Po RD mi zaměstnavatel změnil prac. poměr na dobu určitou

hypo
15. srp 2015

holky mohu se někoho zeptat, kdo se v tom vyzná (právník, personalista) může mi zaměstnavatel po návratu z RD změnit dobu neurčitou na dobu určitou? konkrétně můj případ, pracuji ve státní správě a moje pracovní pozice byla organizačně zrušena, nabídli mi jinou pracovní pozici, ale jaksi mi zapomněli říci že je to na dobu určitou 1 rok, dokonce je tam napsaná zkušební doba a chtějí se mnou uzavřít Dohodu o změně pracovního poměru. Myslela jsem, že se to vyřeší jen dodatkem k již uzavřené pracovní smlouvě a rozhodně že tam nebude doba určitá.

j.a.n.i
15. srp 2015

@hypo Tak pokud jim to podepíšeš, tak to na dobu určitou změnit mohou... ale zkušebka myslím při pouhé změně být nemůže.

hypo
autor
15. srp 2015

@j.a.n.i tak ja jim to samozrejme podepsat nechci, jen me udivuje ze mi to vůbec mohou zmenit, zila jsem v presvedceni ze nemohou a dokonce jsem se ptala zname personalistky a ta tvrdi ze to takto menit nemohou, potrebuji vic nazoru nez se do nich pustim 🙂

misimisi
15. srp 2015

😖 Kamarádce teď takovýmto způsobem vypršela smlouva. Normálně to je pokus o vyštípání! Kontaktuj nadřízené co nejvíce nahoře, že se cítíš kvůli malým dětem šikanovaná, že to bereš jako pokus o vyštípání z práce. Jestli nepomohou, tak pak to řeš asi přes jiné úřady, jak ti holky poradí.

veri0007
15. srp 2015

@hypo jestliže bylo tvé předchozí místo bylo zrušeno z organizačních důvodů, tak máš snad nárok na odstupné? A pak následně můžeš mít uzavřenou novou smlouvu na dobu určitou i se zkušebkou. Jestli ti jen tak chtějí změnit smlouvu, je to pěkný podraz a spoléhají, že nátlakem to podepíšeš. Otázka je, jestli by sis vydupala to ostupné, tak jestli by ti dali tu novou smlouvu. To jsou ale vyděrači!!! 😠

veri0007
15. srp 2015

@hypo a když už bych souhlasila se smlouvou na rok, tak rozhodně bez zkušebky. Dneska jim to podepíšeš a zítra jsi bez práce i bez odstupného... Normálně mi teď ležíš v žaludku... Tohle jednání bych čekala jen od soukromníků... Je mi z toho uplně blbě... 🙄

misimisi
15. srp 2015

No jo, ale do roka je bez práce!!! ☹

veri0007
15. srp 2015

@misimisi dneska není jistota nikdy že nebudeš do roka bez práce. Bude-li tě někdo chtít dostat z firmy, povede se mu to😉

mayyas
15. srp 2015

Je to přesně tak, jak píše @veri0007 - pokud Ti řekli, že se nemůžeš vrátit na původní pozici dle pracovní smlouvy, že Ti místo z org.důvodů zrušili, máš každopádně nárok na odstupné. Podle toho, kolik let jsi tam zaměstnaná - předpokládám, že víc než 3 roky? - v tom případě to jsou 3 platy odstupného + 2 platy kompenzace za 2 měsíční výpovědní lhůtu (nebo budeš ještě ty 2 měsíce od návratu z RD oficiálně zaměstnaná, ale ve výpovědní lhůtě a doma, nebudeš chodit do práce = tzv "překážky na straně zaměstnavatele" - protože jestli už oficiální zrušení Tvé pozice proběhlo v době, kdy jsi byla na RD, tak teď už ji vlastně nemůžeš vykonávat a nemáš v práci fyzicky co dělat).
No, a jestli se s nimi rozhodneš uzavřít novou smlouvu, je jen na Tobě.
Rozhodně bych žádnou změnu bez toho odstupného nepodepisovala, do toho Tě nutit nemůžou! A pokud by Ti dali odstupné i v případě, že budeš souhlasit se změnou smlouvy na jinou pozici a na dobu určitou, tak si to od nich nejdřív nechej dát písemně (to odstupné - jeho výše a kdy bude vyplaceno, resp. asi by to v tomhle případě nazvali jako "mimořádná odměna" nebo něco podobného), a zkušební dobu Ti při změně smlouvy opravdu dát nemůžou - to je možné jen při uzavření úplně nové smlouvy.

misimisi
15. srp 2015

No, pokud vám to někdo takhle naplánuje odchod už před návratem z mateřské, tak si ten odchod zaslouží především sám.

katculilinka
15. srp 2015

Mně to ve státní správě udělali během doby kdy jsem chodila do práce :-/ dneska jde bohužel vše

misimisi
15. srp 2015

Jdu zvracet 😠

j.a.n.i
15. srp 2015

Já jen doplním, že pokud by ti odstupné dali a ty bys s nimi vzápětí uzavřela jinou pracovní smlovu, tak si povinna to odstupné vrátit.

mayyas
15. srp 2015

@j.a.n.i Vracet ho nemusí - ale je potřeba to smluvně ošetřit, na to jsem ve svém příspěvku zapomněla, díky za důležitou připomínku. Tj do případné nové smlouvy nechat napsat, že zaměstnavatel nepožaduje vrácení odstupného za předešlý prac.poměr.

j.a.n.i
15. srp 2015

@mayyas Jelikož povinnost vrácení ukládá přímo zákoník práce, tak předpokládám, že při takové dohodě by bylo nutné z toho odvést sociální a zdravotní, neb by se pak nejednalo o odstupné.

