Práce a těhotenství. Máte zkušenost s tím, co můžu a co ne?

mishanek00
4. lis 2021

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, začala jsem 5. týden těhotenství. K lékaři se teprve chystám. Mám fyzicky náročnou práci, ale pokud to nemám potvrzené od lékaře, tak to nechci v práci říct, aby mě přeřadili na jednodušší práci. Ale musím se tahat s 30kg pytli celých 8 hodin a bojím se, aby to neohrozilo miminko :( Máte nějakou zkušenost s tím?

Předem děkuji za rady, je to moje první, tak mám strach a nevím co můžu a co ne. Nikomu jsem to ještě neřekla kromě přítele tak mi nemá ani kdo poradit..

klokanka31
4. lis 2021

@mishanek00 Myslím že není dobrý takhle těžký věci tahat...🤔

konidana
4. lis 2021

pokud jseš na takový zápřah zvyklá a doteď ti to nedělalo problémy, tak to v prvních týdnech miminku podle mne nemůže uškodit. Pokud se má udržet, tak se udrží a pokud ne, tak ne. Ale běžnou námahou na kterou jseš zvyklá to nebude.

adula000
4. lis 2021

@konidana No já nevím, já bych si to pak tedy vyčítala, kdyby se něco stalo.

konidana
4. lis 2021

@adula000 ano , skoro každá by si to vyčítala, ale v tom prvním měsíci to matka nemá šanci ovlivnit. Vnější vlivy na zárodek ještě skoro vůbec nepůsobí. Ale třeba dlouhodobá nadměrná námaha nebo stresy zase jo. Ale co je nadměrná námaha, které tělo fakt nadměrně vyčerpává?

klokanka31
4. lis 2021

@mishanek00 Třeba já u druhého těhotenství kdy jsem o tom ještě nevěděla, tak jsem tahala nábytek z celýho bytu,protože nám měli narychlo přivést koberec,a manžel nebyl doma. Potratila jsem. Možná to nebylo kvůli tomu,ale stejně to ve mně hlodá co když jo 😕

mishanek00
autor
4. lis 2021

Moc Vám všem děkuji za rady, asi bude nejlepší to v té práci říct už teď, kdyby se miminku cokoliv stalo, tak bych si to potom vyčítala :(

konidana
4. lis 2021

@klokanka31 je mi to líto. Ale podle mne to je hop nebo trop. Já tedy měla to štěstí, že se nic nestalo, i když jsem cca v 5. až 6tt (nevěděla jsem že jsem těhotná) dělala nejvíc namáhavé a rizikové sportovní aktivity v celém svém dosavadním životě. Fakt top, přes který jsem se nikdy dřív ani potom nedostala.

barmil
4. lis 2021

@mishanek00 podle zákoníku práce nesmi žena zvedat břemena těžší než 15kg, takže nehledě na těhotenství už teď Tvuj zaměstnavatel porušuje zákoník a BOZP a spoustu dalších věcí.

mishanek00
autor
4. lis 2021

@klokanka31 to mě moc mrzí :( z toho mám právě taky strach no..

konidana
4. lis 2021

@barmil
Může nosit až 20, 30 tedy ne, ale ten limit za směnu je teda mazec. Občasné přenášení tedy je občas po pár pár minutách.

HYGIENICKÉ LIMITY PRO RUČNĚ PŘENÁŠENÁ BŘEMENA
OBČASNÉ ZVEDÁNÍ A PŘENÁŠENÍ ženy 20 kg
ČASTÉ ZVEDÁNÍ A PŘENÁŠENÍ 15 kg
ZA OSMIHODINOVOU SMĚNU 6 500 kg

konidana
4. lis 2021

Zákoník práce v § 150 zakazuje zaměstnávání žen pracemi, které jsou pro ně fyzicky nepřiměřené nebo škodí jejich organismu. Zejména zakazuje ty, které ohrožují jejich mateřské poslání. K provedení tohoto ustanovení vydalo ministerstvo zdravotnictví ustanovení pod čís. 261/1997 Sb. Tam jsou uvedeny seznamy prací, které jsou pro ženy zakázané, stejně tak i váhové limity. Řada zaměstnavatelů o této vyhlášce neví nebo ji odmítá respektovat. Z uvedeného předpisu vyplývá, že se ženám zakazuje zdvihání a doprava břemen:

* nad 15 kg při ručním zvedání a přenášení,
* nad 50 kg při dopravě na ručním kolečku,
* nad 100 kg při ruční dopravě na dvoukolovém vozíku (rudlu),
* nad 150 kg při ruční dopravě na čtyřkolovém vozíku,
* nad 600 kg při kolejové přepravě.

