Po RD nemohu nastoupit v práci na stejnou pozici. Co dál?

januska01
1. říj 2013

Ahoj, prosím o radu zkušenější 🙂 Končí mi 3-letá RD, zaměstnavatel by mě přijal zpět na moji pozici. Problém je v tom, že moje pracovní pozice je náročná, obnáší ježdění na nekolikadenní služební cesty, nemohu ji tedy přijmout. Jinou pozici mi nabídnout nemůže ☹ Co teď může následovat, na co si mám dát pozor, poradí mi někdo, prosím?

j.a.n.i
1. říj 2013

No, pak bys tedy měla dát výpověď ty, nebo se spíše dohodnout na ukončení pracovním poměru dohodou, ale bude to bez odstupného, protože zaměstnavatel pro tebe tvoji pozici má, problém je na tvé straně.

margeta
1. říj 2013

Nejlepší je aspoň na měsíc nastoupit a pak dát výpověď. Jinak holt skončit dohodou.

mysicka_lb
1. říj 2013

Ahojky, co jsem četla, tak pokud pečuješ o dítě do X let (nevím teď z hlavy do kolika), zaměstnavatel tě NESMÍ nutit jezdit na služební cesty (na služební cesty můžeš být vyslána jen se svým souhlasem). Takže nastoupit, případnou služební cestu důrazně odmítnout s tím, že pečuješ o dítě. Máš snad právo i na zkrácený pracovní úvazek, pokud o něj požádáš. Pokud práci ani takto nezvládneš, tak onemocnět a během vycházek hledat novou práci. V žádném případě nesepisovat rovnou bez boje dohodu nebo výpověď!

lucieandrlova
2. říj 2013

Souhlasím s mysicka_lb - při péči o dítě (myslím, že do 7 let), nesmí zaměstnavatel nutit jezdit na služební cesty mimo bydliště a je možnost požádat o zkrácený úvazek... Ale zákon se měnil, tak je nejlépe si přečíst Zákoník práce nebo zavolat na úřad práce - Call centrum. Poradí.

kofinka
2. říj 2013

Výpověď bych sama rozhodně nedávala. Nastoupila bych a pokud by tě nutili na služebky, tak odmítnout a počkat až tě vyhodí oni. Máš nárok na odstupné.

anushka111
2. říj 2013

Podle zákonu máš nárok ná zkrácenou pracovní dobu - pokud je to klasická 8 hodinovka, má z ní být 6 hodinovka (samlzřejmě se pak snižuje i plat).S těmi cestami myslím že je to tak jak psaly kolegyně, ale myslím že tam existuje vyjímka (holt bude potřeba kouknout do Zákoníku práce). Ale stejně záleží na šéfovy, buď bude fajn a nechá si tě, nebo tě může vyhodit za nějakou zákonnou volovinu.