Těhotná, pracovní smlouvu mám do 31.8.2015. Co teď?

werca92
25. srp 2015

Ahoj holky,chtěla jsem se zeptat, zjistila jsem před týdnem že jsem těhotná po roce a půl snažení. Navíc jsem momentálně na neschopence,marodím se zády a chtěla jsem se zeptat jak to teď je,mám pracovní smlouvu na dobu určitou, tedy do 31.8.2015 a vůbec netuším jestli mě zaměstnavatel může dát v pohodě výpověď, nebo nesmí díky tomu že marodím? Děkuji

candat
25. srp 2015

Výpověď ti nedá, protože ti končí smlouva. Nemusí ti dát novou.

werca92
autor
25. srp 2015

Aha,takže mi nezbývá než se od prvního přihlásit na pracák? Doufám, že alespoň tam budu dostávat nějaký peníze, jinak budu muset ještě hledat práci 😖

mavanka
25. srp 2015

A kdybys nebyla těhotná, dělala bys co? To bys přece taky šla na pracák, jestli nepočítáš s prodloužením, ne?

werca92
autor
25. srp 2015

To by snad byla úplně jiná situace, mě teď jen zajímá co teď,jestli se mám od prvního přihlásit na pracák když jsem těhotná nebo co mám dělat.... Smlouvu mi neprodlouží,jak jinak, ve fabrice je lidí dost 😉 takže s tím ani nepočítáme.

mavanka
25. srp 2015

To, že jsi teď čerstvě těhotná situaci s tím, co musíš udělat, zásadně nemění, pokud ti skončí pracovní smlouva a zaměstnavatel Ti jí neprodlouží, jsi nezaměstnaná a musíš na pracák a pak na zdravotní pojišťovnu s informací z pracáku, že jsi nezaměstnaná, pokud chceš dostávat podporu a nechceš si pojištění za sebe platit sama...
Do porodu máš ještě hodně dlouhou dobu a jsi úplně na začátku, práci bych hledala novou (pokud to teda Tvůj zdravotní stav dovoluje).

zo_ja
26. srp 2015

A co bude, když zaměstnavatel nebude vědět, že seš těhotná? Co by bylo? Není Tvojí povinností oznamovat těhotenství po // na testu. Můžeš je najít o týden dva později, po podpisu smlouvy, pokud ji zaměstnavatel má pro Tebe nachystanou.Třeba.

simdan
26. srp 2015

Další možnost je dále marodit se zády a pak přejít na tehu marodku, zaměstnána sice už nebudeš, ale marodka ti dál chodit bude a pokud máš odpracovaný rok máš nárok na MD, kterou nastoupis 6-8 týdnů před TP.Pokud marodku ukončís, půjdeš na úřad práce, tak pak bude podpora v nezamestnanosti 5 měsíců a pote az narok na MD těch 8 týdnů před porodem. 😉

maagda
26. srp 2015

Pokud je možnost že by ti prodloužil smlouvu tak bych mu o těhotenství neříkala až později.

svobodpetika
26. srp 2015

Trochu se obávám že jestli jsi marodná se zády asi ti smlouvu neprodlouží to je jedna věc a kdyby ano asi už by ti to řekl předpokládám ☹ Tak že to těhotenství na tom asi nic moc nemění. Jinak na pracáku řekneš že jsi těhotná a bude se s tebou počítat jako že práci nehledáš.

maagda
26. srp 2015

@svobodpetika kdybych byla v kůži @werca92 tak bych mu zavolala a zeptala se ho jestli zamýšlí ji smlouvu prodloužit a nebo ne.

elinka90
26. srp 2015

@simdan na mateřskou mít pravděpodobně nárok nebude, protože se nevejde do ochranné lhůty.

simdan
26. srp 2015

To mě nedošlo,ale i tak marodit dál může třeba až do porodu a pak jít přímo na rodičák,protože pokud nastoupí na úp už nebude pobírat nemocenskou,ale dávku v nezaměstnanosti 5měsíců..tak nevím co je lepší,pokud marodí se zády neznamená,že musí nutně ukončit marodku jen kvůli tomu,že končí smlouva

werca92
autor
26. srp 2015

Holky, smlouvu mi jistě neprodlouží,to už by se mi za prvé dávno ozvali a za druhý marodím téměř 5 měsíců. Takže asi tak...práci sem si zatím hledat nehodlala,jelikož jsem měla teď podstoupit IVF a vyšlo nám to nakonec i bez toho 🙂 🙂 🙂 takže radíte marodit dál, ale kam potom budu nosit lístek na peníze aby mi někdo platil nemocenskou?

z_kopretinka
26. srp 2015

@werca92 pokud budeš marodit dál, tak lístek na peníze budeš odevzdávat zaměstnavateli, protože ti pokračuje PN, která začala když jsi tam pracovala a oni to budou dál předávat sociálce. Jak je to ale s tím jestli musíš na pracák i když budeš dále na PN to nevím. Ale asi ne, protože tam ti s PN stejně nic nedají.

elinka90
26. srp 2015

Ale můžeš marodit pouze rok a pokud marodiíš už 5 měsíců tak ti zbývá jen 7 měsíců marodění a pak nevím jak je to dál 🙂

werca92
autor
2. zář 2015

@z_kopretinka tak mi smlouvu neprodloužili,což jsem čekala. Jak je to teď kdybych musela ukončit prac. Neschopnost a šla na rizikové těhotenství, budu moct odnést papír do práce i když mi tam už smlouva skončila?