Z těchto limitů může pak být ze závažných důvodů povolena výjimka, a to při zvedání břemen do 20 kilogramů. Tato výjimka se však netýká zvedání neskladných břemen. Pro těhotné ženy a matky do devátého měsíce po porodu platí zákaz: soustavného zdvihání břemen nad 5 kg a jejich přenášení, občasného zdvihání a přenášení břemen nad 10 kg, u neskladných břemen nad 5 kg; občasná doprava břemen nad 25 kg, na ručních vozících dvou nebo čtyřkolových. Pokud tedy zaměstnavatel bude odmítat vaše převedení na jinou práci s odůvodněním, že žádnou odpovídající práci nemá, pak půjde o překážku na straně zaměstnavatele podle § 130 zákoníku práce. Zaměstnavatel vám tak musí vyplácet náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Pokud by i tuto alternativu odmítl, musela byste se obrátit na kontrolní odbor příslušného úřadu práce nebo na inspektorát bezpečnosti práce.
Zdroj: https://www.idnes.cz/finance/prace-a-podnikani/...

veronika111111111
4. lis 2021

A co rict v praci ze mas podezreni na tehotenstvi ale jeste to nemas potvrzene, ze by ses radsi potrebovala setrit, neslo by to? Nez ti to dr potvrdi najisto

nagojka
4. lis 2021

Ja sem to v praci rekla hned kdyz sem nasla na testu //...ale rekla jsem to jenom vedouci a par kolegynim..vzdycky te co sem na smene verila ze to nevykeca...ale samozrejme sem jim rekla ze to jeste nemam potvrzene ...hodne mi pomahali,ve spouste veci mi ulevili a zbytku jsem to rekla az kdyz jsem to mela potvrzene...

monuleee
5. lis 2021

Já v práci tahala ,,jen" do 15 kg a skončila jsem na rizikovym

kraty
5. lis 2021

Upřímně, myslím, že záleží na tom jakou máš vlastní kondičku a jak jsi na tom zdravotně. Dělala jsem na poště za přepážkou především na hromadném podání zásilek. Celé dny jsem tahala desítky balíků od 10kg do 30kg. Že jsem těhotná jsem zjistila ve chvíli kdy jsem nedostala menstruaci a tehdy jsem si říkala, že když plod vydržel prvních 5 týdnů, tak se mě už nepustí. I tak jsem volala na gyndu a ptala se. Doktor mi řek, že pokud jsem zdravá a břemena nosím správně, neměl by to být problém dokud to neucítím. Začala jsem si dávat velký pozor na to jak břemeno nosím a rozhodně jsem se nesnažila jít na pokraj vlastních sil. Hranici pro dítě jsem poznala ve chvíli kdy se změnil pocit v břiše. Byl to divný tlak a objevilo se to až v 6. měsíci. Vše co jsem napsala bylo v době kdy mi bylo 23 a fyzicky jsem na tom byla dobře s toho jak jsem několik let před tím dřela. Těhotenství jsem si užila a byla jsem úplně v pohodě. Jen mi pak řekli po porodu, že tím, že jsem tahala tak těžká břemena celé těhotenství, byl důvod proč jsem měla stažené porodní cesty a musela jsem fakt hodně moc tlačit. Prý to tak mají třeba i ženský co hodně cvičí i během celého těhotenství. Co se týče ale celkového průběhu porodu bylo všechno OK a co víc, rekonvalescence po byla opravdu rychlá a pohodová.
Měla jsem to tak s oběma a klidně bych to zopakovala. Je to hodně o vlastním pocitu. Řekla jsem si, že když vydrželo první dva měsíce, už se nic nestane.