Po ukončení RD nechci zpět do práce, jak mám postupovat?

petra2003
16. bře 2015

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V práci jsem nahlásila, že budu na rodičovské dovolené dva roky, ale že si to možná prodloužím na tři. Mé zástupkyni v práci tudíž daly smlouvy na tři roky. Rodičovskou jsem si neprodloužila a tudíž bych měla nastoupit do práce, když dceři budou dva roky. A je to tento měsíc. Bohužel jsem se v práci dost pohádala a zpátky nastoupit nechci. A ani se mnou moc nepočítají. Poslala jsem zaměstnavateli tedy výpověď dohodou. Ale zatím mi nepřišla zpětná vazba. A já teď nevím, jak postupovat. Na pracovním úřadě mi řekli, že mě nezaregistrují, pokud nebudu mít ukončený pracovní poměr. A co teď, když mi nepřijde podepsaná ta výpověď. Jestli jít marodit, dokud se nedohodneme. Všem děkuji za rady.

xpila
16. bře 2015

@petra2003 Výpověď dohodou neexistuje - je buď výpověď (jednostranná) nebo dohoda (oboustranná). Takže co jsi jim poslala? Pokud na dohodu nepřistoupí, tak ti nezbyde nic jiného, než dát výpověď s 2měsíční výpovědní lhůtou. Takže na tu dobu nastoupit zpět do práce, případně nemocenskou (ale k tomu samozřejmě musí být důvod...).

petra2003
autor
16. bře 2015

Poslala jsem to dohodou. Tak čekám jestli mi to podepíšou. To jsem si myslela, že pokud mi to nepodepíšou, tak musím dát výpověď s 2měsíční výpovědní lhůtou. Pokud to tedy nepodepíšou, pošlu výpověď. Nastoupit nechci zpět. Tak jedině sehnat potom neschopenku. Děkuji za odpověď xpila.

xpila
16. bře 2015

@petra2003 Kdy bys měla nastoupit?

petra2003
autor
16. bře 2015

Právě, že už ve čtvrtek.

evulina77
16. bře 2015

@petra2003 nebo si napiš žádost o prodloužení rodičáku ze dvou let na tři roky a předlož to zaměstnavateli k podpisu, a máš rok na to, aby vychladly vášně...

petra2003
autor
16. bře 2015

Nemůžu si to už prodloužit. Na sociálce mi řekli, že budu mít vyčerpány peníze a zadarmo být doma nemůžu. Chtěla jsem si to prodloužit, že bych nic nebrala. Do staré práce se vrátit nechci, chci si najít práci v Německu.

deathy
16. bře 2015

Možná budu trochu rejpal... ale proč řešíte takhle závažnou věc těsně před nástupem do práce?
Kdyby mi končil rodičák, tak bych to klidně řešila fakt o dost dřív. A kdybych se tam nechtěla už vracet, tak tuplem. A jestli je to teda jen kvůli tomu pohádání v práci, uf... to bych v práci občas nemohla být vůbec, protože tam se to hádalo docela často, s kolegama (potažmo šéfovou) nebo naopak s lidma z venčí.
Vážně můj dotaz neberte nějak špatně... jen mě to překvapilo, když máte nastoupit už tenhle čtvrtek.

petule12
16. bře 2015

@petra2003 hele já do toho úplně nevidím, ale mám pocit, že známá si normálně prodlužovala, protože ty máš nárok do 4 let věku být s ním doma. Akorát nebudeš pobírat žádné peníze jako rodičák, ale stát by za tebe měl platit alespoň zdravotní nebo sociální pojištění či jak to je. Pak teda nějak žádala o nějako dávku a dostala nějaké minimum.

petule12
16. bře 2015

@petra2003 a možná jste to napsala špatně, ale ohledně rodičáku se to řeší na pracáku a ne na sociálce.

petra2003
autor
16. bře 2015

@deathy jo je to moje chyby, že to řeším na poslední chvíli. Ale myslela, jsem si, že do té doby si najdu práci jinde, hlavně lépe placenou. A když ne, tak zatím nastoupím na ten pracák.

petra2003
autor
16. bře 2015

@petule12 já jsem se byla právě ptát na sociálce, jak dlouho a hlavně kdy mi naposled přijdou peníze. Byla jsem tam v únoru. Dceři budou 19. března dva roky. A právě jestli si to můžu prodloužit, že bych nic nebrala, ale aby mi jen platili sociální a zdravotní. Paní mi sdělila, že peníze mi přijdou 11500,- v březnu, dubnu a v květnu 1500,- a tím budu mít vyčerpáno těch 220000,- A že to nejde prodloužit. Tak já nevím. Kdyby to šlo prodloužit aspoň o nějaký ten měsíc, tak by to byla paráda.

vilibalda
16. bře 2015

@petra2003 Nejmenší částka, co jde na rodičáku brát je 50 Kč a nemusíš řešit pojištění 😉 Takže se vyprav na Úřad práce (sociálka, tj. ČSSZ řeší mateřskou a ne rodičák!) a tam si rodičovský příspěvek sniž na třeba 100 Kč. Pokud se Ti nepodaří vyřešit tu práci dnes, zítra jim zanes dopis o prodloužení rodičovské dovolené a máš rok na to vyřešit výpověď.

petra2003
autor
16. bře 2015

@vilibalda Děkuji zítra tam zkusím znovu zajít.

