Prodloužení podpůrčí doby v PN - máte zkušenost?

frndafrrr
3. dub 2016

Ahoj, zajímají mně prosím Vaše zkušenosti se žádostí o prodloužení podpůrčí doby v PN. Začátkem června to bude rok co jsem nastoupila do PN (rizikové těhotensvtí) mateřská mi „utekla“ o pár dní, takže jsme byla v neschopnosti až do konce šestinedělí.
Jelikož nám miminko zemřelo pár dní po narození vrátila jsem se po šestinedělí do práce, ovšem po jedné směně jsem nastoupila do PN znovu- pracuji jako pečovatelka u převážně ležících klientů a 6 týdnů po císařském řezu jsem tak náročnou fyzickou práci nezvládala.
Nyní jsem znovu těhotná, těhotenství je tentokrát vedeno jako rizikové od začátku a proto si budu žádat prodloužení podpůrčí doby.
Zajímají mně Vaše zkušenosti,

-S jakým časovým předstihem žádost podat, či počkat na písemnou výzvu?
-Schválili Vám prodloužení podpůrčí doby kvůli riz. těhotenství?

Děkuji!

pavlak5
3. dub 2016

Ahoj ,vlastne plati to ,co si muzes vygooglit na netu.Na strance CSSZ si vytisknes formular zadosti a posles na socialku na kterou patri tvuj zamestnavatel,pripadne ucetni firma ,co mu dela dane .Je dobre udelat mesic pred vyprsenim lhuty.Pak ti ze socialky poslou formular ,takovy profesni zivotopis s popisem tveho pracovniho mista ,to spolu se zpravami od gynekologa posles zpet na adrsu uvedenou v dopise .Je dobre ,aby ti gynekolog do zpravy napsal,ze doporucuje prodlouzeni podpurci doby .Podpurci dobu ti mohou prodlouzit az o 1rok celkem (nicmene zadost budes podavat kazde 3 mesice a budou ti to muset schvalovat)je take mozne ze si te pozvou pred posudkovou komisi...,ale nedela se to vsude.Podminkou pro prodlouzeni podpurci doby je ze je nadeje ze se tvuj stav zlepsi a nabudes prac.schop k vykonu povolani (jineho ci stejneho) prave max.do roka ...coz se u tebe predpokladat da ,kdyz porodis do 9mesicu.Kazdopadne pikud by ti neprodlouzili podpurci dobu ,znamena to ze nedostanes prach y,ale neznamena to ze musis do prace a zrusit neschopnost.Pak se vetsinou u takovych pripadu zada o inv.duchod 1 stupne..... .Invaliditu na riz.tehu ,myslim jeste nikdo nedostal ...myslim ze mas opravdu velice velkou sanci dostat to prodlouzeni,jen nezapomen poslat zadost vcas.Kcybys mela dotazy pis do SZ.