Práce na rodičovské - potřebuji ŽL?

ivanka5
7. bře 2013

Dobrý den,
jsem na mateřské, pobírám rodičovský příspěvek 3800,-, mám to na 4 roky. Chtěla bych prodávat oblečení na internetu (např. na facebooku ve skupince), nechci mít svůj eshop ani kamenný obchod. Jedná se o nové zboží-velkoobchod.
Zajímalo by mě, zda i k tomu potřebuji ŽL, pokud ano, jestli by stačil jen s vedlejší činností a jaké jsou poplatky.

DĚKUJI

petulka002
7. bře 2013

Ahoj
Tak je tu problém jelikož jestli si založíš živnost tak příjdeš o mateřskou, tak že nedoporučuji. Oblečení se dá prodávat na různých stránkách kde živnost nepotřebuješ jako třeba aukro nebo spěchá to. Myslím že záleží na množství prodaného zboží jak v tom jedeš ve velkém musíš odvádět daně ☹

bilbery
7. bře 2013

@ivanka5 Jsem OSVČ, mateřskou jsem nedostala jen rodičák a stejný jako máš ty a na 4 roky + musím platit sociální a zdravotní pojištění, takže pokud to není nezbytně nutný,tak si ho nezakládej, pokud teda nečekáš nějaký větší zisk z toho podnikání.

ivanka5
autor
7. bře 2013

@petulka002
@bilbery jsem na mateské, ale pobírám rodič. příspěvěk..jak jse mžu psala. Chci to prodávat na facebooku ve skupince. Někdo mi říká, že ŽL je třeba někdo že ne... Velký zisk z toho určitě nečekám, protože to budu kupovat velkoobchodně a ceny si dám své...ale nemám v plánu na to přirážet....max. po 50,-. Počítama jsem to, kdyby jsem něco prodala, vydělala bych tak cca 1500,- za měsíc....
A nevím, zda teda živnost vyřizovat nebo ne ☹

Jinak moc děkuji za rady 😉

petulka002
7. bře 2013

Na facebooku znám plno lidí co prodává oblečení a nemá ŽL, tak že si myslím, že to nebude problém 🙂

bilbery
7. bře 2013

@ivanka5 to si určitě nedělej a kdyžtak se poptej jestli bys to nemohla dělat přes ŽL někoho jinýho,když už bys to chtěla dělat ,,legálně". Někdy se stává,že velkoobchod nechce prodávat zboží (ať už jakýkoli) někomu bez IČa.

ivanka5
autor
7. bře 2013

@petulka002 No právě co jsem mluvila se 2 mamčama (na MD, pobírají rod. příspěvěk...1 3800,- a druhá 7600,-) a obě mi psaly, že je to nutné jinak bych mohla dostat pokutu.... Tka já nevím ☹

ivanka5
autor
7. bře 2013

@bilbery Je to zahraniční (Čína, USA) -velkoobchod, ale třeba jen 5 ks... Zjišťvala jsem to a nemají s tím problém. IČO nepotřebují.

petulka002
7. bře 2013

Já jsem taky prodávala svoje oblečení po dítěti na aukru a na spěchá to a všechno je v pohodě 🙂 A kamarádka je na mateřské a na facebooku prodává svoje výrobky a ve velkém a taky se jí nic nestalo, musel by tě někdo prásknout ☹

bilbery
7. bře 2013

@ivanka5 tak bych to vůbec neřešila, pokutu dostaneš,když tě někdo udá a když není žalobce,není ani soudce a zas tak velký obrat mít taky nebudeš aby po tobě šli.Zkus to bez a pak uvidíš,jestli by se ti to vyplatilo.

ivanka5
autor
7. bře 2013

@petulka002
@bilbery
Bydlím v malém městě. Jsou přátelé jako přátelé, přátelé a zároveň nepřátelé...takové všelijaké...
Myslím si, že by to někdo udělal... Jinak po malé oblečení prodávám taky, to je bazarové. Ale řeším to, že když budu kupovat ze zahraničí oblečení a prodávat ho tady jestli je třeba živnost nebo být nemusí :( A nevíte jak to je s tím obratem..na kolik kč si maximálně mohu přijít bez toho ŽL?

vycu
7. bře 2013

ŽL mít musíš, jinak se jedna o neoprávněné podnikání.

vycu
7. bře 2013

@petulka002 na prodej svého oblečeni ŽL mít opravdu nemusíš.

