Přechod z MD na RD, jak je to s čerpáním dovolené?

uglyduckling
25. čer 2015

Holky mám dotaz ohledně přechodu z mateřské na rodičovskou dovolenou. Třeba už to některá taky začala řešit a je ve stejné situaci jako já nebo už si tím některá letos prošla (zajímá mě jak je to v roce 2015, protože ono se to pořád mění).
Na mateřskou jsem nastoupila 28.ledna a končí mi 11.srpna. Už jsem si byla na CSSZ vyřídit formulář ohledně toho denního vyměřovacího základu a s tím půjdu na pracák. Jenže mám ještě 9,5 dne staré a 20 dní letošní dovolené (teda doufám, že na ní mám nárok) a chci si ji po mateřské (tedy od 12.srpna) vybrat. Na pracáku mi telefonicky řekli, že je už dovolená nezajímá, a že můžu souběžně čerpat rodičovský příspěvek i dovolenou.
Původně jsem totiž myslela, že rodičovskou začnu čerpat až po vyčerpání té dovolené (což mi i časově vyhovovalo), ale teď teda nevím. Nemáte to některá podobně? Zajímá mě....
1) Opravdu mám nárok na těch 20 dní dovolené za letošní rok?
2) Vím, že se do toho formuláře na pracáku píše i datum, od kdy chci rodičovskou dovolenou začít čerpat. Pokud si ale nedám hned od toho 12.08., ale např. až od 1.9. nevznikne mi nedoplatek na zdravotním a sociálním pojištění? Tak nějak nevím, kdo by to za mě v tom meziobdobí odváděl. (Předpokládám tedy, že nikdo)
3) Jak posílate do firmy tu žádost o čerpání rodičovské dovolené? Stačí to mejlem nebo raději doporučenou poštou nebo jak? Osobně se mi tam moc nechce :( To samé platí i pro žádost o čerpání dovolené.

Předem děkuji za info a vaše postřehy a názory. Naše firemní účetní v tom trochu plave a já moc nevím na koho se obrátit (pracák mě odkazuje na sociálku, sociálku na finančák, finančák na právníka pracáku, ten na sociálku v Ostravě a zdravotní pojišťovnu atd.) Už mi z toho jde hlava kolem, ale vlastně furt nic nevím :(

xpila
25. čer 2015

@uglyduckling
1) Ano, máš nárok na celých 20 dní.
2) Do formuláře se píše datum, od kterého chceš čerpat rodičovský příspěvek, ne rodičovskou dovolenou! To jsou dvě různé věci. Rodičovský příspěvek můžeš začít čerpat hned 12.8., na rodičovskou dovolenou (tzn. volno u zaměstnavatele) nastupuješ až po vyčerpání řádné dovolené. Zdravotní pojištění za tebe platí stát, sociální nikdo (pouze za tu dobu, co budeš na řádné dovolené).
3) Podle zvyklostí zaměstnavatele - někde to chtějí písemně, někde e-mailem. Samozřejmě písemně s potvrzením to je nejjistější. Do jedné žádosti můžeš napsat žádost o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou a následně o čerpání rodičovské dovolené (samozřejmě uvést do kdy).

Nicméně kdyby sis pročetla ostatní diskuze, tak se to tu řeší minimálně jednou týdně.

uglyduckling
autor
25. čer 2015

@xpila Díky za info a můžeš mi věřit, že já diskuze počítala, ale stejně jsem odpovědi nenašla. Můžeš mi např. říct kde a komu mám tedy nahlásit, že chci ještě čerpat dovolenou a až pak nastoupit na rodičovskou dovolenou? Pracák ani sociálku to nezajímá. Nebo to nikde hlásit nemusím a oni už si to tam někde nahoře sami srovnají?

xpila
25. čer 2015

@uglyduckling Samozřejmě, že je to nezajímá, to je mezi tebou a zaměstnavatelem, jemu to hlásíš.

uglyduckling
autor
25. čer 2015

@xpila Zaměstnavateli pošlu žádost, s tím že žádám o vyčerpání řádné dovolené ihned po skončení mateřské dovolené před nástupem na rodičovskou dovolenou. To vím. Ale jsem myslela, že se to má ještě někde hlásit. Můžu se ještě zeptat, kdy mi tedy skutečně začne rodičovská dovolená, když poslední den mateřské mám 11.8. a budu tedy počítat, že mám 29 dní dovolené? Nevím, jestli mám počítat i víkendy nebo jen pracovní dny :(

xpila
25. čer 2015

@uglyduckling Nikde jinde už to nehlásíš. Počítají se jen pracovní dny, je to prostě klasická dovolená. Na rodičovskou bys měla nastupovat 22. 9. Ale stačí, když do té žádosti napíšeš, že po vyčerpání řádné dovolené žádáš o poskytnutí rodičovské dovolené.

patrusa
25. čer 2015

Na pracaku do formulare musite uvest od kdy chcete cerpat rodicovsky prispevek a jeho vysi. Jinak pracak je divna instituce a zvladaji vyplacet davky jen za cely mesic. Takze si to dobre spocitejte.

xpila
25. čer 2015

@patrusa To není pravda.

