Rizikové těhotenství, jaká částka mi bude chodit na účet?

anetahozakova1
15. led 2014

Maminky, nevíte co je na tom pravdy? Kolegyně co odešla na rizikové těhotenství tvrdí že bere 60% platu od zaměstnavatele a 40% od sociálky vyrovnání platu, takže má ve finále základní plat co je uvedený ve smlouvě.... Na internetu jsem to nikde nenašla, jsem s dr. domluvená že dochodim Leden a od Února budu doma právě na rizikovém, jsem chudokrevná a několikrát jsem málem omdlela... Chci být doma, věnovat se naplno synovi dokud můžu a nenarodí se mu sestřička ale zase mě děsí částka která mi pak bude chodit na účet... 😒
moc děkuji za reakce a informace... 😉

lv
15. led 2014

to jsem v životě neslyšela..podstatnou část obou těhotenství jsem jsem byla též na neschopence a jak říkáš, nuzákov, prostě nemocenská. Jedině, že by měla nárok na nějaký doplatky - na bydlení, apod., já nárok neměla na nic.

pisisvori
15. led 2014

@anetahozakova1 nemáte rizikovou práci? pak by to mohla být varianta, která je správná pro ženy co dělají v rizikovém prostředí (chemikálie, zvedání těžkých předmětů) tam má zaměstnavatel povisot přeřadit na jinou práci a poku nemá kam tak je žena doma a jde jí plat a ne že jde (jako bohužel většina) na neschopenku. Ale ty podmínky neznám jen tipuju🙂.

petrajurinova
15. led 2014

@anetahozakova1 Zaměstnavatel při nemocenské snad vyplácí náhradu mzdy jenom 2 týdny (vloni to bylo ještě 3 týdny) a pak už peníze posílá jenom sociálka (při rizikovém těhotenství je na nemocenské - nebo se to bere jinak?). Tak možná to měla kolegyně tak, že první měsíc se jí sešly peníze od zaměstnavatele i od sociálky a zmátlo ji to, ale jinak o tom, že by někdo měl něco k nemocenské doplácet jen proto, že je nemocenská z důvodu těhotenství, nide není k dohledání ani slovo.

j.a.n.i
15. led 2014

Ne, k nemocenské se nic nedoplácí, nemocenská je prostě nemocenská, bez ohledu na důvod (vyjímkou je akorát pracovní úraz a nemoc z povolání, tam se do plného platu doplácí).

@anetahozakova1 No, jelikož nemocenskou neplatí zaměstnavatel, ale OSSZ (po 14 dnech), tak je to nějaké divné. Zaměstnavatel platí nemocenskou jen policistům, vojákům a podobně, ale tam zas nic nehradí OSSZ, takže ani to nebude ono.

mysicka_lb
18. led 2014

Ahojky, nemocenskou platí prvních 14 dní zaměstnavatel, pak sociálka. Je tedy možné, že se v jednom měsíci sejdou peníze od zaměstnavatele i od sociálky a pak to snad z pohledu někoho může vypadat, jako že sociálka něco doplácí.... Tak to ale není. V dalším měsíci už bude platit jen sociálka.

Co se týče peněz, těch 60 procent se bere z HRUBÉHO platu, ale je to v ČISTÉM. Nelze tedy počítat, že pokud teď beru např. 20 tis čistého, nemocenská bude 60 procent z toho, tedy 12 tis. Bude více (konkréně u tohoto platu vychází nějakých 15 tis čistého). Nemocenská není zase tak malá, aby někoho musela děsit (pokud tedy už jeho normální plat nebyl spíš almužna). Mě osobně děsí spíš rodičák, který je poloviční než tato částka.

