Podnikání při RD, musím to hlásit zaměstnavateli?

ebro
15. led 2015

Můžete mi prosím někdo poradit. Jsem na rodičáku a chtěla bych si obnovit živnost kterou mám pozastavenou již několik let protože jsem byla zaměstnaná. Musím nějak hlásit svému zaměstnavateli že budu podnikat ve stejném oboru ve kterém mě zaměstnává a co budu muset platit za poplatky? Jestli jsem to dobře pochopila,tak dokud jsem na RD tak jen zdaním výdělek a neplatim žádné zálohy? Chodila bych do práce jen cca 10 h týdně, tak netuším kolik si mohu vydělat abych platila co nejmíň na odvodech. Díky.

blanka.k
15. led 2015

@ebro Ahoj, pokud podnikáš stejném svém oboru, musíš mít souhlas zaměstnavatele 😉 Pokud jsi zaměstnaná, nemusíš platit žádné zálohy (pokud bys nebyla platíš dle výdělku z předchozího roku). Jinak platí se stejně jako když nepobíráš RP, jen to má výhodu, že nemusíš platit měsíčně min.odvody 😉 Obnovení živnosti je zadarmo, budeš mít stejné IČO atd. jak předtím 😉 A pokud se v "hrubým" vlezeš do cca 68.000/rok, může si tě manžel odečíst z daní 😉

ebro
autor
15. led 2015

Hah,tak to fakt nehrozí že by mi dal zaměstnavatel svolení abych mu dělala konkurenci 🙂 tak to teda nevím jak to udělám.jinak díky za rady. Ale toto bude asi zásadní překážka....

blanka.k
15. led 2015

@ebro mě se na to ptali na živnosťáku, když jsem si ho šla udělat znovu (měla jsem ho zrušený pár let)... nejde to nějak "obejít"? Já třeba měla živnost na něco jiného než prac.smlouvu u zaměstnavatele, ale de facto jsem i na tu jinou živnost mohla dělat stejnou práci jako u zaměstnavatele 😅 ( i když jsem teda dělala něco jiného, ale zrovna pod tou mou živností jde milion různých profesí)

ebro
autor
15. led 2015

No zkusim zjistit jestli to nějak jde. Jsem kadeřnice, takže tam to jinak okecat nejde🙂 ale třeba když už ŽL mám a budu ho jen znovuzprovoznovat, tak to nebude vadit. No uvidíme.