Rodičák na druhé dítě na 4 roky?

beremeseanicka
27. bře 2017

Prosim mate nekdo stejny pripad? Narodila se mi druha dcerka, na syna mi konci rodicovsky prispevek nyni v breznu (schvalne jsem dobu pozmnenila kdyz jsem zjistila ze jsem tehotna, abychom vycerpali cely prispevek 220 000). Na maleho jsem pobirala i materskou, ale jelikoz mi smlouva na dobu urcitou vyprsela jeste v dobe materske, na dalsi materskou pry nemam narok. Myslela jsem tedy, ze zacnu pobirat rovnou dalsi rodicovkou. Problem je, ze k vyrizeni potrebuji rodny list, na ktery ma matrika mesic a hlavni co me zarazilo! Pokud pry nemam narok na materskou, nemam ani narok na volbu doby rodicovske a ta mi pry bude urcena na 4 roky!!! Pry je jeste nejaka moznost pokud dolozi prijem manzel a pak muzu rodicak cerpat ja a urcit si tu dobu, ale to jsem nejak vubec nepochopila. Mate nekdo prosim zkusenost???

rebe
27. bře 2017

Na vyřízení rodného listu má matrika měsíc, ale většinou je to mnohem rychlejší. Rodičovská lze nárokovat až tři měsíce zpětně, takže toho se neboj, o peníze nepřijdeš. Pro volbu výšky rodičovské musíš mít ty nebo manžel nárok na dávky nemocenského pojištění, pokud ty nemáš, doložíš příjmy manžela a pak můžeš žádat kratší dobu čerpání.

beremeseanicka
autor
27. bře 2017

Moc diky🙂

lenickakl
28. bře 2017

Já si teda nejsem jistá, ale kamarádka to má podobně jak ty a může si myslím volit do výše prvního rodičáku.. Ale nechci zas podávat mylné informace.. Nebo jak píše @rebe zkusit to přes vyměřovací základ otce dítěte, pokud splňuje podmínky