Smlouva na neurčito, odstupné, dohoda o ukončení

janinka0809
24. čer 2016

Dobrý den, 😉 potřebuji poradit.

Mám smlouvu na dobu neurčitou která trvá od 1.9.2015, jelikož jsem otěhotněla, mám odpracováno půl roku, od 1.3. 2016 jsem nastoupila na nemocenskou. Pracovala jsem jako obsluha čerpací stanice a nesměla jsem dělat noční. Po oznámení v únoru zaměstnavateli o těhotenství, ve mě viděl zrádkyni co jde marodit a chtěl abych podepsala dohodu o ukončení prac. pom. bez odstupného. Chci se zeptat mám vůbec nárok na odstupné? Nechci se kvůli němu nervovat, na začátku těhu to bylo strašné, nechtěla jsem s ním mluvit, a byla jsem rozhodnutá že nic nepodepíši. vždy jsem jen odevzdala lístek na peníze a rychle pryč, takže bych to i podepsala, abych měla klid, řekl že pumpu stejně prodá a že se nebudu mít kam vrátit, že mě nechce vést v evidenci 3 roky. Mám ještě 3 dny dovolené za leden, únor/16, které si budu vybírat 8.,11.,12.7.2016 před nástupem na mateřskou 6 týdnů před porodem (25.8.2016) a PN mi končí 7.7.2016, snad mi některá poradí.

Děkuji mockrát. 🙂

marketaryzi
24. čer 2016

Pokud nemůžete dělat současnou práci a zaměstnavatel vàs nemá kam přeřadit, je to překážka v práci na jeho straně. Máte být doma za 100% a ne na nemocenské, jste tím zbytečně ztrátná. Žádnou dohodu nepodepisujte, budete bez odstupného a případné mateřské na 2. dítě. Ať si vás propustí sám pro nadbytečnost, pokud tu pumpu zavře....

j.a.n.i
24. čer 2016

@janinka0809 Upřímně, nevidím jediný důvod, proč bys mu měla něco podepisovat... a dovolené budeš mít podstatně víc (jinak řečeno celou), protože MD se počítá jako práce, takže není důvod si teď vybírat nějaké 3 dny, požádala bych o dovolenou až v návaznosti na MD, to ti ji dát musí.

nelam
24. čer 2016

Tedy expert nejsem,ale podepisete-li dohodu,pak na zadne odstupne narok nemate. A druha vec, behem tech tri dnu dovolene Vam muze dat vypoved.

myjusiatko
24. čer 2016

A hlavne mas narok na dovolenou za cely rok 2016!!! MD sa pocita ako praca a narok na dovolenku mas. Takze mas normalne narok na 20 dni. Nie na tri, ako pises.

janinka0809
autor
24. čer 2016

@marketaryzi mužu pracovat, ale jsem v osmem mesici, a nechtela sem do prace jen abych nemusela chodit na nočni, a teda i ten pristup mi vadil, zbytečně mluvil sprostě atd..
ale co bych mu mela rict? že to nepodepisu, at me vyhodi sam?

@j.a.n.i no ja mam za ty dva mesice narok na ty 3 dny a potom sem byla uz na nemocensky, a ted co budu na matersky tak to už chce aby me platil stat a ja bych byla nezamestnana

@nelam no to on asi chce, mi dat behem tech tři dnu dovči vypoved, ale to by mi mela začit bežet ta vypovedni lhuta ne? ja teda vim na co mam narok ale nevim jak se rozhodnout.
@myjusiatko ja na MD budu až od 13.7.2016 a to už on chce se mnou skončit

myjusiatko
24. čer 2016

Nic nepodepisuj, vyhodit te jako tehotnou nemuze. Nebud hloupa. Proste ho vypoustej. Kdyby cokoliv obrat se na urad a nahlas to.
Narok mas na celou dovolenou jak rikam. Nenech se manipulovat a slapat si po hlave. I za nemocenskou i za MD mas narok na dovolenou.

