Slovenská učitelka v Čechách. Mohla bych tam pracovat ve školství?

rencakm
18. črc 2021

Prosim Vas, chcela by som sa Vas opytat, ci by som mohla ako slovenska ucitelka pracovat v Cechach v skolstve, pripadne, co by som si musela doplnit,ake vzdelanie. Ucim vyse 20rokov na 1.stupni ZS (mam VS ucitel 1.stupna plus specializaciu na telesnu vychovu) , tiez mam predskolsku pedagogiku -strednu pedagogicku skolu, ucila som aj v MS. Mohla by som prip. robit aspon asistentku ucitela? Viem,ze na 1. stupni by som nemohla robit koli cestine. Sice cesky viem,ale nemam statnicu.

slecnami
18. črc 2021

Ahoj🙂 Ve škole, kde jsem pracovala já, byly (zejm. kvůli nedostatku zaměstnanců) asistentky i s velmi špatnou češtinou (Polsko, Srbsko, Ukrajina) - a to jak na prvním, tak na druhém stupni. Popravdě to nebylo vůbec dobré (v kontextu bývalé práce to bylo zanedbatelné, tam toho bylo špatně víc), ale fakt to nedělá dobrotu - děti nerozuměly, rodiče si stěžovali... Myslím, že abys mohla učit, musíš mít zkoušku z češtiny a ovládat jak mluvenou, tak psanou formu.

rencakm
autor
18. črc 2021

@slecnami Myslim,ze sa nemozem porovnavat s poliakmi, srbmi,ukrajincami 🙂 ja som vyrastla na cestine, v ceskoslovensku, ked chcem,viem cesky rozpravat a aj rozumiem vsetko 🙂 Viem,ze ak by som chcela byt ucitelka,tak by som musela spravit statnicu z cestiny,ale skor som chcela vediet,ci je mozne robit asistentku aspon.

klovalka
18. črc 2021

@rencakm o tom, že česky mluvíš, si nepsala. Dnešní děti ale bohužel slovensky nerozumí, je to pro ně dost vzdálený jazyk.

editah222
18. črc 2021

Na škole mých děti učí Slovenka. Většina rodičů to ani netuší, protože mluví báječně česky. Ale učí na 2.stupni matematiku a fyziku. Trochu se obavám, ze výuka pro první stupeň nebude tak snadná, ale asistentku můžeš delat určitě.
Já jsem asi podobne věkové jako ty, normálně slovensky ctu nebo koukám na filmy, ale mluvit nebo psát je jiná liga.
Na VŠ máme hodně vyučujicích ze Slovenska a mladší ročníky mají velký problém s prednáškama🤷‍♀️
Doufam, ze ti někdo odborné poradi.

zuzkasim
18. črc 2021

Mám obavy, že bez zkoušky Čj si na ZŠ neškrtneš☹ Nemyslím to zle, ale tady ani česky nepíšeš. Pokud česky umíš tak, že to téměř nikdo nepozná, na asistenta by tě možná někde vzali, ale pokud ne, bohužel.

rencakm
autor
18. črc 2021

@zuzkasim Vždyť jsem psala, že česky umím, nepotřebuji to tady přece dokazovat 🙂 Nebo jó? Vždyť mi rozumíte, né ? Psala jsem, že vím, že potřebuji zkoušku z ČJ.

janedv
18. črc 2021

@rencakm hlavne nevies ani po slovensky... Napisat "koli" moze naozaj len barbar a nie ucitelka...

rencakm
autor
18. črc 2021

@janedv O co ti ide, hladas preklepy, tak do toho 😀 vypadne pismenko a uz som barbar, ze som si dovolila sa tu na nieco pytat, ze? Sama vzdelana inteligencia .... myslim,ze som tu nikoho neurazala a ani nehladala gramaticke chyby, ktore su uplne normalne pri rychlom pisani u kazdeho. Ked niekomu ja radim a odpisujem, snazim sa poradit, odpovedat na otazku a urcite nehladam pravopisne chyby. Do mna, ak ty si vzdy bez chybicky ...