patrusa
25. čer 2015

Mam za sebou prechod z materske na rodicak, z rodicaku na materskou a zase n rodicak. Ani jednou mi nevyplatili za cadt mesice. Vzdy mi rekli, ze to je za cely. U prechodu z matetske na rodicak je to pouze vyrovnani, pokud he zbytek matetske mensi nez vami pozadovany rodicak. Pri prechodu z rodicaku naatetskou jsem vcasxrrsila, ze mi materska vychazi na 29. v mesici, aby mi vypocitali a poslali mene penez a bylo mi receno, ze to nelze, ze pouze na cele mesice. Po te mi vypcitali rozdil vracela jsem castku za materskou ne pomernou cast z rodicaku a na mou namitku mi rekli, ze rak to proste je. Tak to opravdu je, potvrdil mi to i pravnik.
@xpila tak to jen k tomu, ze to neni pravda. A pokud bude zakladatelka prechazet z dovolene, tak to urcite budou chtit napsat od prvniho daneho mesice

xpila
25. čer 2015

@patrusa Ano, ale není to tak, že by o ty peníze přišla. Vždycky je celkový budget 220 tisíc a je jedno, kdy začne RP čerpat, jestli 1. nebo 20. v měsíci. Takže ne, není to pravda. Je na ní, kdy začne čerpat rodičák, oni po ní nic chtít nemůžou, určuje si to ona sama.

patrusa
25. čer 2015

@xpila ja nepsala, ze o ne prijde, ale aby si to dobre spocitala a nezustala bez penez.moje zkusenost s UP je jina. Pokud byli u vas flexibilni, tak je to fajn.u me bohuzel ani jednou. A doufam, ze s tinto uradem dlougo nebudu muset spolupracovat.

xpila
25. čer 2015

@patrusa Ona ale bude stejně čerpat dovolenou a do toho už rodičovský příspěvek, takže bez peněz by tak jako tak nebyla.

uglyduckling
autor
25. čer 2015

@xpila Jenomže to já právě nechci!!! Chci začít čerpat rodičovský příspěvek až zároveň s rodičovskou dovolenou, ale když mi bude začínat v průběhu měsíce, tak nevím co a jak. @patrusa má pravdu s tím, že to chcou vyplácet pouze za celý měsíc (alespoň tak mi to dneska bylo řečeno), takže by pro mě bylo nejlepší nechat si rodičovský příspěvek napsat až od 1.10., ale nevím, jestli je to možné.

patrusa
25. čer 2015

@uglyduckling dojdi si na up, oni vam poradi, ale myslim, ze to nebude problem. Ja mela materskou do 12.4 a rodicak jsem nastupovala 1.5. A v kvetnu mi bezela dovca i rodicak, penize za dovcu my sly do rezervy. Je to vase vec, ale nevim proc se tak branite tomu brat oboje nanednou.

uglyduckling
autor
25. čer 2015

@patrusa Protože když mi poběží rodičovský příspěvek už od 1.9., ale rodičovská dovolená začne až po 20.září, tak mi pak na konci budou ty peníze jakoby chybět.

patrusa
25. čer 2015

@uglyduckling rodicovska dovolena a prispevek jsou dve rozdilne veci, rodicovsky prispevek si muzete rozpocitat, jak vy potrebujete, takze neni problem, aby vam penize vysli s rodicovskou dovolenou, ale ta je stejne maximalne do 3 nebo 4 let veku ditete, takze to stejne moc natahnout nejde. Vetsina zamestnavatelu pozaduje nastup zpet nejpozdeji den po 3. pripadne 4. narozeninach ditete. Me taky bezi rodicovska az od asi 20. kvetna a penize beru od 1.5. a bohuzel by se nic nezmenilo, kdybych zacala brat pebize az od 1.6., jen bych mohla mit o cca 150,- vic na mesic.

uglyduckling
autor
25. čer 2015

@patrusa Vím, že jsou to 2 rozdílné věci. A chci být doma do 2,5 let věku dítěte

patrusa
25. čer 2015

@uglyduckling tak to pujdete do zamestnani, nahlasite, ze se chcete vratiti ve2,5 letech ditete a pak pujdete na urad prace a tam si nahlasite castku, kterou budete po tu dobu brat. Takze vezmete tech stanovenych 220 tis a vydelite poctem mesicu cca 24 nebo 25 mesicu. Takze neexistuje moznost, ze byste byla bez penez, pokud si to spatne nespocitate. Urad prace totiz nezajima, co jste nahlasila v zamestnani, je zajima pouze castka, kterou vam budou mesicne vyplacet. Nevim, jak je to s temi dny mezi dovolenou a dobou, kdy zacnete pobirat rodicovsky prispevek, jetsli za vas pak bude stat odvadet pojisteni.

kris2008
19. srp 2015

Pokud se mohu též zeptat. Byla sem před 7 lety doma,tudíž nevím jak je to teď. A vy jste tady chytřejší ☺
Nastoupila sem na MD 29.6 ,mam dovolenou od zaměstnavatele 21dni. .tudíž si zažádam osobne na úřadu Prace o rodičovský příspěvek od jakého datumu? A současné zažádam i o rodičovskou dovolenou ano? Též na úřadu Prace.a Můj zaměstnavatel už se mnou akorát bude řešit délku rodičovského příspěvků?
zda to chápu správně ? 😉 nevadí,že je to z roku přechod 2015/2016?

@patrusa
@xpila

Děkuji za odpovědi

xpila
19. srp 2015

@kris2008 Ne ne 😉 Rodičovská dovolená je omluvené volno z práce, takže rodičovskou dovolenou řešíš pouze a jen se zaměstnavatelem. Naopak rodičovský příspěvek jsou peníze od státu, takže ty zas řešíš pouze a jen s úřadem práce. Od jakého data je na tobě, RP můžeš čerpat už zároveň se řádnou dovolenou, ale můžeš i až po jejím skončení. Rodičovská dovolená se vždy začíná čerpat až po řádné dovolené (logicky nejde mít dvě "dovolené" zároveň.