Po rodičovské na pracovní úřad, budu mít nárok na dávky?

lenka1974
30. dub 2013

Dobrý den,
prosím o radu, mám dceru která bude mít v červnu 3 rok, a taky mi bude končit rodičovská d.
Než jsem otěhotněla, tak jsem byla zaměstnaná, ale do práce se nemohu vrátit, protože jsem se přestěhovala.
V práci musím podat výpovědˇ,malou mě do školky nevzali, nemám zatím sehnanou práci.
Budu muset být na ÚP. Chci se zeptat jestli budu mít na nějáké dávky nárok.? .
Děkuji info Lenka

gammaray
30. dub 2013

na pracák určo zajdi a to i s výpovědí z práce.jestli se nepletu,tak měsíců budeš brát podporu v nezaměstnanosti,vypočítanou z rodičovské a hlavně...budou za tebe platit zdr.pojištění!!!pokud bys nebyla na pracáku,hradíš si ho sama.po skončení podpory se pak můžeš z úp odhlásit a zajít se přihlásit na zdr.pojištovnu,nahlásit se,jako matka pečující o dítě do 6 let a zdr.pojištění za tebe budou platit oni.

bzubzalka
30. dub 2013

já teda nevím, zda se to počítá z rodičovské a nebo z výplaty před nástupem na rodičák? ale zase tím, že budeš dávat výpověď ty (přestěhovali jste se) tak to případně bude jen 40%platu a ne 60% jako by tomu bylo, kdybys dostala výpověď ty od nich.

lucyvivien
30. dub 2013

jak píše gammaray, dej výpověd ,ale nezapoměn uvest , že je to z váž, duvodu a napsat konkrétne proč dávaš výpověd, já měla přesne to samý, odstěhovala jsem se na vesnici, kde práce po RD nebyla a firma kde jsem před RD dělala byla 130 km vzdálená. Pokud nedáš vážne duvody, vypočítaji ti menší podporu. Po skončení podpory (pokud nebudeš pracovat) mužeš žádat o dávky v HN , příspěvek na bydlení (pokud máš na tom místě trv.pobyt), přídavek na dítě atd..je to pak vše podle příjmu tebe a partnera, na co by si měla nárok

glimmer
30. dub 2013

Pokud budeš dávat výpověď tak uveď, že jí dáváš z důvodu stěhování, manžel taky dával výpověď z důvodu stěhování (cca 100km) a na pracáku mu dali podporu 5 měsíců a dostal 65% první dva měsíce a pak se to snižovalo.

blahova_andrea
4. čer 2018

ahoj, obnovuji téma malinko jinak. jak je to s podporou v nezaměstnanosti, pokud na ni nenastoupím hned po RP, ale půjdu se na chvíli nahlásit jako matka pečující o děti na pojišťovnu. budu mít pak nárok aspoň na to průměrové minimum nebo je na to nárok jen v případě plynulého přechodu? jde mi o to, že zřejmě v původní práci ke 4.narozeninám dcery skončím na dohodu, ale jelikož je to srpen, rádi bychom ještě něco podnikli a v září mi syn nastupuje do školy, tak se nechci hned hlásit na úp. budu si hledat práci ideálně s nástupem až 4.9. a později, ale kdo ví...riskuji tou matkou v domácnosti, že pak neseženu práci a nedostanu ani podporu až se na úp nahlásím? díky