Otěhotněla jsem ve zkušební době, mám jít na PN?

veronikadesign
20. pro 2015

dobry den,mam dotaz ..otehotnela jsem ve zkusebni dobe,zkusebni doba mi konci 31.12.2015vim ze me zamestnavatel chce propustit.mam odejit na nemocenskou?budu mit narok na na prispevek na najem doplatek najmu a zivotni minimum ?nebo mam pockat na ukonceni pracovniho pomeru co je pro me vyhodnejsi i co se tyce materske moc dekuji za info

xpila
20. pro 2015

@veronikadesign Pokud bys nenastoupila do jiné práce, tak nárok na mateřskou tak jako tak mít nebudeš. Nemocenskou určuje doktor, ne ty. Můžeš se přihlásit na ÚP, a pokud máš nárok na podporu, tak brát tu.

danchacha
20. pro 2015

@veronikadesign Tak musíš vedet, jestli amas nárok na podporu v nezaměstnanosti. Na internetu dohledas, jak vysoká by byla podpora. Taky vis, jaký jsi měla doteď plat,takže si muzes dohledat,jaká by byla nemocenska-urcuje se podle platu. Nemusí být pravda, že nemas nárok na mateřskou. Záleží, zda jsi za poslední dva roky odpracovala dostatek dni - ted něčím přesně to číslo, ale dělá to tusim něco kolem 270 dni? Taky dohledadas na internetu. Jinak jestli budes mit nárok na příspěvek na bydlení, doplatek apod, to záleží, zda mas manžela nebo jsi s někým ve spolecne domácnosti a jaké budou vaše společné příjmy, podle toho se to posuzuje. Pausalne ti tu nikdo neodpoví.

xpila
20. pro 2015

@danchacha Jelikož nesplní podmínku nástupu na mateřskou v době trvání zaměstnání nebo v ochranné lhůtě, tak na ni nárok nemá.

danchacha
20. pro 2015

@xpila No záleží, v jakém TT je, pokud to "stihne" do 180 dní (což by mohla, když se na mateřskou nastupuje až 8 týdnů před TP), tak je v ochranné lhůtě a je to v poho, ne? Ale zaroven je potreba mít odpracovano

xpila
20. pro 2015

@danchacha Ona ale nebude mít ochrannou lhůtu 180 dní, když ji vyhodí ve zkušebce. Ochranná lhůta je max. 180 dní, ale zároveň tolik dní, kolik trval pracovní poměr. Což u ní budou ty 3 měsíce.

danchacha
20. pro 2015

@xpila Mas pravdu, měla jsem zato, že se to počítá také že všech dni, kdy trvalo pojištění za poslední 2 roky, ale je to podle posledního pojištění☹ Takže blbé - bude rovnou rodičák:-/

lumixii
20. pro 2015

Ahoj, mám podobný problém, třeba mi zde někdo poradí.. pročítám zde podobné nebo stejné diskuze na toto téma.. ale chvílemi z toho moudrá moc nejsem. 😒
1.9. jsem nastoupila do nové práce, kde jsem dostala smlouvu na dobu určitou a to do 31. 12. Jenže hned 1.9. odpoledne jsem zjistila, že jsem těhotná. (bohužel/bohudík úplně nečekaně). 8.9. jsem musela nastoupit na neschopenku ze zdravotních důvodů. Přecházela jsem z práce do práce, nikdy jsem na pracáku nebyla. TP mám 26.4. (přibližně bych tedy na MD měla nastupovat v rozmezí 1.3. - 15.3. jestli jsem to dobře spočítala) a zajímá mě, jestli na mateřskou budu mít vůbec nárok?
Podle toho, co jsem zde načetla bych snad mít měla, ale jistá si tím vůbec nejsem.
Děkuji za případnou odpověď.

xpila
20. pro 2015

@lumixii Takže jsi otěhotněla v předchozí práci? Jak dlouho jsi v ní byla? A v té poslední tě ve zkušebce vyhodili, nebo ti tam pracovní poměr skončí teď 31.12.?

lumixii
20. pro 2015

@xpila Jj otěhotněla jsem v srpnu, což jsem byla v předchozí práci. Byla jsem v ní 3 roky a 3 měsíce. A v této práci mě nevyhodili, smlouva mi skončí teď na konci měsíce.

xpila
20. pro 2015

@lumixii Tak to nárok máš v pohodě, stihneš nastoupit v ochranné lhůtě.

lumixii
20. pro 2015

@xpila Moc děkuji za odpověď. To jsi mě potěšila.

matla8
21. pro 2015

@xpila můžu mít teda dotaz? protože tohle slyším poprvé...Vím, že je ta ochranná lhůta 180 dní, ale něco o tom, že je to max. a že by ochranná doba byla menší...to slyšim prvně.
Od října 2014 pracuju. Otěhotněla jsem v září 2015. Na konci září 2015 jsem také ukončila jeden prac. poměr a hned v říjnu 2015 nastoupila do nové práce. Zkušebka teda taky do konce prosince, smlouva na dobu určitou do konce března 2016, nástup na mateřskou teoreticky začátek/polovina dubna (termín porodu 2.6.2016).
Zaměstnavateli to chci říct po novém roce. Myslím, že to dopadne tak, že mě nechá do konce března a pak jen neprodlouží smlouvu, ale.....je taky možné že mě vyhodí na konci ledna...to jako těžko odhadovat že.
Měla bych tedy nárok na mateřskou i kdyby mě vyhodili v tom lednu?
Děkuju

xpila
21. pro 2015

@matla8 Ano, měla. Ta ochranná lhůta se totiž počítá ze zaměstnání, ve kterém jsi otěhotněla. Navíc se na dobu dalšího zaměstnání pozastavuje a pak teprve dobíhá, takže to máš v pohodě.
Jinak pokud jsi nastoupila v říjnu, tak máš zkušebku do prosince, takže v lednu by už tě vyhodit nemohl.

matla8
21. pro 2015

@xpila Děkuju moc ;)

lentilka2013
21. pro 2015

Ahoj holky, vidím, že jste tady znalkyně, tak bych se ráda ujistila jestli budu mít nárok na mateřskou. Tento rok k 30. září mi skončila smlouva, kterou jsem měla na dobu určitou na jeden rok. Dál mi ji zaměstnavatel nemohl prodloužit z provozních důvodu. Tak jsem šla od 1. října na nemocenskou. Doktorka mi říkala, že nemocenskou mi ukončí koncem ledna a dá mi papír na MD. Což mi vychází asi šest týdnů před porodem ( TP mám 12.3. ) Myslím si, že nárok na MD mám, protože mám odpracováno přesně rok, smlouva mi skončila 30.9. s nástup na MD bych měla mít asi od 1.2. Pokud se pletu, tak mě prosím opravte. A ještě bych se zeptala na jednu věc. Má Dr. se ani neptala, kdy chci nastoupit na MD, jen mi na minulé prohlídce řekla, že nemocenskou ukončíme koncem ledna. Tak by mě zajímalo zda je lepší v mém případě nastoupit na MD 8 nebo 6 týdnů před porodem. Předem děkuju za radu. 🙂

xpila
21. pro 2015

@lentilka2013 Nárok na mateřskou máš. Jelikož na ni budeš nastupovat z PN, tak je určitě výhodnější nastoupit až 6 týdnů před TP. Termín nástupu si určuješ ty, ne doktorka.

lentilka2013
21. pro 2015

@xpila Moc děkuju za radu 🙂