Problémy v práci. Jak to tedy je?

4. bře 2020

Pěkný den, holky, dnes se dotazuji pod anonymem. Zajímá mě vaše zkušenost s podobnou situací.
Před rokem jsem nastoupila do nového zaměstnání, místo mi "držela" kamarádka, která ukončila pracovní poměr, takže jsem nastoupila na její pozici. Ještě než kamarádka odešla ze zaměstnání (cca půl rok předtím) šla na mateřskou její kolegyně, a jako náhradu za mateřskou přibrala firma jednoho pána. Nyní mi zaměstnavatel řekl, že se vrátí slečna z mateřské, a proto mi dá další smlouvu pouze na rok (smlouva na dobu určitou). Co myslíte, lze to takhle lehce přeměnit, nebo se zaměstnavatel spletl? Přijde mi, že nemůžu být náhrada za mateřskou, když jsem nastupovala v době, kdy už slečna na mateřské byla a náhrada za ni byla v práci rovněž.

Děkuji za odpovědi

konidana
4. bře 2020

Tak pokud zatim nemáš sml.na dobu neurčitou, tak ti může dát na dobu určitou až 3x za sebou. Neni to nic proti ničemu. Taky jsem to tak měla.

autor
4. bře 2020

@konidana
Ano, tomu rozumím. Jen mě zaráží, že se jedná o poslední smlouvu, jelikož jsem "náhrada za mateřskou", přitom jsem nastoupila na pracovní pozici od kamarádky 🤷🏼‍♀️.
Každopádně za reakci 😊

marcicek84
4. bře 2020

Tak ten pan posledni do firmy neprisel...no hold musis se smirit s tim jak to je...

konidana
4. bře 2020

A on , nebo někdo jiny, má ve smlouvě uvedeno výslovně náhrada za mateřskou té a té? Nebo prostě máte všichni nejdříve smlouvu na 1 rok?

autor
4. bře 2020

@marcicek84
Nene, ten kolega (co přišel za slečnu na mateřské, kterou jsem já nepoznala) tam normálně pracuje.

autor
4. bře 2020

@konidana
Co má ve smlouvě on nevím 🤔, v té době jsem tam ještě nebyla. Ale ta kamarádka mi říkala, že věděl o tom, že se jedná o zástup na mateřskou ☺️.
No a já mám normálně smlouvu na rok, bez jakéhokoliv dodatku.

marcicek84
4. bře 2020

Takze kdyz tam normalne pracuje,tak prisel pred tebou ne?Hold firma to rozhodla jak rozhodla...asi se budes muset ten rok ukazat...

autor
4. bře 2020

@marcicek84
Ano, byl přijat půl roku před tím, než jsem do firmy došla já 😊. A při nástupu věděl, že jde na pozici od slečny, která čerpá mateřskou dovolenou.

Já nastupovala na místo za kamarádku, která odcházela.

marcicek84
4. bře 2020

No a?Ja poras nechapu co resis,zastup za materskou to nemas.Dali ti smlouvu na rok,tak se to obvykle dela,kdyz nastupuje novy neosvedceny zamestnanec,mas rok na to,abys jim ukazala sve kvality...nebo cos jako ocekavala,ze jsi ted nespokojena?

lachtanice86
4. bře 2020

@marcicek84 ji jde o to že si myslí že ji podvedli. Ona mela jit za kamarádku, ktera odešla a nevrátí se, on měl jit místo rd. Tak myslela že ma práci jistou. Oni, zdá se, to tak nevidí a prohodili to. Ji za rd jeho na stálo

konidana
4. bře 2020

@lachtanice86 spíš ve firme neřeší kdo za koho nastoupil, jako ze by ho vystridal, ale je ro proste kus za kus. Volne misto se musi zaplnit. Smlouvy na rok. Dle mne to je běžný postup. Kdo se osvedci zustane. Spíš by bylo divné že by tim ze nastoupila po kamaradce doatala jeji misto i s vyhodami smlouvy na neurčito.

autor
4. bře 2020

@marcicek84
Ano, smlouvám rozumím 🤦🏼‍♀️.
Řeším to, že když jsem nastupovala do práce, bylo mi sděleno, že dostanu smlouvu na dobu neurčitou (po druhé smlouvě na dobu určitou), jelikož jsem nastupovala na pracovní pozici od kamarádky, která mi místo "dohodila". Nyní jsem však byla označena za "náhradu za mateřskou", což by znamenalo, že až se slečna vrátí, tak já končím 🤷🏼‍♀️. Přitom jako náhrada za mateřskou do práce nastoupil kolega, půl roku před mým příchodem.🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

martt
4. bře 2020

Pokud kolega nemá přímo ve smlouvě napsáno "náhrada za mateřskou", tak toho moc nezmůžeš. Zaměstnavatel si může vybrat koho zaměstná na stálo a koho ponechá jako náhradu. A pokud ještě nemáš děti a do budoucna je chtít budeš, tak je jasné, že se zaměstnavatel rozhodl, že tebe nechá jako náhradu a kolegu na stálo. Aby pak za tebe nemusel znovu shánět náhradu. Bohužel tohle dělá spousta zaměstnavatelů.