U kolegyně může hrát roli, pokud brala nějaké nenárokové odměny nad rámec základního platu. Ty by jí zvedly základ pro výpočet nemocenské, takže by pak brala vyšší nemocenskou. Pokud by jí teď jako těhotné ty odměny už nedali, skutečně její nemocenská může dosáhnout stejné částky, jakou by brala, kdyby chodila normálně do práce, tedy výše jejího základního platu. Rozhodně to ale není o tom, že by jí sociálka něco dorovnávala.

werik153
28. říj 2014

Ahojky, mě by docela zajímalo, jak to bude se mnou, pracovní smlouvu mám na neurčito - ale hrubá mzda je 9 tisíc...+ bonusy...denní vyměřovací základ mi vychází na 160,- což je za 20 pracovních dní 3200,- to budu mít jako nemocenskou celých...dejme tomu 7 měsícu jako 3 tísíce ? 😨 😕
Pracuji jako kuchařka ve školce, tahám se s těžkými věcmi a navíc se pohybuji mezi dětmi - což si myslím dá brát jako rizikové - na víc jsem chronicky nemocná - takže na rizikovém těhotenství skončím jistě taky...teď plánujeme mimčo, tak mě tohle docela nervuje.... :(
Nebo se do vyměřovacího základu počítají i bonusy ? Na výplatnici je mám taky...

werik153
28. říj 2014

@anetahozakova1 Kamarádka je jistě pojištěná - dělá to Alianz pojišťovna....doplácí pak nemocenskou do 100% platu...Jedna moje známá to taky takhle má, že bere nemocenskou + doplatek od té pojišťovny...ale musí se to platit alespoň 2-3 roky a minimálně 200,- měsíčně...

sattanek
28. pro 2014

Holky nevíte prosím některá, jak se přesně počítá nemocenská (rizikové těhu) někde jsem četla, že je to 60% z platu (hrubá mzda), jinde mi ale zase vyšlo něco jinýho....vůbec ted teda nevím ☹ předem děkuji za odpověď

a.n.d.y
28. pro 2014

@sattanek Na sociálku se posílá potvrzení, kde máš vypsaný příjem (hrubý) za posledních 12 měsíců. Z toho se pak počítá 60% (možná se to ještě i dál redukuje, to si nejsem jistá), to se rozpočítá na dny a podle počtu dnů v tom měsíci, ti dojde dávka. Tady máš odkaz na kalkulačku, zadej si tam údaje, ono ti to spočítá http://www.vyplata.cz/vypocty/vypocet-nemocensk...

a.n.d.y
28. pro 2014

@sattanek Jinak prvních 14 dnů tě platí zaměstnavatel, ale vyplácí pouze za pracovní dny a ještě od toho odečte ty tři první pracovní dny, které se neplatí. Opět je to 60%, které se i dále redukují...

sattanek
28. pro 2014

Děkuju moc 🙂 jdu na to hned mrknout

petrasipkova1
28. pro 2014

hotovo 🙂

sattanek
29. pro 2014

Koukala jsem na tu kalkilacku a vychazi mi docela hezky penizky, ale moc gomu neverim, psala mi kolegyne z prace ze pres 10tis,nepujdu....tak ja nevim

aklin
29. pro 2014

o tom jsem teda ještě neslyšela. Taky jsem na rizikovém těhotenství, ale beru jen 60 % nemocenské.

sattanek
29. pro 2014

Koukala jsem na tu kalkilacku a vychazi mi docela hezky penizky, ale moc gomu neverim, psala mi kolegyne z prace ze pres 10tis,nepujdu....tak ja nevim

sattanek
29. pro 2014

60% z platu? Takže se to počítá z 90% a pak 60% dostaneme my? Já vůbec nemám představu, na kolik peněz se tak mám připravit 🙂

sattanek
29. pro 2014

Konkrétně můj případ je takovej, že za posledních 12 měsíců, mám v hrubém průměr 18500....takže? 🙂

j.a.n.i
29. pro 2014

@sattanek Takže cca 10 000,-

sattanek
29. pro 2014

Děkuju 😉
No a právě někde mi vychází 11 a jinde ani ne 9...je teda nějakej vzorec podle čeho to počítat?

j.a.n.i
29. pro 2014

@sattanek Ano je, na stránkách cssz na to mají někde excelovskou kalkulačku. Ale pokud máš hrubý příjem furt stejný a nejsou v tom žádné premie a spol, tak orientačně stačí ten hrubý plat přenásobit 0,54.

