Těhotná, končí mi prac. smlouva. Na co mám nárok?

karamela007
8. pro 2015

Ahoj holky,
jsem v 9 týdnu a k 31.12.mi končí pracovní smlouva. Termín porodu mám v červenci. Původně jsem měla v plánu jít na rizikové, čímž by se mi hezky vykrylo to mezidobíezi prací a mateřskou, ovšem můj MUDr. mi udělal čáru přes rozpočet a rizikové mi odmítl napsat.. Takže teď řeším situaci co dál.. Budu se muset pravděpodobně zaregistrovat na pracák.. Na co mám nárok, z čeho se v mém případě bude počítat mateřská, budu mít možnost volby rodičovské na tři roky nebo mě rovnou šoupbou na 4?... máte někdo podobnou zkušenost? Jen pro doplnění - v posledním zaměstnání jsem tři roky, takže by asi nějaký nárok vzniknout mohl... ale pokud byste mi mohly poradit, budu moc ráda.. dost v tom totiž plavu🙂 Díky a hezký den všem!

komorka
8. pro 2015

@karamela007 nejlepší budeš mít, když si zavoláš na sociálku, všechno ti řeknou

barborka09
8. pro 2015

@karamela007 Jelikož máš odpracováno min. 270 dnů a na mateřskou se ti podaří nastoupit v ochranné lhůtě 180 dnů od ukončení zaměstnání, nárok na mateřskou mít budeš a budeš si moci vybrat délku čerpání. No co se týče co od ledna, tak být na tvém místě, tak se jdu nahlásit na pracák. Sice jsi těhotná a těžko tě teď někdo zaměstná, ale máš na to právo. O práci jsi přišla, tak pracák považuji za jediné možné řešení. A měla bys dostávat podporu v nezaměstnanosti. Celkem se vyplácí pět měsíců a vychází ze z nějakých procent tvého příjmu ze zaměstnání. Nevím kolik to je přesně, ale první dva měsíce je nejvyšší, další dva měsíce se to snižuje a ten poslední měsíc dojde ještě k dalšímu snížení.
Co se ostatních dávek týče, tak se asi bude odvíjet kolik ti vyjde podpora, jestli s někým žiješ nebo máš manžela a tak. To se posuzuje dle výše příjmu. Jsou různé hmotné nouze, příspěvky na bydlení,... Ale to vše asi budeš řešit až v lednu kdy ti na pracáku řeknou výši podpory.

karamela007
autor
8. pro 2015

@barborka09 Dekuji MOC! Slo mi predevsim o tech 180 dni a ze by se mi mela materska pocitat z posledniho zamestnani.. Pac kdyz do toho clovek pocita tu bidu z pracaku, tak je mu k placi... hezky den

xpila
8. pro 2015

@karamela007 Ano, nárok na mateřskou mít budeš, stejně tak si budeš moct zvolit výši RP (minimálně do výše 7600 Kč, kdybys chtěla víc, tak už to záleží na tvém příjmu). Doktorovi se nedivím, že ti PN nechce napsat, pokud ti nic není, takže se přihlaš na pracák - peníze povětšinou hodně podobné a hlavně nebudeš omezená vycházkami. Nárok na ostatní dávky nejspíš mít nebudeš, tam se navíc příjem posuzuje zpětně, takže ještě za dobu, kdy jsi pracovala.

@komorka To je opravdu skvělá rada. Nehledě na to, že sociálka nemá s podporou nic společného.

karamela007
autor
8. pro 2015

@xpila Diky za radu!

komorka
8. pro 2015

@xpila s podporou ne, ale s tím ostatním ano...já když jsem potřebovala, zavolala jsem na sociálku a celkem ochotně mi podali informace