Po RD není domluva se zaměstnavatelem, nekomunikuje

zlobilek
3. srp 2011

dobrý den, poradíte mi někdo? RD mi skončila 11.7. ještě v druhé půlce června jsem psala zaměstnavateli, že mi končí 3letá RD a mám zájem nastoupit. vím, že jak jsem byla na RD, tak zrušil pobočku na které jsem dělala v plzni. firma má další pobočky v praze a jiných městech. ja vím, že mi práci nedají, ale vůbec se mnou nekomunikují. již jsem byla za neplaceným právnikem, jak mi poradili z úřadu práce, ale tam jsem se dozvěděla ještě míň, než již jsem věděla. poslala jsem jim další psaní na dodejku (i to první bylo na dodejku převzali to), když jse mi do 11.7. neozvali, ale to mé psaní zůstalo nedoručeno. telefon nedvíhají a posílala jsem jim také fax se žádostí. jedine co mi poradil právnik, abych čekala, nebo si můžu dát v září vypověd, že jsem nedostala mzdu a mám nárok i na odstupní. prý mám ještě za ním přijít koncem srpna. tedy poradil hodně 😠 nevíte jak to tedy je? zaměstnavatel by měl vyplatit mzdu za červenec podle mé pracovní smlouvy do 15. následujíci měsíc. nejhorší je, cca v půlce září se stěhujeme do zahraničí a potřebuji to mít vyřízeno. nevíte jestli mě zaregistruji na pracák bez zápočtáku, protože ten asi nevymůžu. budu ráda, když mi převezmou výpoved, aby byla platná dnem převzetí. děkuji moc za všechny rady.

hojda
3. srp 2011

Jééé jednou o tom byla nějaké reportáž v TV, černé ovce nebo občanské judo, ale už si to nepamatuju, zkus projít archiv pořadu a třeba tam něco najdeš.

zlobilek
autor
4. srp 2011

dík za tip. nemáte někdo osobní skušenost?

ladybugie
4. srp 2011

a nebere se ten doporučený dopis, i když si ho nevyzvednou, po 10 dnech jako doručený?? Já fakt nevím, jen mám takové tušení. Pak by ti třeba stačilo jen poslat výpověď poštou na dodejku?? Nevím, mysím si to. Chce to ověřit. A nebo pošli výpověď přímo na centrálu, ne?

zlobilek
autor
5. srp 2011

@ladybugie no na centrálu to je velice abstraktní pojem. mezitím se měnil majitel. také účetnicví co jim předtím dělala nějaká externí firma (s nima jsem řešila vše, co jsem potřebovala), tak ji také vzali v prosinci všechny podlady a ukončili s nima spolupráci i kontakt. další prodejně v jiných městech normálně fungují. posílám to na adresu jak mám ve smlouvě a to je ne plzenská pobočka, ale měla by to být centrála. jednou mi to převzali, tak asi adresa nebude špatná. manžel tam byl i osobně, ale prý do kancelářě chodí jen zřídka. když to posílám na dodejku, tak je to platné pouze, když si to vyzvednou. pouze úrady (jako soud) můžou zaslat, že i bez převzetí je to jako doručeno (alespon tak mi to řekli na poště, že to soukromá osoba nemůže tak zaslat). já doufám, že by mi výpověd snad mohli převzít, když to budu skoušet vícekrát. mne se spíš jedná, co dál bez zápočtáku a práci nemám, tedy pouze na pracák bych jela. tam mi jedna úřednice řekla, že zápočták potřebuji. 😒

ladybugie
5. srp 2011

@zlobilek to jo, bez zápočťáku jsi v háji ☹

pavlinka_zetko
5. srp 2011

A pracák by tam na kontrolu nešel?

zlobilek
autor
5. srp 2011

byla jsem na inspektoratu práce a tam mi řekli, že zatím neudělal nic protiprávneho. podle nich 15. 8. mi mají zaplatit za červenec, co jsem měla nastoupit po RD. až když přetáhnou výplatní termín o měsíc,až pak bych mohli něco zasáhnout, tedy prý ne dřív než 15.9. jenomže to má háček, protože já tou dobou bych ráda byla již na slovensku a tam pujdu na pracák. taky po mne budou chtít zápočták. jak mi řekli, že mám čekat, tak já nemůžu 😒

zlobilek
autor
5. srp 2011

byl se někdo registrovat na pracák bez zápočtáku?

jasmia
5. srp 2011

Mě na ÚP zaregistrovali bez zápočťáku i bez výpovědi, jen jsem jim to tam musela později dodat, byla jsem v podobné situaci jako ty, firma se mnou nekomunikovala, výpověď mi poslali až za měsíc, zápočťák jsem nevymámila nikdy.

elennka
5. srp 2011

Já jsem se před pár lety musela taktéž registrovat na ÚP bez zápočtáku, měla jsem mezi studiem pracovní poměr na dobu určitou, měla jsem úraz.. a během pracovní neschopnosti firma zrušila pobočku. Měli externí četní firmu, po ukončení PN jsem chtěla zápočtový list atd.. a nekomunikovala se mnou ani firma, ani účetní, až se pohrozilo, že to bude rešit právník, tak jsem měla hned zápočták v poště. A bohužel jsem si musela doplatit i zdravotní pojištění, protože je za mě jaksi asi měsíc nezaplatili (co jsem byla na PN)... ale už je to skoro 11 let.. a zákony se za tu dobu hodně změnily. Ale na ÚP by nemělo být problém se registrovat bez zápočtáku a výpovědi.. Držím palečky, ať se podaří získat potřebné podklady...

