Proplacení dovolené na mateřské dovolené. A co OSVČ?

katy34
30. lis 2011

Chtela bych vsem zamestnankynim poradit,, aby si nechaly od sveho zamestnavatele proplatit dovolenou, kterou si nemohly vybrat z duvodu materske dovolene. Nejsem z oboru, ale dozvedela jsem se, ze pokud jste roce 2011 nastoupily na materskou dovolenou a odpracovaly 60dni mate narok na to, aby vam zamestnavatel proplatil dovolenou (celych 20-25 dni), kterou jste si nemohly vybrat v roce 2011 z duvodu materske dovolene. Malo kdo o tom vi, je to pry teprve 3 roky stary zakon.Treba to tady nekdo z oboru lepe vysvetli a osvetli, protoze me to prijde dost neuveritelne - uz jsem si to overovala na CSSZ. Zajimalo by me, jestli maji na neco takoveho narok i OSVC ?

leiladelly
30. lis 2011

@katy34 OSVČ určitě ne, co nevyděláš , to nemáš, dovolenou nikdo nehradí.

katy34
autor
30. lis 2011

preklepla jsem se ............v roce 2010 nastoupily na materskou dovolenou..........
leiladelly - myslela jsem si to .diky ☹

j.a.n.i
30. lis 2011

Nevím co je na tom nového, tohle vychází ze zákoníku práce a ten platí od roku 2007 (jo a nedalo mi to a podívala jsem se do starého zákoníku práce a i v něm to je je, takže to platí už dost dlouho)... a hlavně se ta dovolená neproplácí, ale je potřeba ji vyčerpat a zaměstnavatel je povinen ji poskytnou v případě, že o ní zaměstnankyně požádá tak, aby přesně navazovala na MD, takže pro ty co nastoupily na MD v roce 2010 už je tahle informace k ničemu, nějaký smysl má pro ty, kdo jsou stále na MD a teprve budou na RD přecházet.

katy34
autor
30. lis 2011

j.a.n.i. Nevim, jestli si rozumime, nejde o to ze jsi pracovala treba do 1.rijna 2010, tim padem mas narok na cca 15 dnu dovolene, a ty si ji vycerpas.
Jde o to, ze ty pobiras MD i v roce 2011, tim padem jsi v roce 2011 "pracovala" (i kdyz doma s ditetem) a tim padem mas narok na proplaceni 20 dnu dovolene, jako by jsi chodila do prace.
Tak jsem to pochopila ja, jsem OSVC a jak jsem pochopila, ja na nic takoveho nemam narok. Jen jsem chtela holkam (zamestnankynim) poradit, aby se informovaly u sveho zamestnavatele - ten by to mel proplacet.A co jsem se ptala svych kamaradek, tak ty o tom taky nevedely.

veruska007
30. lis 2011

No, ja vim, ze mi to v praci "neproplati", ale musim pozadat o vybrani dovolene a na vyplatni pasce je uvedena castka za den dovolene... a na kolik dni budu mit narok dovolene, takovou castku mi vyplati.

j.a.n.i
30. lis 2011

@katy34 Jo, rozumíme, MD se pro nárok na dovolenou počítá jako odpracovaná doba. Akorát jsem psala, že tohle už platí dlouho a že se ta dovolená neproplácí, ale čerpá, tudíž pokud se informují o zaměstnavatele o proplacení dovolené, tak jim řekne, že nic takového nejde a budou mít stejně smůlu.
Plus na to aby jim musel vyhovět se musí požádat v návaznosti na MD, jinak už jim vyhovět nemusí a proč by to svým způsobem dělal. Ty slušní na to upozorní sami a ti ostatní nevyhoví, pokud nebudou muset.

j.a.n.i
30. lis 2011

@veruska007 Jojo, přesně tak 🙂

katy34
autor
30. lis 2011

j.a.n.i. mohla by jsi mi prosim poslat odkaz, kde je o tom rec v zakoniku prace 🙂 Dekuji

j.a.n.i
30. lis 2011

@katy34 http://business.center.cz/business/pravo/zakony... jsou to paragrafy 211 - 223, tohoto se týká asi 6 paragrafů

janca_dobi
30. lis 2011

Prosím pěkně, účetní v práci mi řekla, že budu "starou dovolenou" (7 dní z roku 2010 a rok 2011) čerpat po ukončení MD a o tu dovolenou se mi posune nástup na RD, ale na pracáku mi paní řekla, že na RD nastupuji hned po ukončení MD a dovolená je nezajímá... Jak je to tedy? 😨 A na kolik dní dovolené mám nárok za rok 2011, když jsem byla od prosince 2010 na neschopence a v červnu 2011 jsem nastoupila na MD? Díky moc. 🙂

j.a.n.i
30. lis 2011

@janca_dobi No, je to tak, že o čerpání dovolené se ti posune nástup na RD, ale RP budeš pobírat hned v návaznosti na MD 🙂 Nesmíš zaměňovat RD = rodičovská dovolená a RP = rodičovský příspěvek.
A kolik máš dovolené za rok 2011, to záleží na tom kolik dní máte na rok a kdy přesně si v tom červnu na MD nastoupila, ale při 20 dnech to bude cca 16 - 18 dní.

