsem OSVČ dobrovolnou nemocenskou platím 500 Kč měsíčně od srpna 2017, ted jsme se dozvěděli, že čekáme miminko (jsem v začátcích někdy 5tt), chce se tedy zeptat

a) jak by to bylo kdybych měla rizikové těhu?
b) mohu ukončit živnost během pobírání mateřské nebo musí být jen pozastavená?
c) mohu během těhu být vedena na úřadě práce a brát příspěvky na bydlení ?

děkuji moc za rady

j.a.n.i
10. dub 2018

@strakicz No, pokud ti doktorka napíše neschopenku, tak můžeš být na nemocenské a za celé měsíce na PN už se odvody platit nemusí.
Ano, při PPM můžeš klidně živnost ukončit.
Nemůžeš, protože dokud máš aktivní ŽL nebo dokud si n PN, tak e nemůžeš hlásit na UP.
Akorát tedy v souvislosti s tím posledním dotazem si tak nějak nejsem jistá, zda máš k tomu placenému nemocenskému tak odpovídající příjmy a tedy odpovídající zálohy na sociální?