Souhlas s výkonem jiné výdělečné činnosti

drep
29. bře 2019

Jsem zaměstnanec velké nemocnice na 1.0 úvazku, pracuji na aro. Když chceme pracovat kdekoliv jinde (víkendy, volno po službě), vyžaduje zaměstnavatel, že musíme mít jeho souhlas s výkonem jiné pracovni činnosti. A když si pak stěžujeme, že sedm služeb měsíčně (tj 80-100 hodin přesčasů měsíčně), nemocnice vyhrožuje, že nám souhlasy zruší (konkrétně nám, u gynekologů nebo internistů nemá problém). Zajímalo by mě, jestli opravdu mají právo ty souhlasy vyžadovat v situaci, kdy se svém volnu dělám jiný medicínský obor, protože moje pracovní zařazení je anesteziolog a intenzivista (samostatný specializační obor a to mám napsané i v pracovní náplni) a moje dpč jinde je v oboru urgentní medicína (záchranka), což zcela jiný a samostatný obor. Chápu, že gynekolog nemocniční v privátu uplatňuje to, co se naučil u svého zaměstnavatele, ale u mě to tak úplně není. A navíc si souhlas s výkonem podmiňují odsloužením nezákonných přesčasů.
Má na to zaměstnavatel opravdu nárok?

barulina
29. bře 2019

To mas nej si najot v zakone. My jako Pcr se ridime zakonem o sl.pomeru takze to co je ustanoveno napr. V zakoniku prace se nas netyka. A jako pplocoste nesmimw mit k sluzbe zadne jine privydelky vyjma ppar specifikovanych oboru. Vyjimka je pouze pro MD a RD ale i tak to musim nahlasit.

lv
29. bře 2019

Má, pokud to máš ve smlouvě.

lida9
29. bře 2019

legislativne nepomuzu, ale myslim, ze kdyz zacnes vyhrozovat tim, ze kdyz ti to nepovoli, tak odejdes, tak se cuknou... zas tolik zadatelu o praci v nemocnici nemaji a jako anesteziolozka urcite nebudes mit o praci jinde nouzi... drzim palce at se dohodnete!

hezz17
29. bře 2019

Nevím jak je to ošetřeno v zákoně, ale kolegyně z dětské onkologie a i jiných oborů musely mít souhlas zaměstnavatele.

smargarita
29. bře 2019

Souhlas s výkonem jiné činnosti musí být. Pokud děláš lékaře na ARO a poté jinde v jiném oboru, tak je to stále lékařské povolání. Souhlas by nemusel být v případě, že bys byla jinde jako např. sestra a nebo zcela něco nezdravotního. Ale ohledně podmiňování souhlasu odsloužením služeb si nejsem jistá. Obrátila bych se na právickou poradnu Lékařské poradny, tam určitě poradí nejlépe. Více méně z mé zkušenosti jsou problémy se souhlasem na různých pracovištích odvislé od jejich personální situace. Já jsem i na rodičovské dovolené (ne jen já), musela mít souhlas zaměstavatele s prací PLDD v soukromé ordinaci. Po skončení rodičovské dovolené už ale nebylo možné kombinovat práci na oddělení a v soukromé ordinaci.

drep
autor
29. bře 2019

Holky, můj brácha právník například tvrdí, že to je nelegální praxe, ale je fakt, že se specializuje na trest, ne na pracovní právo. Proto jsem ten dotaz položila. Já o sebe nemám obavy, šéf celkem ví, že jsem ten typ pracovníka, co by dost chybět, jen panu řediteli jsem kdysi šlápla na kuří oko 😉, na rd se ale nikoho ptát nehodlám, na to už fakt právo nemají