mourovatakocka
18. črc 2021

@rencakm Můžu jen za sebe. Já bych nechtěla, aby mé dítě ve škole učil někdo, kdo na něj nebude mluvit česky. I kdyby ti jen tu a tam něco uteklo. Příspěvek ve slovenštině, reaguješ malinko útočně, ideální na pomoc s učením malých dětí.

mollyweasley
18. črc 2021

U nás ve školce musela mit Slovenka při práci s dětmi splněné zkoušky z češtiny - šla na místo chůvy, takže nebyla ani pedagogický pracovník.

rencakm
autor
18. črc 2021

@mourovatakocka ja reagujem utocne a na koho utocim? koho som urazala ja? To niekto iny pise,ze som barbar, lebo mi v jednom slove vypadlo jedno pismenko. Pritom sama ma v svojich prispevkoch tiez par chyb. Nikoho som nekritizovala za chyby, v pisani na forach sa to bezne stava kazdemu. Nepisala som nikde,ze chcem ucit.

netopejr
Autor odpověď smazal
Zobraz
netopejr
18. črc 2021

@rencakm Zkus si napsat na MŠMT, české, co potrebujes.
Taky muzesnapsat do nejake ZŠ, ucitelu na 1.st je nedostatek, najdes inzeraty online, jakr by meli požadavky a co mas splnovat na plnou kvalifikaci.
Je možné, ze by Ti dali treba 4., 5.tridu i to, ze by Čj ucil nekdo jiný. Je take možné, ze kdybys zahajila studium na doplneni te kvalifikace, tak se dohodnete, dostanes vyjimku. Znám družinarku Moldavanku, učí i hudebku ve skole.

netopejr
18. črc 2021

@janedv @mourovatakocka Jenom abyste měly jasno, k výuce cizího jazyka.staci byt rodily mluvčí.... A ted si představte, jak mluvi někteří vasi kamarádi a jaky (ne)maji pojem o nejzákladnější gramatice... Nekdo takovy muze klidne vase dote ucit.
Ji a taky zm řádně kvalufikované Česky, ktere neoadaji i/y ve sklonovani substantiv ani shodu podmetu s prosudkem, a opravdu napisou "s manzelem jsme byly na dovolene...". Nektere zase dokazou sestrojit trojuhelnik o stranach 5, 7 a 12 centimetrů. A fakt je to z realu, bobuzel.

janedv
18. črc 2021

@rencakm "koli" nie je preklep. Ja obvykle reagujem, len ked mam co povedat, poradit. Alebo ked mi udrie do oka uplny nezmysel. A to je, ked ucitelka pise s pravopisnou chybou.
Prepac, ten barbar bolo asi zbytocne silne. Ale ucitelka a s chybou, to je moc. Ja zijem v CR viac nez 20 rokov, rozpravam tak, ze to ani cech nepozna, ale pisomny prejav je tazky, gramatika je ina, su tam uplne ine chytaky nez v slovencine.
Som Slovenka, s detmi doma hovorim po slovensky, aj ked ony sa uz narodili v Prahe. Ale i tak by som nechcela, aby moje dieta v skole ucila Slovenka. Prave preto, ze viem, ake tazke je naucit sa cestinu poriadne. A o to viac, ak je to Slovenka, co ani slovencinu poriadne neovlada...

cilkat
18. črc 2021

Vím, že u mámy ve škole pár let zpět učila slovenka, která česky neuměla. Ale učila angličtinu na druhém stupni (s tím, že běžně mívají hodiny s anglicky hovořícím učitelem, který česky neumí). A i tak po roce odešla, protože si děti stěžovaly, že jí nerozumí... Znamená to ale, že minimálně v tom cizím jazyce to pár let zpět šlo bez statnic z čj.

hojda
18. črc 2021

U nás učí Slovenka angličtinu na prvním stupni.

similenka
19. črc 2021

@rencakm Kamarádka Slovenka učí na zakladce, není to problém. Učí na druhém stupni.