syslounek
4. bře 2020

Prohodit to může, je právem zaměstnavatele vybírat si zaměstnance. Pán se buď víc osvědčil, nebo se u vás třeba bojí těhotenství. Já tahle nahrazovala 2 rd, ta za kterou jsem tam byla se vrátila, tak mi smlouvu napsal za jinou, než se uvolnilo místo natrvalo. A předběhla jsem druhou záskokovou kolegyni, co přišla přede mnou.

autor
4. bře 2020

@martt
Děkuji mnohokrát za reakci, to jsem potřebovala vědět. Děti už máme, ale je pravda, že plánujeme třetí. 😊 V předchozí práci jsem právě byla záskok za mateřskou, ale tam mi bylo hned sděleno, že se jedná pouze o náhradu, že trvalá smlouva není v plánu. Tak jsem myslela, že to tak platí všude. Děkuji 😊

autor
4. bře 2020

@syslounek Děkuji moc za odpověď!☺️

mourovatakocka
4. bře 2020

Taky bych se cítila trochu podvedená, ale nic nenaděláš...

autor
4. bře 2020

@mourovatakocka
Jo, je mi to trošku líto. Jsme malá firma, super kolektiv. Ale kdybych věděla, že nebudu zaměstnaná na stálo, tak bych vzala místo jinde 😏. Ale jak říkáš, s tím se nedá nic dělat 🤷🏼‍♀️😊.

amazonkajanik
4. bře 2020

Hele,prostě černého Petra máš ty,jako poslední kdo nastoupil. Já měla v předchozí práci xkrat "zástup za nemoc" pak samá dohoda. Ale díky tomu,dostala jiná,co nastoupila půl roku po mě smlouvu,byť na zkrácený úvazek. Ale v podstatě to bylo dobře pro mě,páč když končila jiná,automaticky to nabídli mě a ona se mohla posr ... jelikož mě před tím propustili na rok pro nadbytecnost a ona si myslela,že se ty roky před tím počítat nebudou 😂

zuzita15
4. bře 2020

Podle zakoniku prace ti muze dat smlouvu na dobu urcitou jen 2x po sobe, potreti uz musi na neurcito (jsou vyjimky, ale obavam se, ze ty tvuj zamestnavatel nesplnuje). Nechala bych si prodlouzit smlouvu na urcito potreti, a pak na ne narukovala, ze proti zakonu. Misto si asi neobhajis, ale dostala bys aspon odstupny...

sebinka123
4. bře 2020

Napište mi do zpráv. Poradím 😉

eithelwing
4. bře 2020

U nás je to tak, že ve smlouvě přímo stojí "náhrada za mateřskou". Já to tak měla, pak se ale vytvořila pracovní pozice nová a na tu jsem přestoupila, takže jsem měla klasické roční smlouvy už bez toho dovětku "zástupu".

eviicka
4. bře 2020

U nás náhradu za mateřskou dostával služebně nejmladší. Taky jsem nastupovala jako náhrada za RD a hned jak jsem se osvědčila a přišel někdo nový dostala jsem na neurčito a černý Petr putoval dál. Je to už tedy přes 10 let. Ale přišlo mi to tehdy logický a fér, zvláště pokud je tvoje i pánova pozice totožná.

daisymaminka
4. bře 2020

U nás jsou buď sml. na dobu neurčitou nebo určitou (za MD a RD). Když kolegyně se sml. na dobu neurčitou dávala výpověď, po ní sml. dostal někdo z už stávajících zaměstnanců se sml. na dobu určitou. Většinou ten co tam byl nejdéle. Tedy ne nově přijatý zaměstnanec. Ten dostal sml. za MD a RD.

daisymaminka
4. bře 2020

Takže je možné, že s tvým příchodem ten pán dostal lepší sml., protože tam byl už o půl roku déle a na tebe zbyla ta sml. za MD a RD.

daisymaminka
4. bře 2020

@eviicka Úplně přesně.

priefi
4. bře 2020

Pokud máš smlouvu na dobu určitou, může Ti nabídnout, co chce. Logicky si vybírá, kdo mu sedí lépe, případně, kdo je služebně starší. Nic s tím nemůžeš, buď podepíšeš další smlouvu na dobu určitou, nebo odejdi.

iris92
4. bře 2020

Pokud byste byla nahrada za materskou, tak je to prece uvedene ve smlouve, ne? 🤔

priefi
4. bře 2020

@zuzita15 ale prdlajz.. 3x smlouva na určitou může být. Jen se v tom někteří ztrácí. 1.smlouva je na dobu určitou a pak ještě další 2 prodloužení mohou být na dobu určitou. Každá doba určitá max na 3 roky, takže když je zaměstnavatel vysranecek tak klidně může dát 3x3.

Jinak i kdyby pán měl ve své smlouvě zástup, dodatek jde udělat raz dva a záskok se zruší. A do nové smlouvy autorky to klidně můžou přidat.

Píšeš že byste chtěli 3. A neprokecla ses nějaké kolegyni? Tyhle zprávy jdou k šéfovi rychlosti světla. A kdybych byla na jeho místě, volila bych taky jistotu. Je to hnus, ale je to tak, ženy jsou v nevýhodě.

priefi
4. bře 2020

@iris92 nemusí být