petule12
16. bře 2015

@petra2003 jak se píše výše, jdi na pracák, sociálka s tím nemá nic. Na pracáku se domluv. Podle mě můžeš do 4 let věku dítěte uřčo zůstat doma. 😉

deathy
16. bře 2015

Co si tak nějak trochu pamatuju od sebe... holka je taky 19. března. Já měla rodičák tenkrát na 3 roky. Takže jsem dostala něco za březen a čau, starej se sama. Holka mi šla do školky až od září, takže doma jsem bez peněz zůstat nemohla, jenže zas co s ní... no je to kolotoč na pytel. A stálou práci jsem našla až v červnu.
Kdyby vám zaměstnavatel vyšet řekněme vstříc s tou dohodou a skončila by jste, tak můžete jít normálně hned na pracák. Budete mít zajištěné sociální.
Pak tu někde byla i diskuze - žena v domácnosti. Tam je to o tom, že se nahlásíte na zdravotní pojišťovnu jakožto pečující od dítě (snad do 7 let to jde), a jste doma vlastně za nic, ale zase nemusíte státu nic platit a docházet na pracák.
Na pracáku by vám o tom řekli víc. Já bych se do toho nerada zamotala a kecala tu nějaký nepřesnosti, ale tenkrát jsem to tak taky udělala, jelikož jsem na pracáku byla hlášená jen krátce. Nevěděla jsem totiž, že bych měla nárok na nějakou podporu - sice malou, ale byla by.

evulepruch
16. bře 2015

ano je to tak jak pise vilibalda, kamaradka mela rodicovskou na 2 roky protoze planovali druhé, ale nepovedlo se a chodila to prodluzovat asi trikrat. Nakonec opravdu pobirala asi jen stovku mesicne, ale socialni a zdravotni platili za ni. Myslim, ze v tomto pripade asi nejlepsi reseni. Nemusi se prodluzovat o cely rok, prodluzte to o ty dva mesice co je vypovedni lhuta v praci, a pak muzete jit na pracak nebo uz nastoupit do nove prace.

gwen84
16. bře 2015

@petule12 Pokud jde o zaměstnavatele, musí s tebou počítat max. do 3 let dítěte. Ten 4. rok se můžeš v případě dobrých vztahů domluvit na neplaceném volnu, ale záleží jen na zaměstnavateli, jestli ti vyhoví. Naproti tomu pro účely důchodového pojištění se počítají celé 4 roky, jako bys pracovala.

shine2015
16. bře 2015

@evulepruch musí pobírat min 50kč za měsíc....aby ji platili zdravotní a sociální....tohle měla udelat už před třemi měsicí a nechat si to spočítat - rozpočítat třeba na rok aby pobírala ne např 3x 10 tis za dobu tří měsíců, ale 30tis za dobu jednoho roku tudíž 3tisplus neco za měsíc...a nebo měsíc před posledním vyplacením si rozpočítat 10tis na celý rok....může v klidu hedat praci a pokud nedá decko do statní školky na vícerohodin - nevím přesně týdne, muže brát rodičák a i chodit do práce

evulina77
16. bře 2015

@shine2015 omezení na dávání dítěte do školky je jen do jeho dvou let, jinak můžeš pracovat, mít dítě ve školce a pobírat rodičák

evulepruch
16. bře 2015

určitě @shine2015 každopádně, pokuď by měla rozpočítávat posledních 10 tis na rok, a stejně do práce nechce zpátky nastoupit, tak je asi lepší dát výpověď , prodloužit jen o ty dva měsíce které je výpovědní lhůta a pak jít na pracák. Na pracáku přeci jen dostane víc peněz než necelou tisícovku měsíčně. Jinak dítě starší 2 let už může chodit do školky neomezeně, aniž by maminka přišla o rodičák. Dříve to bylo omezené, teď je to omezené pouze do dvou let.

shine2015
16. bře 2015

@evulepruch to jsem ani nevedela - s tím rodičákem....otázkou je, co ji pracak dá, pokud dá vypoved z práce ona...nevím jak ted, ale dříve to myslím býval problem...pokud ukončila zaměstnání ona výpovedí....

xpila
16. bře 2015

Sociální pojištění nikdo neplatí, jen zdravotní.
@petra2003 Nejdřív písemně zaměstnavatele požádej o prodloužení rodičovské dovolené, klidně do 3 let, to je jedno. Vyhovět musí. Pokud ti tu dohodu o rozvázání PP nepodepíše, tak pošli na doručenku výpověď. Když to stihneš teď v březnu, tak ti pracovní poměr skončí k 31.5.2015.
Zároveň si na ÚP změn výši RP - alespoň tak, aby ti to vyšlo do konce toho května. Ale nemusíš. A mezitím si najdeš jinou práci.

xpila
16. bře 2015

@shine2015 Tak ona chce stejně práci v Německu, tak pracák až tak řešit nemusí. A pokud do výpovědi napíše, že ji dává z důvodu péče o dítě, tak je to naprosto ok.

petra2003
autor
16. bře 2015

Tak jsem zašla rychle na ten pracák. A paní šlo to teda zmenšit. Takže jsem si ty peníze rozložila až do konce května. A to jsem byla jen vedle dveří, kde mi to paní v únoru zatrhla, že už to nejde změnit. Tak zítra pošlu zaměstnavateli, že si prodlužuji rodičovskou dovolenou. A když mi do konce března nepřijde podepsaná dohoda. Tak pošlu řádně výpověď s 2měsíční výpovědní lhůtou. A akorát to stihnu. Všem Vám moc děkuji, že jste mi pomohli.

j.a.n.i
16. bře 2015

@shine2015 Nemusí pobírat nic, dokud ji trvá pracovní poměr, tak je na RD a tedy za ní platí zdravotní stát z titulu té RD...

tami6658121217
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
jakreb
6. únor 2021

@tami6658121217 Prečítaj si pravidlá a nespamuj to tu. Mas malo oveciek? Nesype to uz?