Rodičovský příspěvek pro OSVČ

jokkynka
20. lis 2016

Dobrý den,
již 6 rokem jsem OSVČ, platím si minimální soc a zdr zálohy, ale neplatím si dobrovolné nemocenské pojištění. Můj manžel je na tom úplně stejně.
21, prosince tohoto roku čekáme přírustek do rodiny a bohužel nám nikdo není ochotný poradit ohledně rodičovského příspěvku.

Mám pronajaté křeslo v jedné provozovně, ale od prosince 2016 tam již pracovat nebudu. Proto bych si ráda pozastavila živnost a obnovila si ji až za několik let. Paní na pracovním úřadě mi poradila, abych zatím během prosince nastoupila na úřad práce s tím, že bych měla nárok aspoň na podporu, avšak nabízí se otázka, zda pro mě bude platit novela v zákonu ohledně rodičovského příspěvku pro rok 2017, kdy je možné si příspěvek dát na 29 měsíců při částce 7 600Kč, když budu na úřadu práce, a už nebudu OSVČ?

Nebo by bylo lepší nezastavovat živost od prosince 2016, ale až od ledna 2017, kdy už budu mít miminko a až poté si žádat rodičovký příspěvěk?

Nebo když pozastavím živnost od prosince 2016, a nebudu se nahlašovat na úřadu práce, stahuje na na mě již výše zmíněná novela zákona?

Poraďte mi prosím, jak v tomto případě postupovat, abych měla nárok si vybrat rodičovský příspěvěk podle novely pro OSVČ 2017.

Předem děkuji za odpověď.

yerry
20. lis 2016

Take jsem osvc... ja jsem si teda dobrovolne nemocenske platila takze jsem nastouoila na materskou a pak bude rodicak.
Jak je to s novelou netusim. Nevedela jsem to. Ale na rodicak nastupujes preci ihned po narozeni ditete. Myslim ze kdyz se didite narodi trebas 15.12. Tak na rodicak nemuzes nastoupit az v lednu. Mozna se pletu, ale prijde mi to divne....

yerry
20. lis 2016

@jokkynka jinak pokud by ses rozhodla zivnost nepozastavovat tak sice socialni platit nemusis ale zdravotni v nejake pomerne vysi ano. Takze pokud opravdu nebudes pracovat, zivnost si pozastav.... (na to jsem byla upozornena primo na CPZP)

majaaa82
20. lis 2016

@jokkynka ahojky, taky jsem osvc. Pokud sis nepriplacela nemocenske, tak na materskou nemas narok. Rodicovskou dostanes, ale jen tu zakladni verzi, ted 7600 na tech 29 mesicu. Musela bys mit vyssi prijmy, cili i platby na socialnim, abys mohla volit delku rodicovske.

j.a.n.i
20. lis 2016

@jokkynka Ta novela jeste neni schvalena, takze vubec neni jiste, zda bude od ledna platit, je tedy celkem logicke, ze ti ted nikdo neporadi.

kytkata
23. lis 2016

Šla bych se zeptat přímo na OSSZ,odd. osvč,tam by vám k tomu měli říct... a pokud kápnete na někoho dobrého, měl by vám poradit,co je ve vašem konkrétním případě nejlepší.

janawei
23. lis 2016

@jokkynka Jako OSVČ platící minimální zálohy bez nemocenského pojištění jsem neměla nárok na mateřskou. Rodičovský příspěvek jsme nechali vyměřit dle příjmů manžela a tedy jsem mohla zvolit tu nekratší možnou variantu. Vypláceno hned od porodu. Poradili nám na příslušném úřadu práce.

j.a.n.i
24. lis 2016

@kytkata Tam chodit ani nemusí, důvody jsou 2, jednak OSSZ nemá s volbou rodičovského příspěvku nic společného a druhak měsíc před porodem už stejně nic nevyřeší, co je dobré pro co platit se zjišťuje, když plánuju otěhotnět a ne měsíc před porodem.

@janawei Zakladatelka píše, že manžel je taky OSVČ neplatící nemocenské, tedy přes něj si též nic nezvolí.

kytkata
24. lis 2016

Ossz sice nemá s RP tolik společného,ale s případným ukonče ním činnost osvč ano, případně zvolením činnosti jako vedlejší-práve u RP. Zakladatelka se rozmýšlí i o tom,kdy by bylo výhodnější činnost ukončit,s tímhle by jí na Ossz poradit mohli... 🙂

janawei
24. lis 2016

@ j.a.n.i Díky za upozornění, toho jsem si nevšimla.

strakicz
9. dub 2018

Ahoj chci se zeptat, nemám moc zkušeností tak chci poprosit o radu. Jsem OSVČ dobrovolnou nemocenskou platím 500 Kč měsíčně od srpna 2017, ted jsme se dozvěděli, že čekáme miminko (jsem v začátcích někdy 5tt), chce se tedy zeptat

a) jak by to bylo kdybych měla rizikové těhu?
b) mohu ukončit živnost během pobírání mateřské nebo musí být jen pozastavená?
c) mohu během těhu být vedena na úřadě práce a brát příspěvky na bydlení ?

