Studentka, mám nárok na rodičovský příspěvek?

dadanana
11. únor 2015

Dobrý den, jsem na začátku těhotenství, chtěla bych se zeptat jak je to s rodičovskou dovolenou? jsem studentka, takže vím že nárok n matřeskou nemám, ale na rodičovský příspěvek ano..? nevíte kolik to je nebo tak?

aglaia82
11. únor 2015

Ahojky,koukam ze jsme na tom +-stejne,sice nejsem studentka ale pracovala jsem jen nacerno takze materska taky nepripada v uvahu,zajimalo by me taky jak je to s prispevkem,cetla jsem ze o prispevek muze zazadat i pritel,je to pravda?

nonnni
11. únor 2015

@dadanana RP je plosne 220 000 a ve sve pozici mas narok automaticky jen na ctyrletou variantu. Lze si vzit rodicak pred otce ditete, za prepdokladu, ze on splni podminky a nasledne volit delku rodicaku dle potreby v rozmezi 2-4 roky, jde s nim i hybat v prubehu pobirani (navysovani, snizovani).

andelka
11. únor 2015

Pokud máte pracujícího otce dítěte, tak si délku čerpání RP můžete zvolit. Pokud ne, tak budete mít automaticky na 4roky.
Já jsem si napočítala RP na 3 roky (od porodu) a vychází to na 6 111Kč měsíčně. Lze to pak i měnit co čtvrt roku, pokud se něco změní, rozhodnete se to zkrátit, nebo prodloužit..Ale RP pokud je čerpán od porodu a do 3 let věku dítěte dělá těch 6 111. Jinak si můžete skoro jak chcete nastavit, minimum je myslím 19měsíců, prostě si rozdělíte na měsíce celkem 220 tis. To má každá maminka stejné.

jaja01k
11. únor 2015

Rodičovský příspěvek dostaneš, je to 220 000 Kč. Když nemáš nárok na mateřskou, dají ti rodičák automaticky na 4 roky. Pobírat vyšší částku kratší dobu bys mohla, pokud otec dítěte splňuje podmínky pro přiznání mateřské.

aglaia82
11. únor 2015

jake jsou podminky na to aby mohl zazadat otec ditete?

aglaia82
11. únor 2015

jeste bych mela jeden dotaz,jsem laik a vubec se v tom jeste neorientuju,prvni dite....takze kdyz clovek pracuje rika se tomu materska a kdyz byl bez prace je to rodicovsky prispevek?omlouvam se mozna to nekomu prijde primitivni ale trosku tapu,dekuju vsem za odpoved 😉

dadanana
autor
11. únor 2015

Děkuji všem za radu 🙂 přítel pracuje. a chceme se odstěhovat od rodiču než se to narodí, tak prásvě zjištuji co a jak aby jme to vše zvládli, každá koruna dobrá 🙂

lendulka212
11. únor 2015

Ahoj pokud by otec dítěte pracoval například v německu, tak o rodičovskou si budeš žádat v německu.

lv
11. únor 2015

Mateřská dovolena je od 6-8tydnu před porodem do věku 6 měsíců dítěte. Pak už je to rodičovská dovolena /do 2-4let věku dítěte/. Pokud chceš zadat volitelnou, jak je popsáno výš, musí mít přítel odpracovano 270dni a ještě nějakou výši platu, snad holky napiusou kolik.

xpila
11. únor 2015

@lv Mateřská dovolená není do 6 měsíců, mateřská dovolená je 28 týdnů, případně 37 týdnů (např. u dříve narozených dětí je to podstatný rozdíl).
Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku dítěte. Na rozdíl od rodičovského příspěvku, který je možné čerpat déle. Nehledě na to, že pokud není zaměstnaná, tak na žádné rodičovské dovolené nebude.

lv
11. únor 2015

@xpila jo, mas pravdu, je to na ty tydny.

jitavrtule
11. únor 2015

@aglaia82 ne 🙂 mateřská a rodičovská jsou dvě různé dávky.
Mateřská alias "peněžitá pomoc v mateřství" je dávka nemocenského pojištění, tudíž nárok na ní mají pouze ti, kteří se nemocenského pojištění účastní/účastnili a splňují zákonem stanovené podmínky. V reálu to znamená, že mají "odpracováno" (v tom případě nemocenské pojištění za ně platí a platil zaměstnavatel) minimálně 270 dní za poslední 2 roky před nástupem na mateřskou dovolenou a zároveň mají platnou pracovní smlouvu NEBO jsou v ochranné lhůtě (v tom případě už jsou sice reálně nezaměstnaní , ale vejdou se do lhůty 180 dní po ukončení pracovního poměru).
Mateřská se nevztahuje k věku dítěte (není pravda co píše @lv), trvá u jednočetného těhotenství vždy 28 týdnů. Nastoupit lze 8-6 týdnů před termínem porodu, logicky když nastoupíš 8 týdnů předem, budeš ji mít po porodu o dva týdny kratší než ten kdo nastoupí 6 týdnů předem.
Výše peněžité pomoci se vypočítává z průměru hrubých platů (včetně odměn) za posledních 12 měsíců, u vyšších příjmů se pak ještě krátí kvůli redukčním hranicím pro výpočet denního výměru.
Pozor i mateřskou lze řešit a čerpat přes otce dítěte, pokud ten splňuje podmínky! Je to trochu složitější, ale v některých případech to lze uplatnit.

