Papírování před nástupem na MD u zaměstnavatele

pulpk
7. led 2015

Ahoj maminky, prosim o radu ohledne papirovani apod.. jsem zamestnana cca 2 roky (kazdy rok mi prodluzuji smlouvu zase na rok, nyni mam smlouvu do rijna 2015) a momentalne jsem doma na rizikovem tehu a v praci zatim nevedi, ze těhu jsem a na materskou nastupuju nekdy v kvetnu. Jestli jsem to spravne pochopila, gyndar mi vystavi papir, kde bude termin porodu i odchod na MD (kdy takovy papir dostanu a ten predam zamestnavateli, ikdyz mam jen smlouvu na dobu urcitou, nebo to mam.predat i nekam jinam??)??? A podepisuju se zamestnavatelem i dalsi papiry o vyprseni prac.smlouvy, nebo neco podobneho? Dekuji za rady, jsem v tomto ohledu naprosty amater.

blahova_andrea
7. led 2015

@pulpk ten papír od gyndaře dostaneš před nástupem na mateřskou. na tu nastoupíš 6-8 týdnů před TP, datum si v tom rozmezí můžeš vybrat sama. ten papír pak odevzdáš v práci, protože tou dobou budeš ještě zaměstnaná. oni k tomu doplní další věci a pošlou to na ossz, kde ti spočítají výši mateřské. vypršení smlouvy v práci podepisovat určitě nebudeš. tohle prostě přestane platit pracovní smlouva v době, kdy budeš doma s dítětem a jen nedostaneš další. pak už budeš bez zaměstnavatele, pouze budeš pobírat rodičovský příspěvek a po něm už pak půjdeš asi na pracák nebo si budeš hledat místo jiné, ale to je za dlouho 😉 v práci spíš asi budeš podepisovat výstupní papíry, předání zpět pomůcek, čipových karet, pc...to je v každé práci jiné, záleží kde pracuješ a co jsi dostala do užívání.

z_kopretinka
7. led 2015

@pulpk ten papír ti dá gyn až tak měsíc před nástupem, nebo podle toho kdy si řekneš. Já si spočítala kdy půjdu tak jsem to i nahlásila a papír jsem dostala až dva týdny před odchodem. Když máš smlouvu na dobu určitou a v době odchodu na MD jsi zaměstnaná dáš papír zaměstnavateli a o víc se nestaráš. On ho vyřídí se sociálkou sám. Rozdíl bude pak s RD, tam už nebudeš zaměstnaná, protože smlouvu ti asi neprodlouží. Pak nevím jaké jsou pro RD podmínky - jestli je pevná délka nebo si také můžeš vybrat a tak.

xpila
7. led 2015

@z_kopretinka Když už nebude zaměstnaná, tak na žádné RD nebude. Pouze bude pobírat RP. A pokud má nárok na mateřskou, tak si délku pobírání RP může zvolit vždy a je jedno, že už nebude zaměstnaná.

@pulpk Žádné papíry o vypršení pracovní smlouvy neexistují. Max. po tobě budou chtít podepsat výstupní list nebo něco podobného. Po ukončení pracovního poměru ti pak vystaví zápočtový list.

pulpk
autor
7. led 2015

@blahova_andrea
@z_kopretinka
@xpila

Děkuju za odpovědi ☺

pulpk
autor
8. led 2015

@xpila muzu se jeste zeptat, jaky je rozdil mezi RP a RD?

blahova_andrea
8. led 2015

@pulpk rodičovskou dovolenou dostáváš v práci. je ze zákona maximálně na tři roky. rp je rodičovský příspěvek. hodně lidí si tyto pojmy plete 😉

pulpk
autor
8. led 2015

@blahova_andrea to znamena, ze RD mi plati zamestnavatel po max. 3 roky (kolik vyplaceji?) a pak se vracim zpet do prace a RP mi plati socialka po max. 4roky (rozpocitanych 220.000Kc) a pak se nemam kam vratit, je to tak?

blahova_andrea
8. led 2015

@pulpk ne...ty si to tedy pleteš ještě navíc s mateřskou 😉 tak postupně...pokud jsi zaměstnaná, tak jako první pobíráš mateřskou, kterou ti na základě výše platu tvého nebo otce dítěte vyplácí příslušná ossz. poté začínáš brát rodičovský příspěvek, který vyplácí sociální odbor úřadu práce. pokud jsi nadále zaměstnaná, tak souběžně s pobíráním rodičovského příspěvku jsi v zaměstnání hlášená jako zaměstnanec na rodičovské dovolenou, o kterou zaměstnavatele žádáš ke konci mateřské a sděluješ mu, na jak dlouho hodláš být doma. ze zákona je to max. ty tři roky, které ti drží místo. potom je to na vaší domluvě a ochotě zaměstnavatele s tebou řešit tvou situaci, ale to je daleko. tobě smlouva vyprší a další předpokládám nedostaneš 😅 takže ty nastoupíš v květnu na mateřskou a rodičovskou se zaměstnavatelem řešit nebudeš, protože ho nebudeš mít. budeš žena v domácnosti, pečující o dítě, pobírající rodičovský příspěvek.

pulpk
autor
8. led 2015

@blahova_andrea citim se trosku jako "pako", ale konecne jsem to pochopila. Moc dekuju za vycerpavajici a rozumne vysvetleni ☺

blahova_andrea
8. led 2015

@pulpk v pohodě. plete se to hodně lidem 😉 jsem ráda, že jsem ti to podala srozumitelně a přebrala sis to. občas už mám na mateřské problém s vyjadřováním 😅 😀