Podnikáni při rodičovské dovolené, kdo platí pojištění?

lili1986
7. črc 2012

Ahoj holky
chtěla bych na rodičáku začit znovu podnikat. Už jsem četla mnoho článku tak vím ,že to jde jen na rodičáku ne na mateřské to bych splnovala. Jen ty zákony se pořad mění. Mužete mi někdo poradit jak je to nyní s placením sociálniho a zdravotního pojištění když podnikáte na rodičovské dovolené. Ve starším článku jsem četla ,že zdravotni plati stát a sociálni je první rok zdarma a pak se vypočíta podle danového přiznáni. Tak by mě zajímalo jestli nevíte jak je to v tomto roce. Vím ,že by to bylo bráno jako vedlejší činnost a tak by to rodičák nijak neovlivnilo.

miawa
7. črc 2012

@lili1986 Pokud teď začneš podnikat, tak neplatíš nic, pokud si nevyděláš do konce roku 2012 více než 60 328 Kč. Dokud nepřesáhneš tuto částku, je to bráno pořád jako vedlejší činnost a neplatíš žádné zálohy na zdravotní ani sociální pojištění. 😉

mrsblack
7. črc 2012

@lili1986 Zálohy na sociální (důchodové) pojištění si musíš platit, i když ti to vychází jako vedlejší činnost. Na zdravotní zálohy platit nemusíš, to pak doplatíš až zpětně za rok, pokud bude potřeba.
Kamarádka si přerušila živnost jen na dobu MD a hned další měsíc jí přišla upomínka, že si nezaplatila sociálku - velmi se divila, že to musí platit, ale na sociálce jí řekly, že zálohy musí platit pořád, i kdyby to bylo jako vedlejšák nebo by nevydělala vůbec nic.

lili1986
autor
7. črc 2012

@miawa
@mrsblack Děkuji jen ted nevím s které odpovědi si mám vybrat 🙂

miawa
7. črc 2012

@lili1986 Píšeš, že chceš znovu podnikat, pokud bys už měla stanovené nějaké zálohy, tak je asi platit musíš, i kdybys pobírala rodičovský příspěvek. To přesně nevím.

Ale doporučuji prostudovat tyto odkazy:
http://jakpodnikat.cz/socialni-pojisteni-vedlej...
http://jakpodnikat.cz/socialni-pojisteni-a-nizk...

j.a.n.i
8. črc 2012

@lili1986 Takže pokud si ještě nepodnikala, tak první rok žádné zálohy neplatíš. Po podání přehledu vždy doplácíš zdravotní a sociální jen v případě výdělku nad cca 60 tis.
Pokud už si podnikala, tak je potřeba se na zrušení záloh domluvit jak na ČSSZ, tak na zdravotní pojišťovně, nicméně jde to.

duzame
8. led 2013

Zdravím! Máte někdo zkušenost, kolik se tedy nakonec platí zdrvotní pojištění, pokud člověk nepřesánhe těch cca 60 000kč? Bude to minimální pojistné(těch cca 1700kč), nebo to může být i méně pokud jsem na rodičovské a pojištění za mě hradí stát? Vím, že zálohy se první rok neplatí, kolik ale nakonec dělá ten doplatek? Děkuji.

j.a.n.i
9. led 2013

@duzame Pokud pobíráš rodičák, tak pro tebe to minimum neplatí a platíš 6,75% ze zisku.

duzame
10. led 2013

Děkuji moc.