Detaily si můžete počíst např zde:
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...

@dadanana - pokud po úspěšném ukončení studia nastoupíš někam do práce a až z ní půjdeš rodit a pečovat o dítě, pak můžeš mít nárok na mateřskou, i když vlastně těch 270 dní reálně odpracováno nemáš, protože studium by se ti mělo započítat jako "soustavná příprava na budoucí povolání". Třeba nárok máš?

Oproti tomu rodičovská je sociální dávka, takže nárok na ni mají v podstatě plošně všichni. I ti, kteří nemají nárok na mateřskou. Celková max částka k čerpání je 220 tisíc, maximální měsíční příspěvek nesmí být víc jak 11500 a ještě se váže na výši příjmu před nástupem(takže s nižšími příjmy nemusí každý dosáhnout ani na těch 11,5 tisíce), minimální délka trvání 19 měsíců, maximální do 4 let věku dítěte.
Ti co nárok na mateřskou mají, čerpají nejdřív mateřskou a pak rodičovskou.
Ti co nárok na mateřskou nemají, čerpají před porodem nemocenskou, po porodu rovnou rodičovskou. Myšleno ve formě příspěvku.

https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsk...

xpila
11. únor 2015

@jitavrtule S tím čerpáním nemocenské před porodem to není pravda, ne každý má nárok na nemocenskou.

mimar
11. únor 2015

jek je to u rodičáku na dvojčata? Kolik to je.

andelka
11. únor 2015

@mimar to samý. Rodičák je na nejmladší dítě v rodině, takže je jedno jestli je jedno, dvě nebo pět.
Akorát mateřská je těch 37 týdnů místo 28 v případě jednoho dítěte. ale rodičák je stejný.

jitavrtule
11. únor 2015

@xpila a proč to nerozvedeš, proč nedoplníš třeba příklad, kdy nárok na nemocenskou není? nic ve zlém, ty víš spoustu věcí, ale dost často jsou tvý příspěvky tak stručný, že jsou vlastně k ničemu.
Jo, máš pravdu, ne každý má vždy nárok na nemocenskou. Můj příklad byl vztažený ke scénáři, že pracuje, ale nemá odpracováno dost dní, pak nejspíš na nemocenskou před porodem půjde, protože tu možnost mít bude.
Kdo je na úřadě práce a na podpoře, na nemocenskou samozřejmě nárok nemá, bude čerpat až rodičák dnem porodu.
Lepší?

sanyna123
22. led 2017

Ahoj, holky prosím moc o radu, kdy se žádá o rodičovský příspěvek ?? Až po porodu? A jak dlouho asi ? 🙂 vůbec se v tomnoci neorientuju na materskounarok nemam protoze jsem po skole takže jen rodičovský příspěvek;)

absintka19
22. led 2017

@sanyna123 stranky UP doporucuji zadat 2 mesice pred ukoncenim MD, jelikoz MD jako takovou nemate, tak bych to resila 2 mesice pred porodem. Kdyz ale koukam ze jste v 37tt 🙂 to uz asi nevyjde 🙂 zavolejte si na vas UP.

katjja123
22. led 2017

Dřív dokud nemáš rodný list dítěte si žádat nemůžeš.

sanyna123
22. led 2017

@absintka19 děkuji za odpověď ;)

@katjja123 takže až po narození dítěte že pokud to dobře chápu 🙂

katjja123
22. led 2017

Ano. Pokud ti nevznikne nárok na PPM záda se ode dne narození a žádost můžeš podat až obdržís rodný list. Bez něho nemáš doklad že jsi dítě porodila. Stáhni si na internetu žádost o RP. tam máš vše napsané.

sanyna123
22. led 2017

@katjja123 fajn děkuji kouknu určitě 🙂

absintka19
22. led 2017

@absintka19 na nasem Up zadost podat muzes i drive a pak dolozis jen RL.

katjja123
22. led 2017

A co napíšeš do části B ? 😀