Povinné přesčasy - jak to je?

jnatura
22. únor 2019

Ahoj holky nevíte jak je to s povinnými přecčasy v práci? Kvůli dětem mám smluvenou jen ranní směnu a v poslední době po nás začaly chtít přesčasy a mě to přináší dost komplikací, jako kdo vyzvedne děti ze školky a školy a kdo s nima pak bude, úkoly děláme věčer .Mají právo nutit mě chodit na ty přesčasy?Popř. jak dlouho děkuji.

tulikiss
22. únor 2019

tak hlavne Práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen z vážných provozních důvodů... takze bych prvne resila jestli vubec muze ty prescasy naridit. A pak plati. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.

malinkaelinka
22. únor 2019

S těmi počty je to už je příspěvku nade mnou, já přidám svůj osobní postřeh. Pokud tou prací nezijes a není to tvůj smysl života, na přesčasy se vykasli, zvlášť jestli je to dlouhodobé... já měla za loňský rok navíc 280 hodin... královsky zaplaceno, to ano. Ale je to 280 hodin, o které jsem okradla manžela, sebe, psa rodinu, a věnovala je někomu, komu to přijde samozřejmé... teď jsem těhotná a do téhle práce už se nevrátím, chci trávit čas s rodinou, ne se svým zaměstnavatelem. Pokud s u vás nejedná o mimořádnou situaci, kdy které je jasné, že brzy skončí, promluvila bych se šéfem, že to neni v tvých možnostech.

hezz17
22. únor 2019

nebo si snížiz úvazek třeba na 0,8 a pak už nejsi povinná odsloužit přesčas nic.

jannym
15. srp 2019

@barchen jeste bych pridala paragraf 93 (2) kde se uvadi ze praci je mozne naridit jen vyjimecne ze zavaznych provoznich duvodu nebo ty uvedene v 91 na ktere odkazujete a vic tady uz asi nevymyslime