mayyas
15. srp 2015

@j.a.n.i U nás ve firmě se to řešilo párkrát a formulace ve výpovědi/dohoda byla "mimořádná odměna", takže ano, odvody se z toho odváděly.

j.a.n.i
16. srp 2015

@mayyas Jo, pokud je to takhle, tak ano, zaplatí se odvody a nic se nevrací a ani to nemusí být v dohodě zmíněnou, protože odměna je prostě odměna.

pekanni
16. srp 2015

Ahoj holky, mám ten samý problém. Pracovala jsem ve státní správě a ta mi po třech měsících, co jsem byla na MD poslala dopis, že z finančních důvodů museli provést organizační změny, tudíž mé místo ruší a po návratu z RD mi dají podepsat výpověď (dopálilo mě to!!! Můj návrat by se konal až za tři roky... Pak jsem znovu otěhotněla, takže jim výpověď podepíšu až po šesti letech.... A kdo ví, co do té doby bude 😀 ) Mluvila jsem o tom s právničkou a ta mi řekla, že můžu být ráda, že mě o tom hned informovali... Jen si mám dát pozor aby mě neoškubali - mám nárok na odstupné za 3 měsíce + 2 platy za dvouměsíční výpověď. Stejně mě ale asi oškubají, protože plat nemám ve smlouvě, ale na platovém výměru a ten prý můžou kdykoliv změnit... Je to hnus, co se děje!!! Teď už 5.rokem myslím na to, co budu dělat... Znám několik případů, kdy holky byly diskriminované kvůli dětem...

hypo
autor
16. srp 2015

@mayyas
@veri0007 holky o odstupnem vi, diky za rady... bohužel je to u me ještě o kus komplikovanejsi, jelikož bydlim ve sluzebnim byte, vazany na to ze budu pracovat tak kde pracuju, pokud ne musim vrátit i byt, takze mi hrozi ze zustanu s dvěma dětmi (manželem) bez bytu a bez práce.... jelikož tohle všechno zamestnavatel vi slibil mi hory doly jak o praci neprijdu a pak najednou prisel s timto - doma urcita, myslela jsem ze me svihne ☹

veri0007
16. srp 2015

@hypo ty brďo... Tož tvou situaci ti vůbec nezávidím... komplikované to máš... Je to proti tobě podraz 🙄

xpila
16. srp 2015

@veri0007 Nemyslím si, že by to byl podraz, naopak pokud bylo její místo zrušeno, tak může být vůbec ráda. že jí nějaké jiné místo nabídli...

veri0007
16. srp 2015

@xpila já bych se tak teda cítila. Přijít z rodičáku a být v podstatě donucena podepsat novou, méně výhodnou smlouvu. Zakladatelka je dohnána do kouta

xpila
16. srp 2015

@veri0007 To sice jo, ale pořád lepší, než když by dostala rovnou výpověď bez jiné možnosti, ne?

veri0007
16. srp 2015

@xpila vzhledem k tomu, že má podepsat novou smlouvu se zkušebkou, i to nastat může...

xpila
16. srp 2015

@veri0007 Tak jasně, ale pořád se dá na tom ještě domluvit, Záleží jen na ní, jak si za tím bude stát a jaké si vyjedná podmínky.

hankasarka
30. zář 2015

Holky, mám podobný problém, dcerce budou na začátku ledna 3 roky, psala jsem šéfovi, že kdyby chtěl můžu nastoupit dřív a on mi odepsal, že zpět do kanceláře se mnou rozhodně nepočítá, ale že mi najde nové místo ve výrobě... Před MD jsem pracovala přes rok jako Referentka logistiky, mám psáno i ve smlouvě a před tím asi 5 let ve výrobě. takže ted jsem THP. Může to tak udělat ???? kdo tomu rozumí. moc děkuji. ach jo, kam ten svět spěje ☹

mayyas
30. zář 2015

@hankasarka Nemůže, musí se držet toho co mas v pracovní smlouvě - posledním dodatku. Ze jsi driv dělala ve výrobě je jedno, záleží na tom, jakou pozici mas jako poslední platnou. Nedej se 😉. Klidne bych mu i dopředu dala pisemne, ze potvrzuješ ze se od ..... budes vracet po RD na své původní místo.

xpila
30. zář 2015

@hankasarka Musí ti dát místo podle pracovní smlouvy. Nicméně to vypadá, že ho nemá, tak by ti chtěl dát alespoň nějakou náhradu (místo výpovědi). Ale samozřejmě ty s tím musíš souhlasit.

anakolut
30. zář 2015

@mayyas Myslela jsem si, že konkrétní pracovní pozici musí zaměstnavatel držet jen pod dobu mateřské. Po rodičovské, Ti jen musí dát práci, ale nemusí to být stejná pozice.

akankeo
30. zář 2015

@hypo me taky zrusili pracovni misto, byl to projekt, takze sem to vedela, kdyz sem se vracela, dostala sem novou pracovni smlouvu, zkusebka v ni teda ale nebyla. Na odstupne je narok pouze pokud ti nedaji nahradu, ale ty detaily to chce probrat s pravnikem, ono se to ted hodne menilo, sem zpatky pres 2 roky a ta legislativa je jina, ale ja to ani tenkratm oc neresila dostala sem lepsi misto i plat, smlouvu mam porad na dobu neurcitou. Kamaradka co dela ve statni sprave ma vzdy smlouvu na dobu urcitou na 1 rok, tak je to asi nejaky trend, ale dela tam uz dobrych 10 let 😀.

xpila
30. zář 2015

@anakolut Po mateřské musí držet stejnou "židli", po rodičovské pozici dle pracovní smlouvy.