Stará dovolená. Prý ji nejde proplatit

zdenicka
12. kvě 2007

mam starou dovolenou-6dnu a neco malo z letosni.jsem od 9.unora na rizikovce a pak nastoupim na materskou,myslela jsem si,ze me zamestnavatel tu starou proplati,ale ono to pry nejde.Ze pry musim ukoncit neschopenku,vybrat si tu dovolenou a pak nastoupit na materskou.nechce se mi to takhle komplikovat.Nevite nebo nemate nektera zkusenosti?Diky

terra
14. kvě 2007

Tak bohužel je pravda,že zaměstnavatel není povinnen proplácet starou dovolenou.
Já jsem také celé těhu na na neschopence - tedy teď už na mateřské a když se mi blížil termín nástupu na mateřskou,tak se mě sestra ptala na starou dovču a že se mám se zaměstnavatelem domluvit,zda mi ji proplatí.
V případě,že ne,tak se dříve ukončuje nemocenská a dovolenou si vybereš před nástupem na mateřskou.
V mém případě byl zaměstnavatel vstřícný a loňskou dovolenou mi proplatil.

zdenicka
autor
14. kvě 2007

no tak to bude asi pravda jakmto pises,ze musim ikoncit driv neschopenku,spocitat si to akorat na tu materskou.No uvidime,ale asi mi ji neproplati.To je skoda.Jdu se do prace domluvit az za dni,tak uvidiem co mi rekne.Diky.

isacek
14. kvě 2007

zdenicka,
já jsem taky byla na neschopence.Pak jsem nastoupila na mateřskou a potom co mi zkončila jsem si zažádala o proplacení dovolené.Byli vstřícný a ihned mi ji proplatili.A to jsem měla nějakých asi 35dní ještě z předloňska.

jankar
14. kvě 2007

Zdeni já to musím udělat stejně tak,mám 12 dnů staré dovolené,musím ukončit spíš PN vybrat dovolenou a nastoupit na mateřskou,taky mi to neproplatí 😠 😠 😠

zdenicka
autor
14. kvě 2007

isacek:tak to byl dobry zamestnavatel.to se mi nepodari.

webi
20. kvě 2007

Holky, ja nevim, jak je to se starou dovolenou, ale dovolenou z tohoto roku si muzete vybrat po skonceni materske, jako normalni dovolenou. Ja mam z tohoto roku 15 dni a budu si je vybirat cca. v kvetnu 2008. Pak mam pry jeste narok na dovolenou za rok 2008, protoze materska je pocita jakobych byla zamestnana 😀 Vyse teto dovolene se pocita z posledniho odpracovaneho obdobi. Ja jsem na PN od dubna 07, takze se to pry vypocita z prijmu pred nastupem na PN.

lajla
20. kvě 2007

hm ja to musim taky nejak resit..mam smlouvu do konce cervna, ale jsem od brezna na nemocenske..a myslela jsem ze mi zamestnavatel dovolenou proplati, ale jak to tak ctu, tak to asi nebude pravda..tim padem si budu muset dovcu asi vybrat v cervnu a pak zase od 1cervence nastoupit na nemocenskou, ach jo..to jsou ale komplikace..nejhorsi je ze se zase bude nemocenska pocitat od zacatku

zdenicka
autor
20. kvě 2007

no prave se mi kvuli tomu nechce prerusovat nemocenska....ale muj zamestnavatel mi ji jen tak neproplati...takl to tak budu muset udelat,pokud nebudu chtit aby mi prppadla.V po.jedu do prace tak se snim musim dohodnout.

carlisse
23. kvě 2007

já jsem zrovna teď dovolenou řešila se zaměstnavatelem, samozřejmě jsem jí chtěla raději proplatit, ale to ne, prý ji musím vybrat. Ale stačí před nástupem a rodičovkou. Webi to jsem netušila, že průměr na dovolenou se počítá z platu před PN, tak tos mě potěšila. Říkala jsem si, že dovolená z PN bude docela o ničem...

corsicanka
2. čer 2007

lajlo, dovolenou (pokud ji zaměstnavatel neproplatí) bys měla vybrat těsně přes nástupem na "mateřskou dovolenou", protože MD (peněžitá pomoc v mateřství) se počítá už od začátku stejně jako nemocenská od 15. dne a poskytuje se maximálně 28 týdnů.
ať je to ještě srozumitelnější, u mateřské dovolené se od 1. dne bere hned 69% denního vyměřovacího základu.

arietiska
5. čer 2007

Nevím jak je to se starou dovolenou, ale jak psala webi. Dle nového zákoníku práce, pokud opracujete minimálně 60 dní v roce před nástupem na mateřskou máte nárok na celou dovolenou. Tzn. před nástupem namateřskou si ukončíte neschopenku a vyberete si řádně dovolenou. Tak máte nárok i na dovolenou z dalšího rok, pokud budete mít v dalším roce mateřskou minimálně opět 60 dní. Tak si opět po mateřské před nástupem na rodičák vyberete dovolenou!!!

