icon

Práva těhotné ženy ve výpovědi: Jak postupovat?

marcelkahub
14. lis 2021

Ahoj, v práci jsme dostali všichni na konci září výpověď pro nadbytečnost. Končíme tedy teď 30.11.2021
Už mám novou práci. S přítelem jsme se snažili o miminko a nic. Dneska mám 4dny zpoždění a test se mi ukázal pozitivní (myslím ze jsem otěhotněla 29.10)
V nové práci mě nevezmou, protože mi personalistka říkala jestli nejsem těhotná - je to fyzicky náročná práce.
V mé dosavadní práci to ještě bude pokračovat do cca 23.12, ale na dohodu a kdo bude chtít
Jsem po onkologické operaci - mamka si myslí, že budou chtít doktoři nechat doma na rizikovým
Potřebovala bych poradit co mám dělat :-/
Zkusila bych vzít u nás v práci tu dohodu abych měla aspoň něco
Budu dostávat nějaké peníze když budu na rizikovým?
Myslíte si, že mě někam jako těhotnou vezmou? Znám jen opačný případy :(
Myslela jsem, jak z toho budu mít radost a spíš mám starost :(

irmamala
14. lis 2021

Na rizikovem budes dostavat nemocenskou, ale taky ne kazdy doktor to ji napise. Pokud reknes pravdu, tezko te nekde zamestnaji, mozna brigadne. Nebo to nikde nevykladej a normalne hledej praci. Ptat se te na ro nikdo spravne nemuze.

mydlova
14. lis 2021

@marcelkahub dohodu stáhni a jdi za praktikem nebo gynekologem ať ti napíši neschopenku 🙂

mydlova
14. lis 2021

@irmamala ona když je onkologická, tak určitě budou chtít ji víc sledovat. A ani se s ní nebudou bavit a dají neschopenku

omajda88
14. lis 2021

@marcelkahub ahoj, pokud se nepletu, tak pokud byla podána výpověd ze strany zaměstnavatele, tak v případě, že nastoupíš na neschopenku, tak se ti o tu dobu prodlužuje výpovědní doba.. takže pokud bys ty do konce měsíce nastoupila na neschopenku, tak je to pro tebe nejlepší varianta. Nepřijdeš o nárok na mateřskou, protože budeš stále zaměstnaná a bude se ti počítat z aktuálního příjmu, nemusíš nic řešit a až po ukončení rodičovské dovolené ti douplyne těch pár dní výpovědní doby u zaměstnavatele...

marcelkahub
autor
14. lis 2021

@omajda88 Dekuju moc 🙂
To by znamenalo ze odstupné platy bych dostala až po rodičovské?

marcelkahub
autor
14. lis 2021

@mydlova chodím každé 3 měsíce na kontrolu do apolinare + krev na onkomarkery.
Doktor mi těhotenství schválil tak jsme zkoušeli
Akorad to takhle blbě vyšlo ☹ kdyby to bylo o měsíc dřív nebo později byla bych víc v klidu 🙈

marcelkahub
autor
14. lis 2021

@irmamala Ja práci mám novou. Ale mě je to blbx protože šéf mě nechtěl moc brát protože říkal ze jsem v rizikového věku co se tyče těhotenství 😏

omajda88
14. lis 2021

@marcelkahub ano..a pokud nastoupis do nové práce tak tam tě ve zkusebce klidne můžou propustit i když si těhotná..

bertoldina
15. lis 2021

@marcelkahub Koukni na par.53 odst.2 zákoníku práce, nejde mi to sem nakopírovat.

bertoldina
15. lis 2021

@omajda88 Ani nemusí na neschopenky, stačí to, že je těhotná.

holkaokomodra
16. lis 2021

@marcelkahub ty brďo tak přesně vim jak se cítíš, řešila jsem podobné situace, nestresuj se a šup na rizikový 😊

marcelkahub
autor
16. lis 2021

Děkuju moc holky za pomoc 🙂