zlobilek
autor
5. srp 2011

dík za podporu. se bojím, že když dám výpoved a zápočták nedostanu, tak mne na pracák nevemou. ještě asi počkám do 15-17. 8. a vyskouším jím napsat, že chci také mzdu za červenec, protože jsem pořád v pracovním poměru a jestli ne, tak to dám na soud. jak mi řekli na tom inspektorate práce, až po výplatním termínu bych si mohla k ním víc dovolit. a poslat na ne kontolu az když mi bude výplata spožděna o měsíc.

zlobilek
autor
17. zář 2011

@zlobilek prosím znovu o radu 😒 sice svuj problem rěším se 2 právniky na inspektorátu práce, ale oba mají rozdílné názori. vyznáte se někdo v pracovním právu?
podala jsem poštou okamžité zrušení podle §56 na sídlo firmi uvedené v rejstříku, ale tam ji nenašli a jinou adresu nemám, protože počas rodičovské dovolené se změnil majitel (čínské príslusnosti) a prodejna kde jsem dělala byla zrušená, tak nemám zádný jiný kontakt. skoušela jsem je různě kontaktovat, ale vše bez odezvi. 14.9. jsem podala okamžité zrušení poštou a podle razítka pošty se jim to pokusili doručit 15.9., ale na adrese je nenašli, tak se mi psaní vrátilo spátky nedoručeno. podle mého je okamžité zrušení prac. poměru platné 10 dnem i když nebylo doručeno. mám pravdu? kdy tedy jsem ukončila prac.poměr? 25.9.? jsem tedy od 26.9. již nezaměstnaná a můžu se nahlásit na ůrad práce? nebo jsem to špatně počítala? poradte mi prosím. děkuji a přeji hezký den.

zlobilek
autor
17. zář 2011

@ladybugie asi jsi měla pravdu, že je to po 10dnech doručeno, ale já o tom nevěděla a bohužel asi ani právnik, s kterým jsem svůj problém řešila. ten mi tvrdil, že to musí převzít, aby to bylo doručeno a já sháněla všude možně adresy a telefonovala různě, no fúru peněz. ted měl ten právnik dovolenku a zastupoval mladší kolega a poradil mi vlastne to co ty již dávno. jen nevím ted od kdy jsem vlasně nezaměstnaná. jestli poradíš? přečti si prosím příspěvek víš, tam o tom píšu. dík.

vojtisek2007
17. zář 2011

@zlobilek ahoj, můžu poradit jen ohledně toho dopisu - pokud se vrátí jako že - uvedený na adrese neznámý = nedoručený, pokud by na poště xy dnů ležel a vrátil by se jako že - adresát nepřevzal = doručený po uplynutí úložní lhůty...jinak zkus si na www.justice.cz - obchodní rejstřík - tam podle IČ tvé firmy by ti měl vyjet výpis a zjistíš akutální adresu,kam můžeš poslat výpověď.....

zlobilek
autor
17. zář 2011

já to poslala na adresu z toho rejstříku a vrátilo se mi to spátky, jenomže nechápu proč, doručovatelka zaškrtla možnost, že vráceno na moji žádost. já to dala doručit doporučeně s dodejkou. měla zaškrtnout, že adresát nesídlí na adrese, ale to myslím nevadí. jinou adresu nemám a na té adrese nesídlí, manžel tam byl osobně a nejsou tam, ani pošta jich nenašla. jinou adresu fakt nevím. list s okamžitým zrušením se mi již vrátil nedoručený, že 15.9. chtěli doručit, jenomže nebylo komu.

zlobilek
autor
17. zář 2011

@vojtisek2007 jsem psala podle rejstříku

ladybugie
17. zář 2011

@zlobilek ahojky, to jsem ráda, že moje rada byla k něčemu. Po pěti letech studia personalistiky by taky být měla 😀 Zkus to poslat poštou ještě jednou v červenopruhovaný obálce. Červenej pruh se po 10 dnech považuje za doručený a je vhozen do schránky, takže se ti nevrátí. S tím vráceným dopisem bych byla opatrná.
S dobou, od kdy nejsi zaměstnaná, to nevím tak jistě, přeci jen už pár let se přesně tímhle problémem nezaobírám. Dělám spíš nábory, než výpovědi 🙂 Pokud vím, mělo by se to řídit ustanovením, které máš v pracovní smlouvě. Pokud tam nic není, pak se postupuje dle Zákoníku práce. Pokud ti není schopný poradit právník, tak ho vyměň a zajdi na úřad práce. Nebo taky zkus písnout na Ministerstvo práce a soc. věcí. Já když si nejsem jistá, tak píšu a do týdne mi odpovídají. Jsou fajn. Já ještě mrknu do zákoníku a dám to vědět. pa

zlobilek
autor
17. zář 2011

@ladybugie takhle poslat doporučeně a na dodejku mi to doporučili i na uradu práce, ale neměla tolik času, nestihla mi zodpovědět vše otázky a odporučila mi inspektorat práce a tam ještě v srpnu řekl, že výpoved je platná pouze když se doručí tedy převezme, tedy mi radil asi špatně. nespomínali žádnou červenou obálku. a na dodejku jsem to měla poslat, abych věděla kdy je to okamžité zrušení platné, tam píšou kdy to doručili - v mém případě nedoručili. jen nevím jak se ten desátí den počítá, když jim to doručovali a nenašli je 15.9.

zlobilek
autor
21. zář 2011

tak snad se to vyřešilo, jsem byla na poště a napsali mi opravu, že to 15.9. odmítli převzít, prí to špatně napsala tá doručovatelka. tedy od 16.9. jsem nezamestnaná. již odcházím na slovensko a tam internet nemám. 😉 ahojky