Práce na zkráceny uvazek. Z čeho se pak počítá důchod?

verun138
20. čer 2022

Ahoj,

Mám dotaz, jsem aktuálně u svého zaměstnavatele zaměstnána 6h uvazek - čili 30h týdně. Moje průměrná měsíční mzda je 35tis.čistého. Víte někdo jak je to následně s důchodem. Do důchodu mám ještě spoustu let, ale bohužel ani můj nadřízený ani na internetu jsem se nedočetla něčeho konkrétního. Píšou vždy, že se počítá pouze z hrubé mzdy. Můj dotaz tedy zní zda v tomto případě tedy pokud mám těch 35tis. se důchod tedy počítá z těchto peněz nebo ještě z odpracovaných hodin, abych neměla nějaké neodpracované roky, když nepracuji 8h.

Děkuji

konidana
20. čer 2022

mám za to, výše výše důchodu se určuje z výše výdělku jen několik let bezprostředně předcházejících nástupu do důchodu. To má cenu řešit až tak 5 let před důchodem nejdřív.

emamaira
20. čer 2022

U odpracovaných roku jde o dobu pojištění. Pojištěna samozřejmě jsi ikdyz nepracujes na plný úvazek. To, že máš nižší úvazek a tím i méně peněz má vliv na výši důchodu, ne na samotný nárok na důchod.

emamaira
20. čer 2022

@konidana to není pravda, počítají se všechny roky pojištění.

konidana
20. čer 2022

@emamaira roky pojištění ano, já psala o výpočtu výše důchodu. Asi mi za dalších 20 let nebudou počítat výši důchodu i z mého nástupního platu, který byl 10 tis. hrubého na plný úvazek. Předpokládám, že ani z mého současného platu.

emamaira
20. čer 2022

@konidana budou ti počítat výši příjmů za všechny odpracované roky. Takže i nástupní plat🙂 ale ten samotný výpočet je poměrně složitý, počítají se vyměřovací základy atd.

konidana
20. čer 2022

@emamaira takže chápu asi správně, že největší váhu má plat těsně před důchodem.

emamaira
20. čer 2022

@konidana může to tak být, protože obvykle čím jsi starší tím vyděláváš víc a tím odvadis vyšší pojištění. Ale i ten nízký příjem z mládí se "valorizuje" aby to dávalo smysl vzhledem k dnešním příjmům. Ale obecně není pravidlo, že by roky těsně před důchodem byly důležitější.

konidana
20. čer 2022

@emamaira to je zajímavé, máma když řešila důchod cca před 10 lety, tak to tak měla. Aspoň mi to tvrdila, že se výše důchodu počítá až z posledních předcházejících let.

emamaira
20. čer 2022

@konidana ono to tak v minulosti snad bývalo. Ale nám co máme do důchodu ještě daleko se počítají příjmy ve všech letech😀

levandule_k
20. čer 2022

Když pracuješ na kratší úvazek, máš menší mzdu, tedy pak menší důchod, ale si bych se úplně nebála o výši důchodu. Když máš 35 čistého. Orientačně, když neuplatňuješ slevu na děti, tak máš hrubého tak 44 tisíc. Průměrná hrubá mzda je nyní cca 38 tisíc. Řada lidí na průměrnou mzdu nedosáhne.

Spíš je otázka, jestli je náš důchodový systém udržitelný a co skutečně na důchody bude, jestli se třeba dramaticky nezmění výpočet důchodu a nárok na důchod.

Samozřejmě je to sešup, když jsi zvyklá 35 tisíc čistého a důchod máš třeba 18 000 Kč. (Za 20 let to bude pravděpodobně víc jak 18 000, proběhne nějaká valorizace, ale také bude vyšší cenová hladina.

Velmi zjednodušený výpočet důchodu máš tady https://www.kurzy.cz/vypocet/vypocet-duchodu/

janik01
20. čer 2022

@verun138 nyní se nové počítá výše důchodu z výdělků od roku 1986. Takže se ti bude počítat vše.