Přijdu o nárok na PPM?

terri16
18. črc 2019

Ahoj holky, moje situace - dcera bude mit v rijnu 3 roky. Chtela bych nastoupit na 1/2 uvazek (20hod/tydne) do stavajici prace. Rodicak jsem si prodlouzila do dcerinnych 4let. Se sefem bych se rada domluvila na ten posledni rok na neplacenem volnu a 1/2 uvazek bych rada na novou smlouvu s nazvem jine pozice. Snazime me se o druhe mimco a jeste mam par mesicu k dobru, kdyby se zadarilo a ja se v praci domluvila na nepl.volnu, tak bych mela narok na stejnou PPM jako u 1.ho. Ale ted nevim, jakk je to s tim, kdybych chtela na ten 1/2 uvazek?? Vic hodin urcite ne a min taky ne, proste 1/2 uvazek. DPP podle me taky pada, prze tam je 300/rocne max.. Doposud mam smlouvu na dobu neurcitou. Jo a kdybych mela ten 1/2 a pozehnani na rok neplaceneho volna, jak je to se zdr.+soc.pojistenim a danemi? Dekuju, ze jste docetly az sem a snad jsem to napsala srozumitelne 🙈🙂. Gabca

summer2012
19. črc 2019

Nevím, jak je to se sociálním s zdravotním, malému jsou reprv dva, takže mám klasickou rodičovskou dovolenou, ale mám k tomu jinou smlouvu u stejného zaměstnavatele na dpč. Tam není limit jako u dpp, mám limit právě půl úvazku...můžu míň, ne víc...vyhovuje mi to když malý marodí, nebo prostě nemůžu, tak jen dám vědět, že nepřijdu a prostě odpracuju míň, zaplatí míň...ale záleží na práci a zaměstnavateli, u nás to tak jde, mám svou práci, chod to nenaruší...

malenka3
19. črc 2019

Pokud budeš pobiratel rodičovského příspěvku, platí za tebe zdravotní pojištění stát (tedy v tvém případě až do 4 let). Nemáš povinnost řešit sociální, to se odvádí jen z příjmů.
Pokud ti zaměstnavatel povolí neplacené volno na tvém HPP, jsi povinná si pořešit v tuto dobu to zdravotní, ale tím rodičákem je to vyřešené, takže se o nic nestaráš.
Pokud chceš pracovat pro svého zaměstnavatele nadále, je to správně, jak píšeš, musíš dělat jinou pozici na zkrácený úvazek - tedy ve smlouvě musíš mít cokoliv jiného, co nemáš ve svém HPP. V takovém případě, když máš zájem o poloviční úvazek, je pro tebe výhodnější mít buď DPČ nebo rovnou klasickou smlouvu (prostě máš dvě smlouvy, jedna HPP ve statusu neplacené volno a jedna na VPP v polovičním úvazku). Z obou variant (smlouva nebo DPČ) stejně budeš platit odvody sociálního a zdravotního pojištění (žádné úlevy mít nebudeš kvůli tomu, že bereš rodičovský příspěvek a platí za tebe zdravotní stát).

No a ještě jedna informace - pokud budeš žádat o MD, abys měla tu původní výši, musíš stihnout nástup na MD do 4 let věku prvního dítěte a původní smlouva na HPP musí zůstat stejná (tedy nedělej její přepracování na kratší úvazek), to víš.
Pokud budeš mít smlouvu na VPP, ze které budou odvody na sociální, budeš moci pak žádat i o mateřskou dovolenou z toho VPP. (mám to naprosto stejně jak ty, žádat budu v září, že sociálky to mám potvrzené, ale až v říjnu ti budu moct říct, že mi nikdo nekecal a fakt ty dvě md dostanu 😀).

Pokud nestihneš nástup na MD do 4 let věku prvního dítěte, bude se ti počítat nárok znovu od začátku.

j.a.n.i
19. črc 2019

@malenka3 To co pises se smlouvou je blbost, musi trvat stejny pracovni pomer, klidne muze zkratit uvazek u povodni smlouvy a i tak ma do r let narok na puvodni vysi ppm.

malenka3
19. črc 2019

@j.a.n.i nesmí být provedena změna smlouvy, pokud půjde jen o zkrácení úvazku a nic jiného, tak máš možná pravdu (mně na socce tvrdili teda něco jiného, ale ověřené to nemám), každopádně musí jít o úpravu stávající smlouvy, ne o zrušení a udělání nové, což třeba standardně dělají u nás.

j.a.n.i
19. črc 2019

@malenka3 Smi byt provedena zmena smlouvy a pokud toho u vas nejsou schopni, tak to neprezentuj jako všeobecný problem.