horsiee
24. čer 2016

No podle me těhotné nemůžou dělat 12 h ani v noci jen tak te vyhodit taky nemůže. Nepodepisovala bych mu rozhodně nic, on to ma zatraceně dobře spočítané.

j.a.n.i
24. čer 2016

@janinka0809 No, chtít může, ale to je asi tak všechno... nemáš důvod mu tu dohodu podepsat a tedy ti pracovní poměr bude trvat a tím budeš mít i ten nárok na celou dovolenou. Ano, až ji budeš vybírat, tak ti výpověď dát může, ale nástupem na RD se přerušuje její běh, takže když nebudeš chtít, tak ani takhle ten PP neukončí.

j.a.n.i
24. čer 2016

@horsiee Mohou jak 12, tak v noci, pokud chtějí... pokud požádají, tak musí být přeřazeny pouze na denní. A mají nárok na zkrácení pracovní doby, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody.

lv
24. čer 2016

a když je tak milej, poptej se na inspektorátu práce..klidně písemně, ať mu to můžeš ukázat..některý zaměstnavatelé by si pořád chtěli se svými zaměstnanci vytírat řiť.

janinka0809
autor
24. čer 2016

@myjusiatko ja si to takhle naplanovala,a počitam s tim, ale on na mě tlaci no...
ale když pak nastoupim na MD nebo RD tak mi ta dovolena propada? ja se zeptam jestli by spis mi ji nechtel proplatit než abych si ji vybirala, ale to asi nebude chtit, a chapu to dobře že i když bych si ji vybrala tak se to bere jako že jsem v praci a dostanu penize..
@horsiee ja ke konci delala jen 160 hodin za mesic, pry to plati pro tehotne, že nesmi delat prescasy, a ty nočni sem mela od DR. že nedoporučuje
děkuji přečtu si to

@j.a.n.i ja se s nim už nechci ani videt :(( prostě počkam až to ukonči sam, třeba proto že firma zanikla.

myjusiatko
24. čer 2016

@janinka0809 presne tak, muzes si ji vybrat pred MD nebo po MD. 🙂 proste mu nic nepodepisuj a pohroz inspektoratem. Nenech sebou orat, on jen zneuziva, ale nemuze ti lautr nic.

terry1512
24. čer 2016

Dovolená proplatit nelze.to jde pouze při ukončení pracovního poměru.jinak rozhodně žádnou dohodou nepodepisuj.to bys byla sama proti sobě.pokud by tě chtěl připustit dehem čerpání dovolené mezi MD a RD tak to taky není tak jednoduché.navic by ti náleželo odstupné což při podpisu dohody nedostaneš.zamestnavatel jen zkouší co mu dovolís.nedej se tak snadno.

janinka0809
autor
24. čer 2016

a ještě se zeptam, kdyby teda ta firma zanikla třeba v srpnu, tak jak on se k tomu postavi?
a vybirat si dovolenou fakt mužu i za nemocenskou? me napsal jen 3 dny za to odpracovany. je třeba možny že mu ty papiry poslu postou a nemusim tam už jezdit?
chtěla jsem zavolat i na OSSZ jestli tam ten listek vubec poslal. předtim bylo vše v poradku, a ted dela problemy..

tulikiss
24. čer 2016

@janinka0809 za pracovni neschopnost ne, ale za MD ano, takze az bude koncit MD pisemne mu oznamis ze zadas o cerpani dovolene pred nastupem na RD a on je povinnen ti vyhovet.

terry1512
24. čer 2016

@janinka0809 Pokud firma zanikne,z anika i pracovní.pomer.tim pádem mas ale odstupné.dovolena náleží i za Md.je to myslím tak že pokud odpracujes v roce 60 pracovních dní(víkendy se nepočítají) mas nárok na plnou dobu dovolené co máš ve smlouvě.to si můžeš jednoduše spočítat kolik si dopracovala od zacatkz roku + MD.

terry1512
24. čer 2016

A lístky na socku si můžeš posílat sama ať mas jistotu že je dostanou.zamestnavateli pošli jen kopii.aby nemohl ti pozastavovat výplatu nemocenské.

