Práce při rodičovské dovolené. Jak to zvládnout s dětmi?
Ano, jde to (když musí). Sehnala jsem si hlídačku, protože nemám jinou možnost hlídání. Samozřejmě to jde líp, když má člověk vzdělání a praxi. Pracuji takhle od 2 let mé nejmladší, ale zůstala jsem na volné noze.
Pracovala jsem prevazne z domu uz pred detma (mame svoji firmu) a pokracovala porad i s prichodem deti. S jednim to je jeste celkem pohoda. Cim vic spi, tim lip. S vic detma se to uz dost blbe kombinuje. Momentalne mame tri deti (1.5, 3.5, 5.5), deti davame od dvou let do soukrome skolky, prostredni ted chodi tri dny dopo, nejstarsi na cely tyden do statni, nejmladsi je doma a pres den uz spi malo. Jinak hlidani nemame. V posledni dobe pracuju hlavne brzo rano a pozde vecer, pres den spis urgentni veci nebo kdyz se zrovna vsichni dohromady zabavi. Clovek si musi zvyknout na to, ze nema doma treba naklizeno.
Čas v době 20 - 23h byl můj na práci. Všechny děti jsem si naučila chodit v osm spát, vydrželo jim to docela dlouho (asi do 6. třídy). Jinak třeba v mateřském centru jsem pracovala 3 roky i s dětma. Vyloženě ve svém oboru 1x týdně na pár hodin tak, abychom se prostřídali s mužem, popř. přijela hlídat babička, která si na ten den zrušila své zakázky. Ale všechno to byly jen přivýdělky, nic velkého, mateřskou jsem si chtěla i užít, pracovat člověk bude pak už v podstatě celý život.
@kristyna2105 já pracuju od šestinedělí na částečný úvazek jako učitelka - takže do té práce opravdu fyzicky na určitě časy chodit musím. Už to ale nebaví nikoho z rodiny kvůli hlídání, finanční nouzi nemáme a já si takhle práci vyčerpávám hlídací možnosti, které bych mohla využít pro sebe (na odpočinek, seberozvoj nebo třeba práci kolem domácnosti). Takže záleží i na tom, jestli pracovat potřebuješ (pak samozřejmě takové kraviny neřešíš a hlídání neprotestuje :D) nebo jen třeba nechceš vypadnout z oboru nebo tě ta práce prostě jen baví ( legitimní důvody, ale dobře bych si to rozmyslela). No a konečně záleží na tom, jak je dítě staré.
S koronou se mi hodně střídala období práce z domu a v práci a dokud jsem odcházela pravidelně třeba 3x týdne v podobné časy, tak bylo/je dítě v pohodě v jakémkoli věku. Jak si odvyklo, tak byl vždycky pláč a scény a nejhorší pro něj vždy bylo, když byl rozvrh nepravidelný a pro něj nepředvídatelný.
Jinak plně kojení bez UM a příkrmů do 8 měsíců a dost kojím ještě po dvou letech dítěte. Dá sa.
Dá se to.. U obou dětí jsem se částečně vracela do práce, když měly holky rok a něco. U starší i fyzicky, od jejích 18ti měsíců jsem byla plném úvazku. Hlídal jeden den manžel, dva dny děda a dva dny jsem byla na HO. U mladší dcery jsem teď na polovičním úvazku, starší je ve školce (když není nemocná), mladší hlídá děda 2 dny v týdnu. Pracuju jinak po večerech, když spí, když mám čas. Baví mě to, mám pocit, že se neflákám. Nejsem velký zastánce dlouhých tříletých mateřských strávených na pískovišti. Nemáme možná tak uklizeno a k večeři někdy těstoviny s kečupem, ale je to zábavnější a pro mě určitě lepší.
Jde to. Doučuji z domu, na kurz plavání můžu brát dceru + hlídání s sebou a když mám směnu v práci, malá je v dětské skupině..
Naskytla se mi prilezitost v roce a pul mladsiho (starsimu bylo tehdy asi tri a ctvrt) na pidiuvazek v oboru a v miste, to se nedalo odmitnout. Tri puldny tydne byly tak akorat, dvakrat hlidal deda a jednou chodili do skolky/hlidaciho centra. Pak jsem uvazek postupne navysovala az na dnesni 0,75 a u toho uz chvilku zustaneme (klukum je 4 a 6). Nechci byt ustvana a videt deti par hodin denne, v zime vetsinou potme, takhle je tri dny v tydnu vyzvedavam "po O" a vsem nam to vyhovuje.
Kdyz mas zajistene hlidani tak to jde, proc by ne. Jen to zalezi na moznostech a prioritach.
@skororozvedena no to jsme na tom podobně, nemám právě nikoho blízko kdo by mi malého pohlídal :/ a někomu cizímu ho dát například na 4 hodiny mám celkem strach... Nebo strach prostě se mi do toho moc nechce
@kristyna2105 2 dopoledne hlida muz, 2 dopoledne soukrome jesle. Ale je to drahe, no... Zas na druhou stranu tam chodi rada a dela neuveritelne pokroky mezi tema ostatnima detma.