jajulin
7. bře 2013

@ivanka5 - mám ŽL od září jako vedlejší činnost, o rodičák jsem nepřišla. Naopak je výhodné začít podnikat na rodičáku, protože první rok neplatíš sociální a zdravotní pojištění. Já si ŽL nemůžu vynachválit. Teď mě čeká první daňové přiznání, tak jsem zvědavá, jakou budu platit daň a případné zálohy na pojištění, ale podle mé účetní to budou hodně malé částky. Já osobně bych si netroufla prodávat nové oblečení nelegálně. Nejde o to, jestli Tě někdo udá, ale slyšela jsem i o případech, kdyz si sami finančáci dohmátli nelegálního obchodu. A jestli je nějaká částka, kterou si můžeš přivydělat bez ŽL, to fakt nevím. Ale určitě to stojí za zjištění. Držím palce.

@petulka002 když si matka na RD založí živnost jakožto vedlejší činnost, nepřijde o rodičák. To je největší hovadina, jakou jsem kdy slyšela. Prosím, nešiř poplašné zprávy!!!

ivanka5
autor
7. bře 2013

@jajulin Konečně pořádná odpověď 🙂 Děkuji.
A kolik jsi celkem platila ohledně toho ŽL??? Kde se to vůbec vyřizuje, na finanč. úřadě? Ty podnikáš v čem? A kolik si asi tam vyděláš za ten rok, když nebudeš platit moc vysoké částky? Musím být i plátcem DPH, když začnu podnikat?

veruska007
7. bře 2013

http://www.podnikatelka-tcp.cz/o-nas.html
Tady ti všechno zodpoví, už jsem tam byla na několika konzultacích. ŽL můžeš mít při rodičáku, je to hodně výhodné. Všchny další info Ti poví na živnosťáku, finanční úřad bude zajímat až březnové vyúčtování. Plátcem DPH být nemusíš, kdo musí je uveden v zákoně. Ale zeptej se v tom TCP, já mám všechno nachytračeno od jejich odborníků.

jajulin
7. bře 2013

@ivanka5 od září 2012 jsem ohledně ŽL platila jen 1000 Kč za jeho vyřízení 🙂. Vyřizuje se to na živnostenském úřadě, během chvíle je to hotové a platí se ta tisícovka za vyřízení. Dál není pořeba dělat nic, jen se snažit vydělávat 🙂 . Minulý týden jsem všechny faktury odevzdala tetě, která mi udělá daňové přiznání, to se musí podat do konce března. Na základě toho mi bude stanovena nějaká daň (je to nějaké procento ze zisku) a pak jsem zvědavá, jestli budu platit i nějaké zálohy na pojištění nebo zatím ne, když jsem na RD. Přesné částky zatím nevím. DPH se týká jen těch, kteří dosáhnou obratu stotisíců ročně, což nás se určitě týkat nebude 😀 .Jinak já vedu kroužek pro malé děti - je to franšíza, tzn. že mám pronajatou licenci, mám k dipozici veškeré materiály, manuál, prostě know-.how... a z výdělku pak majitelce licence platím určité procento provize. Zatím jsem moc spokojená, ale neměla jsem odvahu to tady nabídnout i ostatním maminkám, protože bych byla osočena z nežádoucí reklamy a kdovíčeho 🙂.

ivanka5
autor
7. bře 2013

@jajulin takže když si teď udělám ŽL, příští rok v březnu mě to taky čeká to daňové přiznání? Když se mi něco prodá tak jsem povina vystavit i fakturu? Nebo postačí faktura od dodavatele, odk kterého budu brát zboží? Připadám si jako úplný blbec, ale raději se zeptám 😀

bilbery
7. bře 2013

@jajulin jen se zastanu petulky, protože psala,že přijdeš o mateřskou,ne o rodičák,v tom je rozdíl. Pokud jsi aktivní osvč (nemáš přerušenou činnost),tak na mateřskou nemáš nárok,jen rodičovský příspěvek.

jajulin
7. bře 2013

@ivanka5 když si teď vyřídíš ŽL, tak podle mě máš pokoj až do dalšího března, když musíš udělat vyúčtování za rok 2013. Do toho vyúčtování se dávají jak veškeré náklady, které zaplatíš v souvislosti s podnikáním, tak veškeré příjmy. Na každý příjem musíš vystavit fakturu - originál dáš záklazníkovi a kopii si dáš do vyúčtování. Doufám, že tady nekecám žádné blbosti, taky se v tom teprve učím chodit. Ale zatím mi to všechno připadá jednodušší než jsem čekala 🙂.