janinka0809
autor
24. čer 2016

dobréé, už to ted prislo, ale byla jsem zvykla ke 13. dni v mesici..asi to jen pozdržel
@terry1512

astyna
25. čer 2016

jedna věc jsou právní předpisy a jedno skutečnost, bohužel...

myjusiatko
25. čer 2016

@astyna a jedno, jestli sebou nechas orat a jedno nebo nenechas.

astyna
25. čer 2016

@myjusiatko

já se hádala taky, k ničemu to nevedlo, na konec na mě přišlo trestní udání pro pomluvu 😒 tahle a taky jiné mě dovedli k tomu, že chci dělat už jen na sebe a s nikým se o ničem nedohadovat - i o množství prohlídek v těhotenství, např....

janinka0809
autor
25. čer 2016

ja myslim že taky skončim špatně, nebo že teda bude po jeho,,,a budu mit klid, stejne bych tam za 3 roky nesla
@astyna

patrusa
25. čer 2016

@janinka0809 hlavne nic nepodepisujte! Pokud firma zanikne, dostanete odstupne a proplacenou dovolenou. MD vyplaci socka nikoli zamestnavatel. On vas bude mit v evidenci, ale nic vic resit nemusi. Pokud vase MD trva 60 pracovnich dni v jednom kalendarnim roce, mate narok na plnou dovolenou. Tu, jak uz tu bylo psano, si musite vybrat mezi MD a RD. V te dobe vam take muze dat vypoved. Je to neprijemne, to chapu, ale nenechte se nijak zastrasovat

janinka0809
autor
25. čer 2016

@patrusa dobře..
až s nim budu mluvit, nebo az tam povezu papiry tak mu tohle reknu, ale neverim že se bude chtit domluvit, je to mala pumpa ktera nevydelava, a zklada se ze 3 zamestnancu, jeden konci ted v červnu druhy v červenci a ja bych mela podepsat tu dohodu, tim padem on mysli jen na sebe, a ja zase sama na sebe, je mi jedno jak to udela, ale určitě jsem to neplanovala a nechtela ho nejak poškodit, on to bere ale jinak, a ještě na mě snad brali dotace z Pracovniho uradu..on me chce mit z krku,

patrusa
25. čer 2016

@janinka0809 hlavne si nic nevycitejte. Zamestnavatel si chce ulehcit praci. Kdyz mu podepisere dohodu, tak nedostanere ani korunu, kdyz vam da vypoved pro nadbytecnost, tak vam odstupne dat musi. Jen to zkousi. Drzte se!

tulikiss
25. čer 2016

@janinka0809 neni duvod mit z toho spatny pocit, nechcete prece nic podvodem, chcete jenom to na co mate pravni narok. i pri minimalni mzde tu mluvime minimalne o 30-40 tis ktere mu prece nenechate.

racerunner
25. čer 2016

Po odpracovaném půlroce máš nárok na 1m odstupného, pokud bys chtěla vykutáleného šéfa mít z krku a donutil by tě přeci jen podepsat dohodu, stačí tam připsat , že na dohodu přistupují obě strany z důvodu naplnění paragrafu 52c (tzn. že dohodu chce především on z důvodu Tvé nadbytečnosti, viz zákoník práce ) , pak dostaneš odstupné a splníš jeho požadavek. Řešila jsem podobnou situaci. Ale v Tvém případě bych nic nepodepisovala taky.

janinka0809
autor
25. čer 2016

@patrusa nebudu,jen mi to otravuje život, když koukam jak se ostatni maminy louči a odchazeji na MD. je mi z toho divně..
radši se podivam do smlouvy, jestli je tam zminka o odstupnem..
@tulikiss no 30 by se hodilo.. a on by to musel vyplatit cele? hlavne bych byla zvedava jak by se ke me choval...
@racerunner tak aspon 1 mesic by byl dobry..dekuji moc za rady.. važim si toho, pomohli jste mi,..snad to nejak dopadne

myjusiatko
25. čer 2016

@janinka0809 odstupne je ze zakona, ve smlouve o tom nic byt nemusi.