lajla
5. čer 2007

mi do tech 60dni chybelo par dni.. takze mi ji hezky zkratili, mam nejakych sest dni..ale psala jsem ucetni a pry mi ji vyplati s cervnovou nemocenskou, tak aspon tak, to bude super, ze nebudu muset prerusovat..mi 30.6 konci smlouva, takze budu muset jeste ukoncovat pracovni pomer, tak doufam, ze budu moct na nemocenske zustat i nadale do poloviny srpna kdy odchazim na materskou

mikca
5. čer 2007

ahoj, koukám že stará dovolená je docela boj co 😉 mě bylo řečeno že už se neproplácí, ale že se musí vybrat ale myslim že ve finále je to jedno korunky dostanete pěkné.a nejlepší je, že když stihnete mít druhé dítě do tří let toho prvního dítěte, máte nárok na dovču také a mateřskou vám bude zaměstnavatel proplácet taky znovu. alespon trochu se o nás postarají!!!!

petja
23. čer 2007

holky nikdo vás nemůže nutit,pokud jste na PN,ji ukončit,vybrat dovču a pak na mateřskou,zbytečně byste se okrádaly o PN,tím,že si vyberete dovču,kterou si můžete dobrat mezi ukončením mateřské a nástupu na rodičovskou dovolenou.Našla jsem to na Aperrio poradna...pa

zdenicka
autor
27. čer 2007

holky a kdyz jsem delala do 9.2,od ty doby jsem na nemocensky-na kolik dnu mam narok za tento rok?

perada
4. zář 2007

Holky mám nevybranou letošní dovo a nastoupila jsem už MD, co s ní? Našla jsem toto:

Ukončení mateřské dovolené
Po ukončení mateřské dovolené je třeba zařídit dvě věci - u zaměstnavatele zažádat o vybrání "řádné dovolené", na kterou máte nárok - a to ihned po ukončení mateřské dovolené (jinak se nárok krátí) a zároveň zajít na sociálku, nahlásit ukončení mateřské dovolené a zažádat si o zahájení vyplácení rodičovského příspěvku. Ten od ledna 2007 činí 7 582,-Kč.

Znamená to že mi poběží u zaměstnavatele dovolená a ještě dostanu ten rodičák? Nebo ten mi naběhne až po vybrání dovolené?

poupe
4. zář 2007

Presne tak,ja si taky napsala datum az po vycerpani dovolene,ale ten mi na urade skrtli a napsali datum nasledujici po ukonceni materske.

perada
4. zář 2007

no tak to by byla paráda..peníze za dovolenou a ještě rodičák 🙂

perada
4. zář 2007

Máme externího účetního a nějak mi nesedí..proto si to raději zjišťuju okolo a ten mi tvrdí, že mám nárok vybrat si tu dovolenou po třech letech, kdy nastoupím do práce...
zeptám se u mamči v práci účetní, fakt nevím, čemu mám věřit... 🙂

poupe
4. zář 2007

me prisel z prace papir,ze mi konci MD a zacinam cerpat dovolenou za letosni rok a zbytek stary

zdenicka
autor
5. zář 2007

perada,tak to zjisti,mam taky starou a i letosni.bylo mi receno neco podobneho,ze az dokoncim materskou,tak mam zazadat o vybrani dovolene...ale tayk nevim odkdy mi pobezi ten rodicak,zda se mi divny,ze bych brala penize za dovolenou a jeste rodicak...

poupe
5. zář 2007

jo ja tomu taky neverika,ale mam to na ucte

dromedan
13. zář 2007

Holky, co se týká proplacení dovolené, v zákoně je napsáno, že na prvním místě se musí dovolená vybrat a pouze pokud to nejde, př. končí pracovní poměr atd., je možné dovolenou proplatit. Proto po mateřské je vhodné zažádat o čerpání dovolené, tudíž vyberete si ji a dostanete ji proplacenou. Protože kdyby jste čekaly ty tři roky, tak už vám nárok na ni zanikl. Nevím přesně po jaké době, ale pokud ji zaměstnanec nevyčerpá po nějaké době /tuším rok po roce co vznikl nárok - ale nevím jistě/, dovolená zaniká.

skajana
24. led 2010

Ahoj všem 🙂 taky teď řeším, co s "přebytečnou" dovolenou, kterou nevyberu před nástupem na mateřskou - nevíte, jestli pořád platí, že pokud se proplácí po mateřské, tak se vypočítává podle nějakýho průměru z posledních odpracovaných měsíců?

j.a.n.i
24. led 2010

neproplácí se, ale "čerpáš ji" a počítá se myslím z pravděpodobného výdělku, tj. z toho co máš ve smlouvě

skajana
25. led 2010

přesně takhle sem to myslela ;) dik

evulatko
27. led 2010

Ahojky holky, chtela jsem se zeptat, plati porad, ze pokud clovek odpracuje minimalne 60 dni v roce, nez jde na materskou, tak ma narok na celou dovolenou za ten rok ? Ja jsem odesla na materskou na zacatku kvetna, takze jsem tech 60 dni odpracovala a stejne mam pocit, ze mi neproplatili celou dovolenou☹

j.a.n.i
27. led 2010

evulatko - a žádala si po MD o čerpání dovolené? dovolené nejde proplatit, ale musí se "vyčerpat"...

evulatko
27. led 2010

Ano, zadala jsem pisemne o cerpani🙂

j.a.n.i
28. led 2010

Tak v tom případě od nich ulovit výplatní pasku a podle ní přepočítat... Jo, ještě mě napadá, nedělali ti před nástupem na MD výraznější část platu odměny nebo něco takového?