werca92
autor
2. zář 2015

Nebo stačí vzít papír od doktora u kterého momentálně marodím a přejít na gynekologii bez toho abych musela něco ukoncovat.

nikdo17
2. zář 2015

@werca92 nevim jak to je ve tvem pripade ale dala sama vypoved a mela jsem prejit jinam ale zjistila jsem za jsem tehotna a sla jsem jeste v ramci ,,stare,, prace na neocenskou ptz mi hrozil potrat a behem te nemocenske mi tam byl pracovni pomer normalne ukoncen v terminu jak me ukoncen byt. neocenskou mi vyplaci ceska sprava a lostek npenize nosim do te sve stare prace i kdyz ofiko uz tam zamestnana nejsem. na urad prace se v tomhle pripade clovek nehlasi. a materska by mi mela vyjit pokud nastoupim 8 tydnu pred porodem

nikdo17
2. zář 2015

@nikdo17 omlouvam se za preklepy pisu na mobilu

z_kopretinka
2. zář 2015

@werca92 mělo by jít to převést jinam, ale s tím zkušenosti nemám, zkus se poptat u doktorů. Když to půjde převést, tak je to lepší, protože ti dále trvá PN a budeš pořád jen odevzdávat lístky na peníze zaměstnavateli, protože u něj ti PN vznikla. Kdyby jsi byla na ÚP a pak začala marodit, tak to je pak jedno, protože to se PN neplatí, protože je to pracovní neschopnost a na ÚP se nepracuje. Jen jen tam případně ochranná lhůta tuším týden? (nejsem si přesně jistá počtem dnů) kdy můžeš po ukončení pracovního poměru ještě PN začít čerpat.

cattus
2. zář 2015

@werca92 pokud mas PN od lekare muzes ji nechat prevest na gyn. Me to takhle chteli udelat kdyz jsem byla doma kvuli nevolnostem .mela jsem neschopenku od obvodaka. Doma jsem byla 3tydny. Protoze jsem se pak rozhodla ze to zkusim nic se neprevadelo ale jinak bych sla s neschopenkou ke gyn a ten by ji prevzal pod sebe jako gyn onemocneni.

werca92
autor
2. zář 2015

Děkuju holky,jdu na ultrazvuk 9.9. Tak se zeptam doktora. Díky 😊

jimichanga
2. zář 2015

Myslím že pokud marodíš, je tam ochranná lhůta, při které jsi normálně na neschopence i po ukončení smlouvy.. Každopádně..nevím jak je to teď, ale slyšela jsem, že pokud nejsi před nástupem na mateřskou zaměstnancem a tudíž plátcem zdravotního pojištění, nemáš na nárok na mateřskou a dále si nemůžeš určit dobu čerpání rodičovské. Tu ti automaticky určí na nejdelší možnou dobu. Ale říkám.. nevím jak to přesně je. 🙂

z_kopretinka
2. zář 2015

@jimichanga pro těhotenství je ochranná lhůta pro mateřskou delší než pro PN, ale jestli je na začátku těhu tak se do lhůty nevejde. Bude tak mít jen rodičák. Ten je automaticky v takové situaci na 4 roky, ale může si ho zažádat na manžela, pokud by chtěla dobu kratší.

werca92
autor
2. zář 2015

No holky,a kdybych šla na dva měsíce někam do práce... Tak bych si vybrat mohla ne? Aby se na mě stahovali taky těch 180dnu a pak budu mít možnost si vybrat.

z_kopretinka
2. zář 2015

@werca92 nevim jak rodičák, ale mateřskou by jsi stejně neměla, protože by jsi nesplnila zase podmínku délky posledního zaměstnání :(

jimichanga
2. zář 2015

@werca92 Musíš být plátce zdr. pojištění určitý počet dní v kuse za uplynulý rok. To se dá vše dohledat.. ,. S odičovskou nevím, taky je otázka, kdo by tě těhotnou zaměstnal.

xpila
2. zář 2015

@werca92 Stačit by ti to mělo, ale záleželo by na přesných datech.

@z_kopretinka Žádná podmínka délky posledního zaměstnání není.

@jimichanga Nemusí to být vůbec v kuse a je to za poslední dva roky, ne za rok.

z_kopretinka
2. zář 2015

@xpila ano je - ochranná lhůta je 180 dní, ale jen pokud tak dlouho trvalo i poslední zaměstnání - pokud bylo kratší je ochranná lhůta kratší. Jinak je podmínka 270 odpracovaných dnů za poslední 2 roky - to splní pro nárok, ale podmínky musí dohromady sedět. Je to odpracovat 270 dní a odcházet ze zaměstnání. Pokud odchází z ÚP musí splnit ještě podmínku ochranné lhůty.

xpila
2. zář 2015

@z_kopretinka Mně to fakt vysvětlovat nemusíš 😉 Píšeš "protože by jsi nesplnila zase podmínku délky posledního zaměstnání :(", ale žádná taková podmínka neexistuje. Kdyby do práce nastoupila na dva měsíce, tak jí to naprosto bude stačit.