janca_dobi
30. lis 2011

@j.a.n.i Aha, takže už to chápu. 😅 A co všechno tedy musím udělat? Napsat do práce žádost o vyčerpání dovolené a nějak to nahlásit na pracák? A kdy přesně mi končí MD zjistím na ossz?

j.a.n.i
1. pro 2011

@janca_dobi Jojo, do práce žádost o čerpání dovolené a v návaznosti na tu dovolenou o poskytnutí rodičovské dovolené na jak chceš dlouho, max do 3 let věku. Na odboru SSP při UP požádat o rodičák a zvolit délku. Bude záležet kdy ti končí MD a jak ji máš vysokou, jestli budeš žádat ještě podle letošních pravidel nebo až podle nových. A kdy končí MD zjistíš na OSSZ podle sídla zaměstnavatele nebo podle kalendáře, MD je přesně 28 týdnů.

janca_dobi
16. pro 2011

@j.a.n.i A je lepší si zbylou dovolenou vyčerpat nebo nechat proplatit? Je mezi tím rozdíl, ne? Mailuju si s účetní a to "mluví" o proplacení dovolené. 😕

j.a.n.i
16. pro 2011

@janca_dobi Dovolená proplatit nelze, vždy se musí vyčerpat, proplácí se pouze při konci pracovního poměru. Takže účetní motá pojmy a myslí čerpání.

janca_dobi
16. pro 2011

@j.a.n.i Aha, děkuji moc. 🙂

mili01
16. pro 2011

@j.a.n.i jsem ve stejné situaci, 28.prosince mi končí MD, z práce mi externí účetní poslala o dovyplnění žádost o vyčerpání zbylé dovolené a žádost o poskytnutí rodičovské dovolené. Nevím ale vůbec kde a jak požádat o rodičovský příspěvek.. myslela jsem, že mi z práce pošlou nějaké potvrzení, s čím půjdu na nějaký (jaký vlastně?) úřad... to mám jít jenom s rodním listem dítěte? nebo? a kam? chtěla bych na rodičovskou na 2 roky.. a nevím, do kdy to vlastně musím požádat? samozřejmě bych chtěla, aby příspěvek navazoval na PPM, nemohu si dovolit být měsíc bez koruny... poradíš?

j.a.n.i
16. pro 2011

@mili01 Z práce ti nic nepošlou, mateřskou ti neplatili oni, ale ČSSZ, takže musíš na ČSSZ, tam ti vystaví papír o výši PPM (nevím jestli tam ty fomuláře mají nebo si ho musíš přinést) a s tímhle papírem a vyplněnou žádostí dojdeš na sociální odbor UP a tam požádáš o rodičák. Formuláře jsou zde: https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/welcome

janca_dobi
21. pro 2011

@j.a.n.i Ještě jeden dotázek a prosba. 😅 Mateřská mi končí 2.1.2012, mám nárok na vyčerpání 23,5 dne dovolené. Píšu si žádost o práce, že chci tedy čerpat dovolenou v návaznosti na skončení mateřské dovolené a to v době od 2.1. nebo až 3.1. a do ? Jak s tím 0,5 dnem? Zároveň tímto žádám o poskytnutí rodičovské dovolené v termínu od.... do... ? (3 roky). Děkuji moooooc. 🙂

j.a.n.i
21. pro 2011

@janca_dobi Od 3.1. s s tím půldnem nevím, asi bych datum spočítala jako by to bylo 24 dní a pak napsala, že žádáš o RD v návaznosti na dovolenou a už nespecifikovala datum.