bilbery
7. bře 2013

@ivanka5 daň. přiznání z příjmů FO se podává vždy z činnosti z minuléh roku,ať už jsi dělala celý rok nebo jen část (v tvém případě si podáš např. od 1.4.2013,tzn. příští rok budeš podávat daň přiznání za období duben-prosinec 2013).Je to jednoduché sečtou se příjmy a výdaje,udělá se rozdíl (očekává se,že bude v + 🙂 ),z této částky se vypočte 15%,mám dojem? a pak si můžeš odečíst slevu na poplatníka,na dítě,studium,...,výsledek,pokud je kladný zaplatíš na FÚ.
Fakturu nebo příjmový pokladní doklad stačí k prodanému zboží.

jajulin
7. bře 2013

@bilbery @petulka002 ok, omlouvám se. Nevím, jak přesně to je s tou mateřskou. Ale vycházela jsem z toho, že zakladatelka diskuze má v KZ zmínku o ročním dítěti, takže se jí jedná o RD a vyřízení živnosti jakožto vedlejšáku.

ivanka5
autor
7. bře 2013

@bilbery no a když mi stačí jen k prodané zboží faktura či příjmový pokladní doklad (což budou příjmy) a jak tedy zjistí výdaje, aby se zjistil ten rozdíl? 😲 🙂

bilbery
7. bře 2013

Když něco nakoupíš-zboží,dostaneš fakturu a s ní vystavíš výdajový doklad a pak to prodáš a vystavíš příjmový doklad.Nebo budeš řešit faktury.Akorát tyhle doklady se dají koupit nemusíš nikde nic tisknout.Jinak já dělám daň.evidenci v systému Účto 2013,včetně vystavování faktur.

marcinek
7. bře 2013

@ivanka5 rozdil mezi fakturou vydanou a fa prijatou, prij. pokl. doklad a vydajovy. Fakturu od dodavatele budes mit v nakladech, na prodej musis vystavit faktruru ty, jinak ti nebudou sedet castky. Od roku 2012 se muze privydelavat k rodicaku ne k materske, tudiz materskou by ti sebrali, rodicak ne. Urcite si udelej ten zivnostak, stoji to jen 1000 a pak podas dan. priznani v breznu jak psaly holky. Jen na jednorazovy prodej se zivnostak nevztahuje a musi do byt castka do cca 15000 (ted si nejsem uplne jista, ale je to v DP, napr. prodej stenat, atd, ale kdyz jde o dlouhodobou cinnost, tak byt musi.

mataharyy
7. bře 2013

@jajulin to zní zajímavě, mohu se zeptat o jaký kroužek jde?? 😕

jajulin
7. bře 2013
blanka.k
7. bře 2013

@ivanka5 pokud si tím fakt chceš přivydělávat, tak živnosťák je nutný,nevím, jak přesně je to psané, ale když to není nic jednorázového, vyjímečného, tak žl musíš mít ....já také znám plno mamin, které živnosťák nemají a vydělávají si pár tusíc měsíčně pečením dortů, šitím, prodejem věcí z Ebay, focením....a prochází jim to....jenže taky je někdo může udat.
Já jsem si udělala ŽL 5 měs. po porodu, nemám extra příjmy, tak nemusím platit žádné zálohy , žádné min. soc. a zdravotní, v tom je výhoda oproti živnosti bez rodičáku 😅
Vyřízení živnosti ti přijde na 1000,-, pojistné + daň platíš jen z toho co vyděláš (pokud bys nebyla na rodičáku musíš měsícčně platit min.odvody i když si nevyděláš ani kačku, což je asi 3500,-/měs :P), když si vyděláš do asi 60.000 ročně, neplatíš nic sociálce, když si vyděláš do 68.000, může si tě manžel odečíst jako vyživovanou manželku,....
A když se nebude dařit, živnost zadarmo zrušíš a je to 😉

beruskaveruska
7. bře 2013

ahoj já jsem taky na rodičáku a ŽL mám jako vedlejčí činnost - dokud budeš na rodičáku nebudeš platit celý rok ani daně - jediné co dáš je 1000,- za zřízení ŽL
Na rodičáku se žádné zálohy na daně neplatí jen pak za rok podáš danové přiznání 🙂

ivanka5
autor
7. bře 2013

@jajulin
@bilbery
@marcinek

@blanka.k
@beruskaveruska holky děkuji moc!! 🙂