barchen
30. bře 2019

@drep Pracuji (resp. před MD) jsem pracovala v mezinárodní korporaci. Tyto věci má firma ošetřené směrnicemi (nemáme to přímo ve smlouvě ale máme to, že směrnice se musí dodržovat) ale je to interní nařízení - směrnice. Každý zaměstnanec včetně matek na MD a RD potřebuje souhlas zaměstnavatele pokud chce vykonávat jakoukoliv činnost mimo firmu (jak zaměstnanec tak i podnikání), která má stejný předmět podnikání. Ale jelikož ten předmět podnikání je velice široký záběr dle OR, tak souhlas potřebují snad všichni, co něco dělají jinde. Je to naprosto běžná praxe, protože každá firma si know how stráži. Já, i když jsem dělala projekťáka, tak jinde bez souhlasu nemůžu dělat sekretářku nebo snad dokonce ani pokladní u kasy někde v marketu. V případě, že předmět podnikání se neshoduje, musíme tu činnost oznámit ale souhlas už nepotřebujeme. Na vyšších pozicích jsou standardně i dodatky, že v případě rozvázaní prac. poměru, nemůže dotyčný dělat ve stejném oboru nějakou dobu aby neprofitoval z know how, které získal.

drep
autor
30. bře 2019

@barchen chápu, že je něco ve smlouvě a ergo to zaměstnavatel vyžaduje. Jenže to nemusí být synonymum pro to, že na to má právo. Jsem ve zdravotnictví už dost dlouho, abych o tom něco věděla 😂 Po mně zaméstnavatel vyžaduje zajištění ústavních pojotovostních služeb, ve smlouvě je doslova, že se na tom podílím a kromě roku, kdy jsem jako těhotná sloužila jen první trimestr, jsem jinak nikdy nedostala pod 1000 přesčasových hodin ročně. Což už legální není.
Prozkoumala jsem pracovní smlouvu, kde jsem mimo jiné odsouhlasila, že jsem seznámena s řízenou dokumentací (ta čítá asi 100000položek), explicitně tam nemám napsáno nic o nutnosti souhlasu, ale jesti je to někde v 10000 různých dokumentů, to asi nejsem schopná zjistit.

smargarita
30. bře 2019

A nejde se tedy dohodnout s primarem/ vedením, že budete sloužit méně služeb, když máte malé děti? Já tedy neslouzim vůbec. Dceri je 2 a 1/4 roku, tak jsem si říkala, že v případě naléhání na služby, bych šla na rodicovskou A přemýšlela jak dál. Sloužit v nejbližší době nechci, mám 2 děti, bez možnosti hlídání.

smargarita
30. bře 2019

Ono jde i odslouzit jen přesčasy zákoníkem práce povolené a zbytek není nutné. Kdysi jsme to na oddělení řešili. Je na vedení nemocnice, jak by to pak zajistil.

barchen
30. bře 2019

@drep Nejsem právník ale myslím si, že právo na to má, minimálně v mém oboru. Stejně tak jako má právo dát podepsat zaměstnanci stabilizační dohodu nebo konkurenční doložku. Zaměstnanec může souhlasit ale také nemusí a z toho se pak odvíjí i jeho prac. činnost. Jak píšu, já pracovala na IT projektech ale v jiné firmě se stejným předmětem podnikání bych nemohla bez souhlasu ani vařit kafe. V oboru jsem před MD byla 13 let, směrnice jsem si před nástupem na MD studovala (několik desítek stran různých dokumentů) jelikož byla možnost dělat něco někde jinde jako OSVČ. Nevyznám se ve zdravotnictví, asi se řídíte i něčím jiným než jenom ZP, já popsala vlastní zkušenost.

barbiel
30. bře 2019

Já teda nevím přesně co máš ve smlouvě, ale dle mě tam nebude anesteziolog/intenzivista, ale lékař. A to je ten kámen úrazu. Protože na zachránce taky budeš vykonávat činnost lékaře a proto potřebuješ ten souhlas. A na to právo dle zákona má.

j.a.n.i
8. dub 2019

@barbiel Souhlas, predmet cinnosti bude u obojiho poskytovani lekarskych sluzeb...

drep
autor
8. dub 2019

@j.a.n.i a jaká je sankce za to, že budu pracovat někde bez souhlasu zaměstnavatele? Resp. Můžou mě “jenom” vyhodit nebo i nějak pokutovat?

j.a.n.i
8. dub 2019

@drep Hele, tak to netusim, oni sami te myslim pokutovat nemohou, max se soudit...

barbiel
9. dub 2019

@drep zkus si přečíst paragraf 304 zákoníku práce. Bez toho souhlasu bys správně neměla tu druhou práci správně vykonavat. A postih? Je to porušení pracovní smlouvy a záleží na zaměstnavateli a jeho posouzení.