janca_dobi
22. pro 2011

@j.a.n.i Děkujiiiii a přeji krásné Vánoce. 🙂

jaruska862
16. kvě 2015

Dobrý večer, tahle diskuse je sice už čtyři roky stará, ale pro mě nyní aktuální a nemůžu nikde jinde najít radu, tak doufám, že tu ještě některá z Vás stále ještě je a pomůže. 🙂 Od 6.12.2014 jsem přešla z pracovní neschopnosti na mateřskou dovolenou (PPM), která mi "pojede" až do 19.6.2015, jestliže správně počítám 28 týdnů, před otěhotněním, které pro mě bylo rizikové, a tak jsem musela nastoupit pracovní neschopnost, jsem učila ve školce, kde jsme měli 40 dní dovolené. Z loňska jsem si všechnu stačila vybrat, zajímá mě ale, jak mám postupovat, když si chci nárokovat peníze za dovolenou, kterou nemůžu čerpat teď v době MD, která se mi z těch čtyřiceti dnů bude počítat od 1.1.2015-19.6.2015, jestli tomu rozumím dobře? V naší práci dělá hospodářku holka se základkou a vím, že rok přede mnou dost podobně nastupovala na neschopenku a následně na MD i uklízečka, která o tomto právu nevěděla, a tak už je to prý promlčené. Jsem na dceru sama, tak by se mi ty peníze více než hodily. Potřebovala bych ale nějaký přesný postup, na vedení naší školky se musí došlápnout dost jistě a nesmím jim dát znát, že ve věci tápu, jinak by byly schopny učinit něco, aby mi ji proplatit nemusely. Všem vám děkuju za případnou pomoc a návod! 🙂

j.a.n.i
17. kvě 2015

@jaruska862 Písemně požádat o čerpání dovolené tak aby berprostředně navazovala na PPM a nechat si potvrdit převzetí toho dopisu... jo a máš nárok na celých 40 dní. A kolegyně to promlčené nemá, může si ji vybrat po RD, akorát se o něco pokrátí, s přesnými datumy spočítám i o kolik.

chlupik
28. říj 2015

Prosím o radu, od 23. 1. 2015 Jsem byla na neschopence, od 18.8. 3015 Na PPM, která mi konci na konci února 2016, mám nárok na proplacení dovolené od zaměstnavatele? Prosím o vysvětlení, děkuji moooc 🙂

j.a.n.i
28. říj 2015

@chlupik Nikoliv na proplacení, ale na čerpání a nárok máš akorát to nebude celá dovolená, bude se díky té dlouhé neschopence o něco krátit, nepočítala jsem to přesně, ale tipuju krácení o 2/12, možná o 3/12. Pak máš nárok ještě na dovolenou za rok 2016, ale zda budeš mít 2/12, to záleží na přesném konci PPM a na tom, kolik dovolené budeš mít za ten rok 2015, zda ti to celkem s PPM dá 60 pracovních dní v roce 2016.

anitep
2. únor 2016

Prosim o radu... Jak postupovat u cerpani dovolen po skonceniMD v navaznosti na Rd , kdyz mi zamestnavatel vyplatu stopnul...z duvodu ze jsem se jemu neozvala?vse jsme resili s ucetnim...jakozto i me kolegyne a jim platbu i za prosinec 2015 odeslal ..nechapu to vse mam v poradku ucetni podklady poslal ...je to nemecky zamestnavel, dcrerina spolecnost ale zakony ceske porisil tim zakon ma to resit pravnicky?

j.a.n.i
2. únor 2016

@anitep Pokud si písemně odevzdala žádost o čerpání a můžeš tohle doložit, tak je to chyba na straně zaměstnavatele a pak bych asi poslala předžalobní upomínku za nevyplacení mzdy. Pokud si o čerpání dovolené prokazatelně nepožádala, či žádala její proplacení, tak máš smůlu a zaměstnavatel nic neporušil.

anitep
3. únor 2016

Žádala jsem přes email pisemě s účetním po tel.domluvě, jsme řešili spolu více věcí, a to že žádám zaměstnavatele o poskytnutí dovolené v navaznosti po skončení MD ? Coz je dostačující?

sapinek
3. únor 2016

ahoj maminky! Zkoušela jsem něco vykoumat sama, ale jelikož jsem na tyto věci tele, tak budu ráda, když mi někdo zkušený a znalý odpovíte 🙂 Mám dcerku a nyní jsem těhotná. S dcerkou jsem po MD čerpala dovolenou a pak nastoupila na rodičák. Ke konci rodičáku jsem znovu otěhotněla a nastoupila rovnou na nemocenskou. Tedy v roce 2015 jsem byla do října na rodič.příspěvku a zároveň od začátku října na nemocenské. Na té jsem stále a ke konci února nastupuji na MD. Chtěla bych vědět, jestli mám po skončení MD také nárok na čerpání (či proplacení) dovolené? Případně jestli byste některá nevěděla, jak moc se bude krátit? Předem děkuji! A omlouvám se pokud je můj dotaz nejasný..

anitep
4. únor 2016

Myslim narok na cerpani dovolene mate ale kolik presne dni si zjistete u vasi ucetni ja to taky tak mela