Příspěvky/ nemocenská/ RD u OSVČ samoživitelky

pinkworld
18. zář 2016

Hezké odpoledne, mám takový dotaz, hledala jsem to všude, počítala na kalkulačkách, ale nejsem z toho moudrá...
Čekám mimčo, otce do RL zapisovat nebudu, nežijeme spolu v jedné domácnosti. Od dubna 2015 jsem OSVČ - hlavní činnost, předtím jsem byla zaměstnanec a podnikání měla jako činnost vedlejší. Platím si základní sociální a zdravotní, doteď normální průměrný příjem. Bydlím v bytě s nájmem 15000,- - nájemní smlouva psaná na mě. Z určitých důvodů doktorka straší, že mě pošle na nemocenskou, nebo že bych měla zůstat doma. Tím pádem se moje příjmy přiblíží nule. ☹ Na co mám jako osvč samoživitelka nárok, když bych neměla žádné, nebo velmi nízké příjmy ( cca 5000,-)? Vím, že na mateřskou nárok nemám, rodičák budu mít na 4 roky 3800,-. Jenže s tím nemám ani na nájem... Mám to risknout a zkusit pracovat co nejdéle, nebo jít na nemocenskou (která bude třeba taky nulová) a čerpat nějaké příspěvky? Nebo mám přerušit živnost a přihlásit se na ÚP? Sice mám něco naspořeno, ale chci vědět, co si můžu dovolit a co ne.. Máte s tím některá zkušenosti? Díky moc za všechny rady 😉

j.a.n.i
18. zář 2016

No, problém bude ten, že pro nárok na dávky hmotné nouze je třeba využít všechny možnosti zvýšení příjmu a jelikož dítě má 2 rodiče, tak sem patří i uvedení otce, který má k dítěti a po 2 roky i k tobě vyživovací povinnost. Jinak budeš mít nárok akorát na rodičák, přídavky na dítě a příspěvek na bydlení, pokud v tom bytě máš TP. A jinak bych hledala levnější bydlení, protože pro jednoho je 15000,- malinko moc.

pinkworld
autor
18. zář 2016

mhmmm, takže když přeruším živnost a nechám se zapsat na ÚP, tak nemám nárok na životní minimum? (jako těhotnou mě nikdo nezaměstná a stejně kvůli zdravotnímu stavu třeba pracovat nebudu moct). Určitě chci pracovat, co to půjde, jen chci vědět, jestli skončím jako sociální případ 😀 , nebo jestli tedy mám na něco od státu nárok, když jsem x let všechno poctivě odváděla a platila... Pokud bych měla nulové/ hodně nízké příjmy, tak bych měla mít podle kalkulačky nárok na porodné např...?

j.a.n.i
18. zář 2016

@pinkworld Do porodu možná jo, ale pak bude problém neuvedení otce, neb se sama dobrovolně připravuješ o alimenty a pak není důvod, proč by ti měl dávat životní minimum stát. Ale jinak na UP bys měla mít nárok na podporu, když si pracovala.

pinkworld
autor
18. zář 2016

Aha, jasný... Podporu bych měla dostat i jako OSVČ (po přerušení živnosti)? Já jsem myslela, že mi nic nedají, když jsem ze zaměstnání už rok a půl... Jinak díky moc za rady 🙂

j.a.n.i
18. zář 2016

@pinkworld Jojo, i jako OSVČ, není tedy nic extra z toho základního sociálního, ale pořád lepší než nic.