sattanek
29. pro 2014

Dobře, no nám se právě platy dost měnily....:-/ tak já to jdu zkusit hledat

j.a.n.i
29. pro 2014

@sattanek No, myslela jsem to tak, že jestli je těch 18500,- už přepočtený průměr na měsíc za poslední rok, tak stačí ten koeficient a bude to celkem dobře.

sattanek
30. pro 2014

Ano ano, mělo by to tak být...🙂 no žádná sláva, ale hlavně aby bylo mimi v pořádku, děkuju moc!!

mannon
3. led 2015

Tak to jsem zvědavá jak na tom budu já, dle toho, co píšete, teda asi hodně bídně. V papírech mám od šéfa psaných 7125 čistěho a hrubá měsíční asi něco přes 8000. Teď si nejsem jistá přesnou částkou.
Kolik v tom pádě bude má nemocenská? Teď zrovna ležím v nemocnici, kvůli krvácení a sotva mě pustí, tak už na rizikovém musím zustat až do porodu. Mě bylo zase od známé řečeno, že pokud mám tak nizký plat, tak by mi při zažádání na sociálce měli dorovnat peníze nějakým příspěvkem na bydlení aspoň na to minimum. Tak nevím.

loilla
3. led 2015

Já na nemocenské beru o 5.000,- méně než byl můj plat.. 🙂

loilla
3. led 2015

Jinak plat jsem měla cca 18.000 - 19.000,- Kč a nemocenská mi přišla bez pár korun 14.000,- Kč..

mariacer
23. led 2015

Me sel posledni rok plat dost dolu co se nam zmenil zamestnavatel, takze jsem pred rizikovym brala asi 14000 ale snazila jsem se o nejake svatky, nocni uz nestoji ani za ten priplatek, ale se 1/4letnima odmenama coz byl slusny peniz, mi to nakonec hodilo nemocenskou taky necelych 14000. Ale myslela jsem ze se to pocita z poslednich 3 odpracovanych mesiců a ne z roku. Pristi mesic jdu na materskou tak uvidim co z te bude chodit.

werik153
21. bře 2015

@mannon Koukám že máš stejně nízký plat jako já. Mateřská by ti měla vyjít na nějakých 6 300,- přibližně, ale někde jsem četla že když je nižší než nějaká částka ( nevím jaká) tak ti to sociálka doplácí. To stejné by mělo být i s nemocenskou...tvoje nemocenská by měla být někde 4 tisíce, počítá se to podle výplatní pásky tam máš někde uvedené procenta na nemocenskou, tak si to můžeš tu částku tam vynásobit dny v měsíci a vypočitáš si to sama 🙂 ale bude ti to vycházet asi okolo 3-4 tisíc...aspoň tak to vycházelo mě.

mannon
21. bře 2015

@werik153 jojo, je to bída ☹ mám zhruba 4300,- nemocenskou a v týdnu jdu ještě na socialku, kde mi řeknou, zda mám nárok na hmotnou nouzi a kolik. Jinak abych pravdu řekla, socialka už mě s prominutím ser, tudíž vavaruji předem, že se ti může stát to, co mě. Teď mi nemocenská přišla podruhé jednou za dva měsíce ☹ s tím, že třeba teď mi přijde až v dubnu za únor a březen. Jsou to smejdi a dle slov paní na socce na to mají času dost. No jestli mi tímto stylem bude chodit i ta hmotná nouze a nebo mateřská před porodem, tak mě už fakt odvezou. Jediné štěstí je, že teď na nemocenské jsem u našich, pac být,sama ve svým byte, tak to nemam jak platit. Český stát stojí fakt za houby.

simdan
30. bře 2015

Já mám hrubý příjem 10300kč a nemocenskou na den 171kč...takže něco málo přes 5tisíc...takže psát můžou,že 60% z hrubého platu,já bych spíš řekla,že je to výpočet z platu čistého...protože,když si to spočítám dělá to tak 49%..