děkuji moc za rady

kytkata
10. dub 2018

@strakicz Tak rizikové těhotenství - myslíš tedy asi,že bys byla na neschopence ...? Tak pokud si platíš to NP,tak máš nárok na výplatu nemocenské. Takže to je v poho. Nárok na PPM - podle toho,jestli splniš 270 dní NP před nástupem na PPM,což bys z momentální situace měla mít. Tedy pokud budeš pořád mít otevřenou evidenci na OSSZ a pořád si budeš udržovat NP. ( Pokud marodís celý měsíc od 1. Do 30. Nebo 31. Tak je tam zproštění povinnosti placení ) Ukončit činnosti během mateřské můžeš ,co se týče Ossz tak tam se nerozeznáva jestli je to pozastavení nebo ukončení,při tenhle úřad je to totéž. A za c) nevím 😉

strakicz
10. dub 2018

@kytkata Dekuju za info. A když ukončím živnost tak budu mít stále nárok ppm? Dekuju a omlouvám se vůbec se v tom nemůžu pořad vyznat 😀

rebe
10. dub 2018

c) Pokud tím vedením na Úřadu práce myslíš být vedena jako uchazeč o zaměstnání, tak můžeš, ale v tom případě musíš ukončit živnost a v tom případě nedostaneš mateřskou. Vzhledem k tomu, že na ni budeš mít nárok, pokud živnost zachováš, tak bych do toho nešla. O příspěvky na bydlení žádat můžeš.
b) během mateřské a rodičovské se neplatí povinné minimální zálohy, takže není důvod činnost ukončovat ani pozastavovat.

j.a.n.i
12. dub 2018

@rebe Není pravda, že by nedostala mateřskou, pokud ukončí živnost, platí pro ni stejné podmínky jako pro zaměstnance (plus tedy jedna navíc) a to že musí mít placeno nemocenské alespoň 270 dnů za poslední 2 roky, alespoň 180 dnů za poslední rok (to je ta navíc) a že od konce nemocenského pojištění má ochranou lhůty maximálně 180 dnů, do níž se vejde, pokud s tím ukončením živnosti počká do nějakého 3. měsíce.

j.a.n.i
12. dub 2018

@strakicz Akorát tedy podle toho, že se ptáš na příspěvek na bydlení - platíš k tomu nemocenskému i odpovídající zálohy na sociální a máš dostatečný vyměřovací základ v přehledu?

jancabr
12. dub 2018

@strakicz 500 Kč nemocenské je fajn. Mě nedovolili víc než 115 Kč/měsíčně, teď mi povolili si zvednout příspěvky na 175 Kč. Ostatní zálohy zatím platím minimální. Ale já určitě živnost pozastavovat ani ukončovat nebudu. Naopak si pořídím zaměstnance, aby mi business dál pokračoval. V mém oboru to naštěstí jde.

strakicz
12. dub 2018

@j.a.n.i platím vše tak jak mám platila jsem u soc. Minimální zálohy, ale teď mi to o par stovek zvedli.

@jancabr nedovolili? Já se tak rozhodla sama kolik budu platit 🤔

j.a.n.i
12. dub 2018

@strakicz Nojo, ale pak je ti to houby platný, protože ti pro výpočet nemocenské započítají jen tu výši, která odpovídá zálohám na sociální...

strakicz
12. dub 2018

@j.a.n.i já v tom mám strašný bordel a hrozné se v tom plácám🤦🏽‍♀️ Nejhorší je ze na socialku je absolutně nemožný se dovolat aby se člověk poptal.

rebe
13. dub 2018

@j.a.n.i Mě na sociálce řekli, že musím mít běžící nemocenské pojištění ke dni nástupu na mateřskou. Málem jsem o ni přišla kvůli tomu, že mi poslední měsíc před nástupem vypadla platba, řešili jsme to žádostí o rozložení platby za předcházející měsíc. Ale tvrdili mi, že jinak nárok nemám.

j.a.n.i
14. dub 2018

@rebe Tohle plati u nemocenske ne u materske. Respektive i u nemocenske je tam ochranna doba 7 dnu, ale tim, jak se plati nemocenske zpetne, tak by se nestihala.

rebe
14. dub 2018

@j.a.n.i Mně ale fakt nechtěli dát mateřskou. Požádala jsem o mateřskou a po pár dnech volala paní z úřadu, že na ni nemám nárok. O nemocenskou jsem nežádala.

j.a.n.i
15. dub 2018

@rebe Ale to, že má paní na úřadu v něčem bordel ještě neznamená, že to tak platí...

rebe
15. dub 2018

@j.a.n.i To netvrdím 🙂 Jen jsem docela dost nepříjemně překvapená, že jsem mohla zůstat bez mateřské, i když jsem na ni nárok měla. Nebo že kvůli rozložení platby byla zbytečně nižší. Docela síla ☹

j.a.n.i
15. dub 2018

@rebe Tak nižší by teoreticky být mohla, ten výpočet mi přišel kor u OSVČ dost mlha. A ono bys bez ní nezůstala, jen by to byl trochu boj vyřídit 😉