Smlouva v zaměstnání na dobu určitou a těhotenství

anicka1211
23. črc 2015

Ahoj maminky, asi už se na toto téma ptalo mnoho maminek, přesto se ptám i já.
Jsem teď v takové situaci v zaměstnání, že nevím, jak s tím naložit.
K poslednímu srpnu mi končí smlouva v práci na dobu určitou a nevím, jestli mi ji prodlouží, protože má na mě šéf pifku, že jsem byla poslední rok každý měsíc téměř na OČR se synkem. Kolegyně mě v práci slovně kvůli tomu celý rok šikanovala a stěžovala si vedení pokaždé, když jsem šla na OČR.
Minulý měsíc mi po OČR oznámila, že šéf na poradě zuřil kvůli mému OČR a ptala se, jestli si hledám už novou práci.
Tu jsem si hledala, ale snažili jsme se o miminko, jak už tu některé víte a celý rok se nám nedařilo a teď jsem konečně těhotná, jsem neskutečně šťastná. Jenže je těhotná i moje nadřízená a vedení z jejího těhotenství nebude nadšené.
Bojím se jim to oznámit před rozsudkem o mé pracovní smlouvě, zda mi ji prodlouží nebo ne, ale taky se bojím jim to neříct, že mi ji neprodlouží a já budu bez mateřské.

Nevíte tedy jak s touto situací naložit, jestli mám nárok vůbec na mateřskou při mé pracovní smlouvě? Mám to oznámit zaměstnavateli, před koncem pracovní smlouvy nebo před poradou o mém prodloužení? Nechci si nějak uškodit.

nov.tere
23. črc 2015

Tak já nevím ale podle mě ti už měli oznámit zda ti smlouvu prodlouží nebo ne.

anicka1211
autor
23. črc 2015

@nov.tere no má se to teď vprvních 14 dnech v srpnu řešit, eventuelně příští týden. Naše vedení má na všechno čas, bohužel, tak nevím,jestli počkat, jak to dopadne mojí smlouvou a pak jim to oznámit třeba v tom třetím měsíci, pokud mi ji prodlouží, nebo když ji neprodlouží, říct to ještě než mi smlouva vyprší . . .Nevím, jak to vyřešit.

nov.tere
23. črc 2015

@anicka1211 to neporadím ale docela by mě to štvalo a v kolikatem týdnů těhu jsi?

anicka1211
autor
23. črc 2015

teď už jsem v 5. týdnu, zjistila jsem to toto pondělí, že jsem těhu

nov.tere
23. črc 2015

Aha si spočítej zda pokud by ti smlouvu neprodlouzili a skončila jsi. Zda se vejdes do 180dnu do nástupu na Ppm. Pokud by to šlo tak nastoupis na nemocenskou a na ní zůstaneš až do nástupu na Ppm pokud by jsi se nevešla tak můžeš zůstat až do konce šestinedělí na nemocenské. Ale nevím jak to přesně je. To by jsi si musela zeptat jinde.

blahova_andrea
23. črc 2015

no upřímně...blbá situace. pokud jim to řekneš před verdiktem o prodloužení, tak si piš, že ti ji neprodlouží. pokud jim to neřekneš a počkáš si až po podpisu smlouvy, tak tě čeká asi pořádné peklo, když ho tam máš prakticky už teď. ale jak to tak popisuješ, tak bych v prodloužení asi ani moc nedoufala 😅 opravdu je pro tebe teď důležité jak daleko jsi v těhotenství a jestli se vejdeš do těch 180dnů do nástupu PPM 😉

lucienj
23. črc 2015

no já byla v situaci, že měla smlouvu do konce března a mateřská mi měla začít až na konci května.....vedení vědělo, že jsem těhotná, tudíž mi bylo jasné, že mi smlouvu neprodlouží, tak mi gynekolog napsal nemocenskou a mateřskou jsem měla 🙂

anicka1211
autor
23. črc 2015

@lucienj je, tak tos měla dobrý. No nad tím jsem taky přemýšlela, že se hodím na neschopenku. Přemýšlela jsem, že si řeknu o rizikové, protože s prvním synkem jsem byla taky na rizikovém, chytila jsem v prvním trimestru chřipku a dva měsíce ležela v horečkách, pak skončila na gyndě, s bolestmi a slabým krvácením. Tam mi zjistili nízko uloženou placentu a hrozící potrat a rodila jsem v 35. týdnu císařem, protože mi odtekla plodová voda a malej šel ven a já se neotvírala, tak mě vzali na císař. Tak když sem měla to těhotenství první takové těžké, je možné, že mi dají třeba automaticky rizikové i u toho druhého, nebo musím splňovat nějaké faktory, aby mi je dali?

blahova_andrea
23. črc 2015

@anicka1211 to je na uvážení tvého dr., kdy píše ženám rizikové 😉

j.a.n.i
24. črc 2015

@lucienj Tu by si měla i bez nemocenské...

j.a.n.i
24. črc 2015

@anicka1211 Upřímně, nic z toho není důvodem pro to, aby další těhotenství bylo automaticky rizikové... a jinak je neschopenka na uvážení doktora.

eva518
24. črc 2015

@anicka1211 běž na marodku. Nikoho důvod zajímat nebude a každý gynekolog ji dává dle uvážení, ale např.ten můj nemá problém ji napsat, když žena řekne, že ji chce.

anonym88
24. črc 2015

Kamarádce co je těhotná taky konci smlouva v srpnu na dobu určitou. Už je v 5tem měsíci a smlouvu jí neprodloužej a jelikož nemá odpracovany ani rok,tak mateřskou asi mít nebude. Ale já myslím,že do 3 měsíců těhotenství nejsi nucena to nikde oznamovat a tudíž by ti mohl prodloužit smlouvu aniž by to věděl,pak bych to oznámila a asi bych šla na neschopenku,když jsou na tebe zlý. Snad jsem ti alespoň trošku poradila 🙂

j.a.n.i
24. črc 2015

@anonym88 Oznamovat to člověk nemusí nikdy, je to čistě jeho věc, teoreticky to může oznámit až papírem na mateřskou, ale pochybuju, že prodlouží smlouvu někomu, na koho jsou už teď naštvaní kvůli OČR.

teeerez
24. črc 2015

@anicka1211 no, v tomhle pripade bych to urcite nerikala. Jsi uplne na zacatku, jeste na tobe nebude nic moc videt. I z moralniho hlediska plati ze do konce prvniho trimestru se neoznamuje 🙂 a az ji skonci prvni trimestr, budes vedet.

anonym88
25. črc 2015

@teeerez Tak jsem to myslela. Žena má jakoby takovou ochrannou lhůtu, že to říkat nemusí,pak je taková dá se říct už na tuty těhotná. A dostane i tu prukazku pro těhotné a je to oficiální.

kytka12
25. črc 2015

Počkej do 12 týdne těhotenství, čili až po ev. podpisu smlouvy. Vždyť nyní nemůžeš vědět jak bude těhotenství prospívat a jestli třeba samo neodejde. Resp. já bych počkala na novou smlouvu, pokud ti ji dají. No a pak můžeš jít na neschopenku a rizikové těhotenství, pokud tě budou šikanovat kvůli kravinám.