Ja uz bych taky sla do prace... Nouzi netrpime, ale uz mi doma hrabe. Mam deti ctyri roky a rok a pul... Starsi chodi do skolky, teda spis nechodi, staci tri dny, aby bylo dalsi tyden nemocne. Pak hned nakazi to mladsi. Takze se obavam, ze jsem nezamestnatelna... Manzel ma nepravidelne smeny, od rana do noci...
Já vlastně nikdy nepřestala, nicméně trochu víc jsem začala když bylo dceři 9 měsíců. Chodila jsem na jednu odpolední, po obědě přišla má máma (je učitelka a měla krátký den) a chodila venku s kočárkem, než přišel muž, pak jeden víkendový den. A pak služby, takže jsem byla v práci od 15 do 7 a to se staral muž. Jde to, ale náročné to je, nicméně já tedy nelituju.
@kristyna2105 Pracuji při RD ve stejné firmě jako před tím, dělám pouze z domu - díky covidu to už není problém, což je strašně fajn, že se i HO začal brát jako prace a ne válení se. Dělám na drobných projektech, ale je to fakt pár hodin za měsíc (průměrně okolo 10h), je to nic moc ale spíše chci zůstat v kontaktu se zaměstnavatelem, kolegy a nevypadnout úplně z oboru. Pracuju když malý spí, tak hodinu denně. Jak už někdo výše psal, malí jsou jen jednou a chci si to období užít! Roste mi před očima tak rychle 😀
Nikdy jsem pracovat nepřestala, jen si pracovní dobu a množství práce upravila podle potřeby a úměrně počtu dětí 🙂 Umožňuje mi to charakter mé práce a to, že jsem na volné noze. Pracuju z domu (tedy teď po letech si zařizuju kancelář, už je to potřeba). Výhodou je, že jsem nevypadla z tempa a udržela se na trhu, nevýhodou je, že jedu bez volného času, odpočinku, po ránech, po nocích. A nikdy nemám čistou hlavu. Není to prostě jen zalité sluncem.
Pracovat jsem vlastne neprestala, plynule jsem presla z HPP na DPC. Hlidani zadne, delala jsem na HO kdyz maly spal nebo se chvili zabavil sam, cca 40h mesicne. A jsem za to rada, prisla jsem na jine myslenky, privydelala si, mela ze sebe lepsi pocit. Zaroven jsem nemusela resit hlidani ani se okradat o cas s malym.
Cca od 2 let jsem delala na castecny uvazek z domova, vzdycky vecer - mala usnula mezi 7 a 8, tak jsem mela potom cca do pulnoci klid na praci a bylo to super. Pres den kdyz byla doma tak se to moc neda - asi zalezi na diteti, ale to moje kdyz si ho nevsimam tak mi vytrvale busi do klavesnice, leze na zada nebo si vynucuje pozornost jinym destruktivnim zpusobem. Pokud by mel clovek hlidaci babicky tak je to asi o necem jinem, s druhym ditetem doufam ze zacnu trochu pracovat uz nekdy po pul roce. Ono spolehat se na skolky/jesle uplne nejde, protoze to dite je stejne furt nemocny a 2/3 casu stejne delas z domova s usoplenym ditetem na krku.
Já si už skoro 11 měsíců takto přivydělávám z domu, jsem spokojená, čas si určují sama. Pracuji pro českou firmu, která je na trhu již 22 let. Dá se to kombinovat, mám děti 6 a 2 roky. Pokud máte zájem, ráda Vám nabídnu pracovat online z domova také, ráda vše vysvětlím, naučím.
Já zrovna nabízím práci, brigádu od ledna maminkám s dětmi, jedná se o dobročinný bazárek
(České Budějovice) a budu tam mít hrací koutek a zázemí pro děti. Maminky budou mít možnost se věnovat dětem a pracovat podle jak jim dítko dovolí. Sama pracuji s dětmi odjakživa, syn má teď 9 měsíců a jde to 🙂
Našla jsem si brigádu z domova. Věnuji si ji podle času a moc mě to baví. Časem bych se chtela vypracovat vys a možná se tím časem i živit. Kdyz se bude dařit. Jde prakticky o doporučení, za které nás případně česká firma odmění provizí. Kdyby chtěl někdo vědět více klidně pisnete 😉💪
Nedá. Respektive bez hlídání pro mě nedá. Občas udělám něco narazove, ale i když už teď, jak jsou děti větší (2,3,5) zvládám téměř veškerý uklid během dne a večer je "volno", nejsem dlouhodobe schopna jet bez volného času a času pro manzela nebo ponocovat.
Manžel pracuje na směny, takže se střídáme. Od roka a půl malého pracuji na poloviční úvazek.
@shirilka to máte pravdu 🙂 no vyzkouším to až malý bude mít tak rok a půl

@kristyna2105 prace jde i při MD. Ideal je pokračovat v té, kde jsi byla před porodem, na zkrácený úvazek, částečně home office. Při RD je to jednodušší, že už dite přes den ji, a kojis třeba jen večer, takže můžeš pryč na víc hodin. Ideal je střídat se doma s manželem, nebo mít po ruce hlídání. Já třeba teď v zaměstnání končím a při RD začínám v novém, synovi bude 18mesicu.